610
Στιγμιότυπο από επέμβαση στην πρώην ΑΣΟΕΕ τον Φεβρουάριο του 2020. Προς το παρόν, η αστυνομία έχει παρουσία μόνο ύστερα από αίτημα των πρυτανικών αρχών | Alexandros Michailidis / SOOC

Πότε τελικά θα μπει η ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2021, 11:43
Στιγμιότυπο από επέμβαση στην πρώην ΑΣΟΕΕ τον Φεβρουάριο του 2020. Προς το παρόν, η αστυνομία έχει παρουσία μόνο ύστερα από αίτημα των πρυτανικών αρχών
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πότε τελικά θα μπει η ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2021, 11:43

Εκατό ημέρες μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και αφού σπαταλήθηκε απίστευτο πολιτικό κεφάλαιο ένθεν κακείθεν για το θέμα της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, η παρουσία των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίζει να αποτελεί μια εκκρεμότητα, σε βαθμό που υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για «πάγωμα», ώστε να μην πυροδοτηθούν νέες εντάσεις σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτό αποκάλυψαν στο φύλλο της Παρασκευής «Τα Νέα», μολονότι ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος τόνισε ότι το σχέδιο για σώμα ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) σε συγκεκριμένα ΑΕΙ «προχωρά κανονικά».

Ο κ. Συρίγος είπε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας. Επίσης είπε ότι πολλά ΑΕΙ έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μετρό της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές, εκτιμώντας ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει μετά τον Νοέμβριο.

Ωστόσο στο ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στα «Νέα» διατυπώθηκε η παρατήρηση ότι οι επίσημες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων ανέφεραν ότι στελέχη των ΟΠΠΙ θα άρχιζαν να εγκαθίστανται στα ΑΕΙ από τον περασμένο Απρίλιο, και κανένα… ίχνος τους δεν φάνηκε. Με βάση τον προγραμματισμό, οι άοπλοι αστυνομικοί θα αναλάβουν δράση στο ΕΚΠΑ, στο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα όμως με «Τα Νέα», η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανωτάτων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει ούτε το φθινόπωρο, για λόγους που επισήμως διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί: καθυστερήσεις στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών, ψυχολόγων, αλλά και διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της εφαρμογής του θεσμού. Ετσι, προς το παρόν το θέμα παγώνει και μετατίθεται για… αργά το φθινόπωρο ή και τον νέο χρόνο.

Οπως αναφέρουν πηγές από το εσωτερικό των ΑΕΙ, «πρυτάνευσε» τελικά η άποψη ότι πρέπει να περιφρουρηθεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που είναι πιθανόν να ξεκινήσει με εντάσεις, με 20.000-25.000 άτομα να μένουν εκτός πανεπιστημίων, τμήματα που θα κλείσουν λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος ή αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους και με έναν «δύσκολο» νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να συντάσσεται. Προκειμένου, λοιπόν, να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία περιττών εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους –κατόπιν αποφάσεων των ιδίων–, έχοντας ωστόσο συναίσθηση ότι οι φθορές, οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις κουκουλοφόρων στο εσωτερικό τους θα αποτελούν φαινόμενα για τα οποία είναι οι ίδιες υπεύθυνες και θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να καλούνται οι Αρχές.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφάλειας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των εγκαταστάσεών τους.

Οσο για τα σώματα της ΕΛ.ΑΣ., αυτά επρόκειτο να εγκατασταθούν αρχικά σε πέντε πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών), με τους πρυτάνεις να παρακολουθούν «παγωμένοι» τις εξελίξεις του επόμενου χρονικού διαστήματος για να λάβουν κι αυτοί σχετικές αποφάσεις, αλλά και να ενημερώσουν την πανεπιστημιακή κοινότητά τους.

Οικονόμου: «Οι διαδικασίες “τρέχουν” κανονικά»

Πάντως το θέμα των «Νέων» πήρε διαστάσεις και έφτασε στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να το επικαλείται και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου να απαντά πως «οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου για τα μέτρα προστασίας των ΑΕΙ “τρέχουν” κανονικά και τη Δευτέρα θα εκδοθεί και η σχετική προκήρυξη».

«Δεν υπάρχει καμία αναστολή στην όλη αυτή διαδικασία. Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά όπως προβλέπεται και έχουν ανακοινωθεί», επέμεινε.

Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προς απάντηση όσων είπε στη Βουλή ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, οι οποίοι όπως διευκρίνισε, θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...