674
Μία από τις φωτογραφίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια - και οδήγησαν το Κογκρέσο στην απόφαση να διατάξει έρευνα | Department of Defense

Τα UFO είναι αληθινά; Εκθεση του Κογκρέσου αναζωπυρώνει τις θεωρίες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 09:34
Μία από τις φωτογραφίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια - και οδήγησαν το Κογκρέσο στην απόφαση να διατάξει έρευνα
|Department of Defense

Τα UFO είναι αληθινά; Εκθεση του Κογκρέσου αναζωπυρώνει τις θεωρίες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 09:34

Οι New York Times στάθηκαν με την ίδια αμηχανία με την οποία και τα μέλη του Κογκρέσου διάβασαν την Παρασκευή την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για 144 «θεάσεις» από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων από το 2004 έως και τις μέρες μας: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εξηγήσεις για τα UFO και δεν μπορούν να αποκλείσουν τους εξωγήινους, έγραψαν στο σχετικό ρεπορτάζ τους.

To Politico σημείωσε από την πλευρά του ότι το πόρισμα δεν μπορεί να εξηγήσει τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, όμως δεν δίνει και στοιχεία για την ύπαρξη εξωγήινων.

Η έκθεση δεν είναι μεγάλη. Αριθμεί εννέα σελίδες. Και μολονότι σημειώνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινων, ουσιαστικά αδυνατεί να εξηγήσει τα 143 από τα 144 εναέρια φαινόμενα που παρατήρησαν πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού τα τελευταία 17 χρόνια. Από μόνο του αυτό, σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, θα τροφοδοτήσει νέες θεωρίες συνωμοσίας ή και όχι τόσο συνωμοσίας. Μπορεί να είναι όντως εξωγήινοι. Ή και αντικείμενα με τέτοιες τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτύξει ήδη η Κίνα και η Ρωσία και δεν μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Πιθανόν δεν υπάρχει μοναδική εξήγηση» για τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης. «Δεν έχουμε σήμερα επαρκείς πληροφορίες στις βάσεις δεδομένων μας για να αποδώσουμε τα περιστατικά αυτά σε συγκεκριμένα αίτια», προστίθεται.

Στην έκθεση καταγράφονται περιστατικά από το 2004 ως το 2021· οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχονται ότι δεν έχουν καμία εξήγηση για πάνω από 140 εξ αυτών. Το σύνολο των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν «δεν επιτρέπουν να εξαχθεί συμπέρασμα».

Από τα 144 περιστατικά που εξετάστηκαν, μόλις ένα μπόρεσε να εξηγηθεί: επρόκειτο για ένα μεγάλο μπαλόνι που ξεφούσκωνε.

Στα 18 καταγράφηκαν ασυνήθιστες κινήσεις ή ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πτήσης, που κατέπληξαν αυτούς που τα παρατήρησαν.

Ορισμένα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την παρουσία τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) ή πτηνών, που προκάλεσαν σύγχυση στα συστήματα ραντάρ. Άλλα θα μπορούσαν να οφείλονται σε δοκιμές εξοπλισμών ή στρατιωτικών τεχνολογιών από άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Πεκίνο και η Μόσχα να δοκιμάζουν υπερηχητικές τεχνολογίες, συστήματα που κινούνται με ταχύτητες υψηλότερες κατά 10 ως και 20 φορές από αυτές του ήχου, και μπορούν να κάνουν εξαιρετικά δύσκολους ελιγμούς, είπαν αξιωματούχοι σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Πάντως σύμφωνα με το Politico, το Πεντάγωνο δεν βρήκε στοιχεία για κάποιο άγνωστο στις ΗΠΑ τεχνολογικό επίτευγμα των αντιπάλων, ούτε και για εξωγήινη δραστηριότητα —αλλά ούτε και εξήγηση για αυτά τα φαινόμενα υπήρξε.

Την περιέργεια για τα περιστατικά τροφοδότησε η δημοσιοποίηση την περασμένη χρονιά βίντεο που τράβηξαν πιλότοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στα οποία μοιάζουν να καταγράφονται πτήσεις Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ATIA). Το ένα μαγνητοσκοπήθηκε τον Νοέμβριο του 2004, άλλα δύο τον Ιανουάριο του 2015.

Έπειτα από δεκαετίες μυστικότητας, το Κογκρέσο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ενημερώνει το ευρύ κοινό για της δραστηριότητες της μονάδας του Πενταγώνου που έχει επιφορτιστεί να μελετά τα λεγόμενα «ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα».

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ρητώς η πιθανότητα τα φαινόμενα αυτά να συνδέονται με εξωγήινες μορφές ζωής. Αλλά ούτε αποκλείεται.

Για τον αμερικανικό στρατό και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αυτό που χρειάζεται να εξηγηθεί πάνω απ’ όλα είναι εάν τα φαινόμενα αυτά εγείρουν απειλές για τις ΗΠΑ.

«Τα ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα εγείρουν ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σύμφωνα με το κείμενο.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Γουόρνερ, τον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο αριθμός των περιστατικών βαίνει αυξανόμενος από το 2018.

«Η έκθεση αυτή μάλλον δεν επιτρέπει να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα και δεν είναι παρά η αρχή των προσπαθειών για να εξηγηθεί ένα ζήτημα που εγείρει κινδύνους για την αεροπορία σε αρκετές περιοχές της χώρας και του κόσμου», σημείωσε ο κ. Γουόρνερ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι ΗΠΑ «πρέπει να μπορέσουν να κατανοήσουν και να μειώσουν τις απειλές για τους πιλότους μας, είτε προέρχονται από UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), είτε από μετεωρολογικά μπαλόνια, είτε από μέσα συλλογής πληροφοριών των αντιπάλων μας», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...