374
Υπάλληλοι γραφείου - σκηνή από την παλιά ταινία «Wall Street» | 20th Century Fox

«Επιστρέψτε στο γραφείο, μοιράζουμε πλούσια δώρα!»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 15:43
Υπάλληλοι γραφείου - σκηνή από την παλιά ταινία «Wall Street»
|20th Century Fox

«Επιστρέψτε στο γραφείο, μοιράζουμε πλούσια δώρα!»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 15:43

Τι συναυλίες, τι ταξίδια, τι κληρώσεις, τι μπουφέδες ντελικατέσεν… Οι προσφορές που κάνουν οι αμερικανικές εταιρείες στους υπαλλήλους τους ώστε να επιστρέψουν στο γραφείο είναι απίθανες, μετέδωσε η Corriere della Sera επικαλούμενη τους βρετανικούς Financial Times.

Από κάποιο κτηματομεσιτικό γραφείο προσφέρονται μέχρι και εκδρομές στα Μπαρμπέιντος, ένα όχημα Tesla, ακόμη και κληρωτίδες με έπαθλο 10.000 δολάρια – φτάνει οι υπάλληλοι να πειστούν και να γυρίσουν στο παλιό ωράριό τους εντός του προκαθορισμένου χώρου της επιχείρησης!

Αλλη εταιρεία προσφέρει αίθουσες αναψυχής και μπάρμπεκιου για το μεσημεριανό διάλειμμα των εργαζομένων. Μία μεγάλη εταιρεία τροφοδοσίας ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις μεγάλες πολυεθνικές προσφέρουν τώρα στους υπαλλήλους τους δωρεάν γεύματα πολυτελείας. Και μία εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων προσφέρει εισιτήρια για συναυλίες, διοργάνωση πάρτι, κ.λπ.

Το βρετανικό Μέσο φώτισε το θέμα, χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ «υπερβολικές πρωτοβουλίες» εταιρειών οι οποίες ύστερα από ενάμιση χρόνο εξ αποστάσεως εργασίας θέλουν τους υπαλλήλους τους και πάλι στο γραφείο. Το Μέσο του Σίτι έγραψε ότι και άλλες εταιρείες, όλο και περισσότερες, δηλώνουν έτοιμες να επαναδιαπραγματευτούν συμβάσεις, να ανακαινίσουν γραφεία, να αναθεωρήσουν κάποιες «κακές» εταιρικές κουλτούρες, και άλλα παρόμοια.

Τα κόλπα αυτά δεν φαίνεται να βοηθούν και πολύ όμως: σύμφωνα με μία έρευνα της Boston Consulting σχετικά με εξειδικευμένους εργαζομένους που απασχολούνται σε μεγάλες εταιρείες μόνο το 24% των ερωτηθέντων θα ήθελε να επιστρέψει στα παλιά εργασιακά στάνταρ και μόνο το 7% θέλει το παλιό ωράριο ξανά. Διότι θεωρούν όλοι αυτοί ότι η εργασία από το σπίτι τούς ωφέλησε. Τη λογαριάζουν πλέον σαν κεκτημένο δικαίωμά τους.

Το 36% δηλώνει προθυμία για εργασία μόνο εξ αποστάσεως. Και, στην απέναντι όχθη, το 40% των εργοδοτών θα ήθελε να επανακτήσει τον φυσικό έλεγχο στους εργαζομένους, όπως συνέβαινε προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Το ιταλικό Μέσο συμπλήρωσε το ρεπορτάζ του Λονδίνου με πληροφορίες από τη Ρώμη και το Μιλάνο: και εκεί συμβαίνουν ανάλογα φαινόμενα. Κάποια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ονόματι Citrix πήρε συνέντευξη από ένα δείγμα στελεχών, συμβούλων και διευθυντών επιχειρήσεων. Ολοι τους σε ποσοστό 57% είπαν ότι όχι μόνο δεν θα επέστρεφαν πλέον στην εργασία τους, αλλά σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν εντελώς τις μεγαλουπόλεις ή ότι το έχουν ήδη κάνει.

Οι μισοί από τους ιταλούς ερωτηθέντες αισθάνονται πιο παραγωγικοί από απόσταση, το 61% δηλώνει ότι ο χρόνος του ταξιδιού από το σπίτι στο γραφείο μετεβλήθη σε παραγωγικό χρόνο, υπέρ της εταιρείας δηλαδή, και ούτω καθεξής. Νέα εργασιακά ήθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...