468
Η πετρελαιοκηλίδα στο παραλιακό μέτωπο Αλίμου-Καλαμακίου, στις 4 Οκτωβρίου 2017 | Alexandros Michailidis / SOOC

WWF Ελλάς: Κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα μετά το ναυάγιο στον Σαρωνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:40
Η πετρελαιοκηλίδα στο παραλιακό μέτωπο Αλίμου-Καλαμακίου, στις 4 Οκτωβρίου 2017
|Alexandros Michailidis / SOOC

WWF Ελλάς: Κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα μετά το ναυάγιο στον Σαρωνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:40

Από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που συνέβη πριν από τρεις μήνες, έχουν μολυνθεί θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα του βυθού με κίνδυνο και για την τροφική αλυσίδα.

Αυτό αναφέρει στην έκθεση που κατέθεσε στην 5η τακτική ανακρίτρια του Πειραιά για το ναυάγιο, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ως συμπληρωματικό υπόμνημα στη μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Το περιστατικό που μαύρισε τις ακτές και τη θάλασσα του Σαρωνικού θα έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό των ψαριών του Σαρωνικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ρύπανση εγκλωβίζεται στον βυθό της θάλασσας», σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης.

Το συμπληρωματικό υπόμνημα περιλαμβάνει τη χαρτογραφική αποτύπωση της ρύπανσης κατά τις πρώτες μέρες μετά από το ναυάγιο, στοιχεία για την οικολογική κατάσταση του Σαρωνικού, καθώς και κάθε διαθέσιμο δεδομένο για τις οικολογικές επιπτώσεις και την αντιμετώπιση σημαντικών ατυχημάτων πετρελαιοκηλίδας παγκοσμίως.

«Πιστοί στην απαίτησή μας για απόδοση δικαιοσύνης για το ναυάγιο που προκάλεσε την πρωτοφανή ρύπανση των ακτών της πρωτεύουσας της χώρας και χωρίς καμία έκπτωση στην πάγια διεκδίκηση περιβαλλοντικής διαφάνειας, δίνουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε μέχρι στιγμής και ήδη προσκομίσαμε στις αρμόδιες αρχές για το περιβαλλοντικό έγκλημα της 10ης Σεπτεμβρίου», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Θέλουμε το εξαιρετικά σοβαρό αυτό περιστατικό ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδα να αποτελέσει αφορμή για θωράκιση των ελληνικών θαλασσών από τέτοιους κινδύνους, οι οποίοι αναμένουμε ότι θα αυξηθούν δραματικά με την έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και το Ιόνιο».

Μέσω της έκθεσης, το WWF Ελλάς ζητά, μεταξύ άλλων, επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται στα άρθρα 28 και 30 του ν. 1650/1986 (Α΄160), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 148/2009, σε σχέση με την περιβαλλοντική ζημία που έχει προκληθεί από το ναυάγιο.

-Διενέργεια από το ΕΛΚΕΘΕ ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης δεικτών και άμεσης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων για την οικολογική κατάσταση του Σαρωνικού, δίχως καμία πολιτική παρέμβαση.

-Διενέργεια από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τακτικών ελέγχων στις παραλίες που έχουν υποστεί ρύπανση από πετρέλαιο και επιβεβαίωση της καλής κατάστασής τους, πριν την απόδοσή τους για κολύμβηση και άλλες χρήσεις.

-Καθορισμό μέτρων αντισταθμιστικής αποκατάστασης, μέχρι την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας από το ναυάγιο. Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μέτρα αναβάθμισης και αποκατάστασης των περιβαλλοντικών υπηρεσιών που επλήγησαν από το ναυάγιο – για παράδειγμα, μέτρα ενίσχυσης της κοινοχρησίας των παραλιών, απομάκρυνση αυθαιρέτων, αποκατάσταση παράκτιου χώρου από επεμβάσεις, περιοχές ελεγχόμενης αλιείας από επαγγελματίες ψαράδες, κλπ. -Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου Χώρου.

-Αξιολόγηση και αναθεώρηση των εκκρεμοτήτων για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες (πδ 11/2002).

Σημειώνεται ότι η έκθεση κοινοποιήθηκε και στο Συντονιστικό Γραφείο Αποκατάστασης της Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει κινήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία απόδοσης περιβαλλοντικών ευθυνών και τον καθορισμό μέτρων αποκατάστασης της ζημιάς στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...