311
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου όπως είναι σήμερα | Intimenews

Τι σημαίνει η νέα αναβολή της συζήτησης για το Ελληνικό στο ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:37
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου όπως είναι σήμερα
|Intimenews

Τι σημαίνει η νέα αναβολή της συζήτησης για το Ελληνικό στο ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:37

Μία εβδομάδα μετά την πολύωρη άλλα άκαρπη συνεδρίαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το Ελληνικό, η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση στο Συμβούλιο αναβλήθηκε για άλλη μια φορά!

Το ΚΑΣ θα συζητούσε την κήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή» η αναβολή ήταν επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι σχηματίζεται πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δυναμιτίζοντας την εμβληματική (και τόσο κρίσιμη για τα δημόσια έσοδα και το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης) αυτή ιδιωτικοποίηση. Προσθέτει η εφημερίδα με νόημα ότι η διακοπή ζητήθηκε από κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τον συντονισμό των ενεργειών του Δημοσίου για το Ελληνικό.

Από την πλευρά του, το επενδυτικό σχήμα έχει ζητήσει να υπάρχει «καθαρή λύση» στο ζήτημα.

Ως γνωστόν, το πρόβλημα ανέκυψε το καλοκαίρι του 2016 όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έθεσαν το ζήτημα κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.

Χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας να εγκρίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι ορατό το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» της επένδυσης, το ύψος της οποίας θα μπορούσε να φτάσει και τα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Συζήτηση και για το «δάσος»

Εν τω μεταξύ για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για ένσταση επί του δασικού θέματος μετά την απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια έκταση 37 στρεμμάτων στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.

Η έκταση βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου, το οποίο θα διαθέτει ειδικό χώρο για καζίνο. Κατά της απόφασης αυτής έχει καταθέσει ένσταση το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία Ελληνικό ΑΕ που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της έκτασης και είναι αυτή που εξαγοράζει ο επενδυτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...