601
|

Επεσαν οι υπογραφές για τη μεγάλη επένδυση της Cisco στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 17:10

Επεσαν οι υπογραφές για τη μεγάλη επένδυση της Cisco στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 17:10

Την επιλογή του αμερικανικού κολοσσού Cisco να επενδύσει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων της πόλης, χαιρέτισε ο υπουργός Ανάπτυξης Aδωνις Γεωργιάδης, κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Εχουμε μεγάλη και πολύ στενή συνεργασία με τη στρατηγική μας σύμμαχο χώρα, τις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη θερμή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές επενδύσεις.

»Εχουμε συζητήσεις με αμερικανικές εταιρείες επί καθημερινής βάσης σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και σύντομα θα έχουμε πολύ χαρμόσυνες ανακοινώσεις για άλλη μια επένδυση αμερικανική στην Ελλάδα.

Η παρουσία των ΗΠΑ εδώ, μέσα από το κέντρο της Cisco, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων. Η υψηλή τεχνολογία δεν παύει να αποτελεί ένα τμήμα στρατηγικών σχέσεων δύο χωρών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσωπη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός μετέφερε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η Θεσσαλονίκη, με τις προφανείς δυνατότητες που έχει, με τα πανεπιστήμια, τη γεωγραφική της θέση και την ιστορία της, μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί.

Για αυτό, σημείωσε, «φτάσαμε πολύ γρήγορα και με δική μας κινητροδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ψηφιακό κέντρο της Pfizer», ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thes INTEC και τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

«Το να έρχεται μια εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη και δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος να είναι η Cisco εδώ», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πρώτα από όλα θέμα οικονομικής ανάπτυξης.

Το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιουλίου και θα εγκαινιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το κέντρο θα φιλοξενεί start ups και εργαζομένους και συνεργάτες της CISCO, ενώ στον χώρο του θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, μαθήματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιήσεων και 11 demo rooms όπου θα παρουσιάζονται projects και παραγόμενες τεχνολογικές λύσεις.

Το κέντρο θα είναι ανοικτό και επισκέψιμο από πολίτες, ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και λόγου.

Σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν  δυο start ups που θα εργαστούν στα κομμάτια της ενέργειας και του internet of things.

Οι πέντε βασικοί του πυλώνες θα είναι ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η καινοτομία η εκπαίδευση και οι start ups.

Όλες αυτές οι δυνατότητες παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων όπου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμόυ, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και ο Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα και πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού μια πολυεθνική να κάθεται με τον δήμαρχο και υπουργούς και ένας μητροπολίτης να ανοίγει τη συζήτηση περί τεχνολογίας», τόνισε ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην προηγούμενη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της τελετής, από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα.

Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού κράτους και μέσα από επενδύσεις όπως και η συγκεκριμένη δίδεται η δυνατότητα αυτή την εκκρεμότητα να την υπερβούμε, υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Υλοποιούμε στρατηγική, που στόχο έχει σε μια τετραετία να πετύχουμε (ψηφιακή) σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι εντός του 2021, ένα τεράστιο κομμάτι του ιστού της χώρας θα καλύπτεται από 5G.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...