503
O Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Θεοδωράκης: «Ναι στη συμφωνία, όχι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2018, 18:52
O Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Θεοδωράκης: «Ναι στη συμφωνία, όχι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2018, 18:52

Τη θέση του Ποταμιού —υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια, κατά της κυβέρνησης— επανεπιβεβαίωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της πρότασης μομφής κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας» ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωράκης εξηγώντας πως σύμφωνα με το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας αφορά τη γενική πολιτική της χώρας και ότι όποιος την καταψηφίζει συμπολιτεύεται με την κυβέρνηση. Οσον αφορά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ είπε όμως: «Δεν μεταβάλλω τις απόψεις μου σε κρίσιμα θέματα για την πατρίδα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα».

Ετσι ο κ. Θεοδωράκης κατέδειξε την λάθος τακτική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, εντοπίζοντας ομοιότητες στη ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα με μια διεθνή συμφωνία, ενώ τα ίδια ακριβώς έλεγε το 2014 ο κ. Τσίπρας για την τότε κυβέρνηση και μια άλλη διεθνή συμφωνία.

«Για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα (η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη). Είχαν πιστέψει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μια λύση» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, λέγοντας ότι βλέπει ίδιες συμπεριφορές μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του κ. Τσίπρα.

Και σχολιάζοντας τη θεωρία ότι ο κ. Μητσοτάκης περιχαρακώνει με συντηρητικές θέσεις το κόμμα του για να μην έχει απώλειες στα δεξιά και έπειτα θα το φιλελευθεροποιήσει, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν ποτέ την επέλαση των άκρων. Τα δυναμώνουν! Γιατί, εκτός των άλλων, διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, δηλαδή στους εφιάλτες μας».

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν ο κ. Μητσοτάκης της ΝΔ έφερνε τη συγκεκριμένη συμφωνία, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κάγκελα», παρατήρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδέχθηκαν όλες τις θεωρίες των ψεκασμένων όπως κάποιοι σήμερα από τη ΝΔ αποδέχονται τις θεωρίες των εθνικιστών. Όσα κέρδισε η αριστερά από τα μνημόνια, προσδοκά να κερδίσει η δεξιά από τα εθνικά», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Βρέθηκα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, που τορπίλισε οποιαδήποτε λύση και τελικά έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι, όλα αυτά δεν τα θυμάται κανείς στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι; Άτιμο πράγμα η πολιτική», προσέθεσε.

Οσο για τον Πάνο Καμμένο, που συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, μολονότι διαφωνεί με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τόνισε: «Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. Μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στις αρχές του. Ποιες αρχές του; Γελάνε οι πέτρες και τα έδρανα. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του».

Παντως ο κ. Θεοδωράκης υπέδειξε και αυτός κάποια τρωτά σημεία της συμφωνίας: «Η γλώσσα θα ήταν καλύτερο και πιο κοντά στην πραγματικότητα να καταγραφεί ως “makedonski”. Και το σημαντικότερο: στην εθνικότητα θα έπρεπε να επιμείνουμε στο “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” σκέτο. Αυτό είναι το τρωτό σημείο της συμφωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...