1023
Τέτοιες εικόνες φιλοδοξεί να ζήσει ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη | Πρακτορείο Anadolu/τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών/ Α. Gumus

Επικοινωνιακή φιέστα στήνει ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 10:05
Τέτοιες εικόνες φιλοδοξεί να ζήσει ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη
|Πρακτορείο Anadolu/τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών/ Α. Gumus

Επικοινωνιακή φιέστα στήνει ο Τσαβούσογλου στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 10:05

Συνοδεία μεγάλης δημοσιογραφικής αποστολής ξεκινά την Κυριακή τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και να επισκεφθεί την Κομοτηνή, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Ξάνθη.

Χαρακτηριστικό της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη χώρα μας, η πολυπληθής ομάδα δημοσιογράφων που θα τον συνοδεύουν, με σχολιαστές να επισημαίνουν τον κίνδυνο να μετατρέψει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την παρουσία του στη Θράκη σε επικοινωνιακή φιέστα για τους «τούρκους ομογενείς» -όπως επιμένει να αποκαλεί το σύνολο των ελλήνων μουσουλμάνων στην περιοχή- και τη στήριξη που τους παρέχει η Αγκυρα.

«Η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις», δήλωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι ό έλληνας υπουργός Εξωτερικών μπορεί αντίστοιχα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη.

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε η κ. Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης, τα  τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη αλλά και για τη συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα (δεν είναι λίγοι αυτοί στη γείτονα που κάνουν λόγο για «ρελάνς» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη δυναμική εμφάνιση Δένδια στη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου της Αγκυρας τον περασμένο Απρίλιο).

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Νίκος Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επισκεφθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τους διπλωμάτες, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και θα κάνουν δηλώσεις στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών, όπως και στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής, αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης,δεν προβλέπεται να γίνουν ερωτήσεις προς τους δύο υπουργούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση, αν και το διπλωματικό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο υπουργών είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, δίχως να τους έχει γίνει οποιαδήποτε ερώτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας. Το απόγευμα στην Αγκυρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στη Θράκη πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είναι ευπρόσδεκτος από όλους.

Με ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, Ιμάμ Αχμέτ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων,  χαρακτηρίζει τον τούρκο ΥΠΕΞ ανεπιθύμητο στην περιοχή.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση (δείτε τη ολόκληρη κάτω), ο μόνος λόγος που θα γινόταν δεκτός στα χωριά των Πομάκων ο κ. Τσαβούσογλου, θα ήταν αν επρόκειτο να ζητήσει “βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας”.

“Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες), για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ.

Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.

Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία, καθιέρωσε την 26η Μαΐου, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στη σφαίρα των πολιτισμένων χωρών ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Στην αντίθετη περίπτωση είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Πομακοχώρια, είστε PERSONA NON GRATA!

Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια, καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας”.

Με τη σειρά του και ο Πολιτιστικός Πομάκων του νομού Ξάνθης κοινοποίησε μέσω της σελίδας του στο facebook  ανάρτηση – απάντηση στον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αποκάλεσε τους Πομάκους Τούρκους.

«Είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Ελληνες πολίτες», ξεκαθαρίζεται προς πάσα κατεύθυνση:

«Κοινοποιήστε για να μάθει ο Γκρίζος Λύκος πως στη Θράκη υπάρχουν Πομάκοι και Πομακοχώρια. Ει Devlet στη Πάχνη είμαστε Πομάκοι και όχι Τούρκοι. Και στη Γλαύκη είμαστε Πομάκοι. Και στον Κένταυρο είμαστε Πομάκοι. Και στον Εχίνο είμαστε Πομάκοι. Και στις Θέρμες, Μέδουσα, Σάτρες, Κοτύλη, Αιμόνιο, Δημάριο, Μελίβοια, Σμίνθη, Μάνταινα, Κύκνο, Ωραίο κλπ. Πομάκοι είμαστε και τα παιδιά μας είναι περήφανα πομακόπουλα.

»Και στην Οργάνη, Μυρτίσκη, Κάρδαμο, Άνω Βυρσίνη, Κέχρο κλπ και στο Μέγα και Μικρό Δέρειο, στη Ρούσα, στο Γονικό, στη Χλόη, στη Σιδηρώ πάλι Πομάκοι είμαστε και όχι Τούρκοι και τα χωριά μας τα λένε και πομακοχώρια και όχι τουρκοχώρια. Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια.

»Παρά το ότι η πατρίδα σου η Τουρκία έστησε παραμάγαζα και παράγκες στη Δυτ. Θράκη, τοποθέτησε εγκάθετους παραμουφτήδες και άλλους καλοπληρωμένους χαφιέδες για να μας ελέγχει και να μας εκτουρκίσει, εμείς ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μουσουλμάνοι Πομάκοι και Έλληνες πολίτες.

»Μη συγχύζεσαι λοιπόν κ. Μπαχτσελί, γιατί θα ανεβάσεις ζάχαρο και πίεση και θα σε τρέχουν στα νοσοκομεία. Είσαι και μεγάλος άνθρωπος και πρέπει να προσέχεις την υγεία σου.

»Κι αν είσαι και εθνικιστής και γκρίζος λύκος, τις φοβέρες και τις απειλές σου στην πατρίδα σου και όχι σε εμάς. Τούρκους με το ζόρι και με απειλές δεν μπορείς να μας κάνεις…

»Να ζήσουν τα περήφανα Πομακοχώρια της Θράκης!».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...