340
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου | George Vitsaras / SOOC

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ευρωπαίους ηγέτες για την Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 14:22
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
|George Vitsaras / SOOC

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ευρωπαίους ηγέτες για την Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 14:22

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με επιστολή της προς τους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών-μελών της ΕΕ και μέλη της Συνόδου των ηγετών του Arraiolos Group, ζητεί να υψώσουν και αυτοί τη φωνή τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή ενός εμβληματικού μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί.

Με αναφορές στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό τους όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει στους 14 ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό τέχνης και πίστης και, ως τέτοιο, έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Αγία Σοφία, προσθέτει, προστατεύεται από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των κρατών-μελών της UNESCO το 1972. Το άρθρο 4 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναγνωρίζει την υποχρέωση να διασφαλίζει την οριοθέτηση, προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και παράδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο έδαφός του, ενώ το άρθρο 6 προσθέτει ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για την προστασία του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ακόμη ότι η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, τη μετατρέπει σε ένα σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και καχυποψίας.

«Είναι καθήκον μας», καταλήγει η επιστολή της κυρίας Σακελλαροπούλου, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να πάψουμε να καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, σεβόμενη την εξαιρετική οικουμενική αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος».

Η επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ, της Εσθονίας Κέρστι Καλιουλάιντ, της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Λετονίας Εγκιλς Λέβιτς, της Μάλτας Τζορταζ Βέλα, της Ουγγαρίας Γιάνος Αντερ, της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ και της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.