750
Oι φωνές διαμαρτυρίας των μεταλλωρύχων στο υπουργείο έπιασαν τόπο και οι άδειες για την Ολυμπιάδα βγήκαν, άσε που μπήρε μπροστά και η task force του Πρωθυπουργού | ΙΝΤΙΜΕnews

Επιχείρηση ρελάνς από Τσίπρα με task force και ελιγμός με άδειες για Ολυμπιάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 15:40
Oι φωνές διαμαρτυρίας των μεταλλωρύχων στο υπουργείο έπιασαν τόπο και οι άδειες για την Ολυμπιάδα βγήκαν, άσε που μπήρε μπροστά και η task force του Πρωθυπουργού
|ΙΝΤΙΜΕnews

Επιχείρηση ρελάνς από Τσίπρα με task force και ελιγμός με άδειες για Ολυμπιάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 15:40

Με την άμεση έκδοση των αδειών για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ενέργειας προς τους εξοργισμένους μεταλλωρύχους που κατέβηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα για τον δουν πρόσωπο με πρόσωπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τη ζημιά της ανοικτής σύγκρουσης με την Eldorado Gold.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ρελάνς στο μέτωπο των επενδύσεων -μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την υπόθεση Eldorado το αφήγημα περί αλλαγής του επενδυτικού κλίματος- με συνεδρίαση της Task Force για την προώθηση των επενδύσεων, υπό την προεδρία του. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσω κύκλων του Μαξίμου: «Η Νέα Δημοκρατία ματαιοπονεί στην προσπάθειά της να αναστρέψει το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, αλλά και να παραγράψει όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές και αφού απαριθμούσαν μία σειρά από φιλοεπενδυτικών κίνησεων της κυβέρνησης, τόνισαν ότι η μάχη για την «αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», θα συνεχιστεί.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης της task force υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Παπαμητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και οι υφυπουργοί-αναπληρωτές υπουργοί Αλέκος Χαρίτσης, Γιώργος Χουλιαράκης, Στέργιος Πιτσιόρλας και Δημήτρης Λιάκου, βρέθηκαν τόσο το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold, όσο αυτής στο Ελληνικό.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ενημέρωση από γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση εξετάστηκαν:
1. Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2. Η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς με την προγραμματισμένη για αύριο υπογραφή της Σύμβασης στην Κέρκυρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατομμύρια ευρώ.
3. Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης.
4. Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Την ικανοποίησή της για τις ανακοινώσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη εξέφρασε η «Ελληνικός Χρυσός» (θυγατρική της Εldorado στην Ελλάδα), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένει άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα, όσο και για τις Σκουριές άμεσα» αναφερόταν στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με εκπροσώπους των εργαζομένων και λίγο πριν την ανακοίνωση για τη χορήγηση των αδειών της Ολυμπιάδας.

Με την πρώτη απόφαση του υπουργού τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Με την δεύτερη, χορηγείται στην «Ελληνικός Χρυσός» άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

Για την αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, ο υπουργός επέμεινε ότι το θέμα εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται νηφάλια και ήρεμα το θέμα για να επαναλάβει ότι «η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Προσωπικά», είπε, «εμπιστεύομαι τον κύριο Σταθάκη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι επενδυτές. Κατέθεσαν την αίτηση αδειοδότησης στην Ολυμπιάδα στις 17 Ιουλίου και σήμερα έχουν την άδεια».

«Η Eldorado βρίσκεται εδώ από το 2012 και είναι γεγονός πως υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα και όχι σημερινά. Το θέμα είναι σοβαρό καθώς το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων είναι ευαίσθητα θέματα. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης αλλά δεν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως ασπίδα. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία δοκιμών και τεχνικών αναλύσεων που θα πείθουν πως η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι επιβλαβής για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη στιγμή που επιλέχθηκε η διαιτησία για να δοθεί οριστική και πειστική λύση θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η συγκεκριμένη διαδικασία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...