397
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:10
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:10

Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα μέλη αριστερών συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικης αριστεράς, καθώς και αναρχικές οργανώσεις.

Το κάλεσμα ήταν για τις έξι το απόγευμα, στα Προπύλαια. Στην πορεία μετείχαν περίπου 1.00 άτομα τα οποία είχαν υψώσει πανό με συνθήματα για «την εξέγερση του Δεκέμβρη» και κατά της κρατικής καταστολής.

Φωτογραφίες από το TimeNews (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι αντιεξουσιαστικές ομάδες συγκεντρώθηκαν μετά την πορεία στο σημείο όπου ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε βροχή από μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες από τους αντιεξουσιαστές, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να επιχειρούν για να τους διαλύσουν.

Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο: άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονταν αριστερά και δεξιά των πεζοδρομίων και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης ήταν παραταγμένοι στα κάθετα στενά των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το www.thestival.gr, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων που γίνονται στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η μια πορεία συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και μελών φοιτητικών συλλόγων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κινήθηκε επί της οδού Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Η πορεία των αντιεξουσιαστών που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, αποκόπηκε και συνέχισε προς την οδό Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια, μέσω της Ερμού, κινήθηκε προς τη Βενιζέλου.

Λίγο πριν από τη Βενιζέλου, οι συμμετέχοντες στη δεύτερη πορεία πέταξαν φωτοβολίδα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Καπάνι, ενώ στη συνέχεια πέταξαν κροτίδα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία.

Η πορεία των μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου συνεχίστηκε προς την Καμάρα.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας των αντιεξουσιαστών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία κατέληξε στην Καμάρα, περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ.

Φωτογραφίες από το SOOC (Konstantinos Tsakalidis)

Από εκεί, άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, πυροτεχνήματα, πέτρες, και άλλα αντικείμενα. Κατά διαστήματα οι κουκουλοφόροι έβγαιναν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτόξευε αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Οι αστυνομικοί απαντούσαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, στην ευρύτερη περιοχή επικρατούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...