1199
O Αδωνις Γεωργιάδης κατά την άφιξή του στη συζήτηση για τη φαρμακευτική κάνναβη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επαινοι του Αδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 19:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2021, 23:56
O Αδωνις Γεωργιάδης κατά την άφιξή του στη συζήτηση για τη φαρμακευτική κάνναβη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επαινοι του Αδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 19:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2021, 23:56

Ποτέ δεν είναι αργά να ομολογήσεις ένα λάθος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης το έκανε για λογαριασμό μάλιστα ολόκληρης της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη για το νομοσχέδιο που έφερε το υπουργείο Ανάπτυξης για την «παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η στάση της ΝΔ το 2018 απέναντι στο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν λανθασμένη

Εξήγησε πως πριν τρία χρόνια η ΝΔ δεν ήταν «ώριμη» να αναγνωρίσει τα οφέλη για τους ασθενείς και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία μέσω τέτοιων επενδύσεων. «Εχουμε μια μεγάλη δύναμη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε το λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην παράταξη της ΝΔ.

Μάλιστα, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο αναγνώρισε το λάθος της ΝΔ, αλλά επαίνεσε δημόσια και τον πολυσυζητημένο –για άλλους λόγους– πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε και «πολέμησε» για να ανοίξει η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης και στην Ελλάδα.

Σε μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού –κάτι που όπως είπε τον διαχωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ–, ο κ. Γεωργιάδης είπε συγκεκριμένα:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη συζήτηση και τη θετική συμβολή του κ. Καρανίκα. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε προφανώς σοβαρές πολιτικές διαφορές και έχουμε δημόσια συγκρουστεί, όμως για την περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης, για την προσπάθεια να νομοθετηθεί και να ανοίξουν οι δρόμοι στην ελληνική αγορά, εγώ θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής: Η παρουσία του κ. Νίκου Καρανίκα ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε για αυτό και πολεμάει, αν θέλετε, ακόμα και σήμερα, τον τιμά. Διότι είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Και χρήματα και το κυριότερο ανακούφιση στον πόνο των ασθενών».  

Νωρίτερα αιχμές για στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης, είχε εξαπολύσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας τη ρητορική εκείνης της εποχής για πρελούδιο αποποινικοποίησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπή της χώρας σε χασισοφυτεία.

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  προσέλκυση επενδύσεων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα και η δημιουργία πραγματικής εγχώριας αγοράς, μέσω της ένταξης των προϊόντων του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, στον πίνακα Δ, ώστε να παρέχονται από τα φαρμακεία και μέσω των φαρμακευτικών εταιριών πέραν του κρατικού μονοπωλίου. Διευκρίνισε, δε, πως η πώλησή τους θα γίνεται αυστηρά με δίγραμμη ιατρική συνταγή για την αποφυγή αξιοποίησης από άτομα που δεν τους είναι απαραίτητα.

Από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο ίδιος ξεχώρισε τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησης πλέον ξηρού ανθού, καθώς και τη δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε άλλη χώρα ακόμα και αν στη χώρα μας δεν έχει εγκριθεί η άδεια κυκλοφορίας, εφόσον εκεί που εξάγονται επιτρέπονται από τον νόμο.

Ήταν πάντως τέτοια η αίσθηση από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τον κ. Καρανίκα, που ο υπουργός Ανάπτυξης προέβη αργά το βράδυ σε μια διευκρινιστική ανάρτηση στο Facebook, εξηγώντας τη θέση του, λέγοντας ότι στην πολιτική μπορείς να αλλάζεις απόψεις και αναφέροντας ότι ακόμα και η περιβόητη «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα ήταν καλό πράγμα για την πατρίδα.

«Πάντα με ένοιαζε το αποτέλεσμα»

Η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη ήταν η ακόλουθη:

Περί της δηλώσεώς μου για τον κ. Νίκο Καρανίκα 

Βαρύς αχός ακούγεται για την σημερινή μου δήλωση για τον κ. Καρανίκα και την Φαρμακευτική Κάνναβη. Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά: 

Σήμερα ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση για τον Νομοσχέδιο μου για την Φαρμακευτική Κάνναβη. Όταν το ζήτημα της ΦΚ είχε ανοίξει στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση Σύριζα και τον κ. Καρανίκα το 2018, η ΝΔ και εγώ προσωπικά είχαμε ταχθεί κατά. Εγώ μάλιστα είχα ειρωνευθεί τον Σύριζα για αυτό. Όταν έγινα όμως Υπουργός Ανάπτυξης ανέλαβα και την ευθύνη της αδειοδοτήσεως των εταιριών αυτών. Τότε άρχισα να συναντώ επενδυτές και να μαθαίνω περισσότερα. Εάν ήθελα να μείνω συνεπής στην αρχική μου θέση θα έπρεπε να μπλοκάρω όλες αυτές τις επενδύσεις, όμως αντικειμενικά αν ασχοληθεί κάποιος με το θέμα αυτό βλέπει αμέσως το προφανές: Η Φαρμακευτική Κάνναβη είναι πλέον πραγματικότητα παντού και προχωρά με μεγάλη ταχύτητα και η Ελλάδα έχει λόγω κλίματος συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν προβάδισμα. 

Ο Νόμος του Σύριζα δεν ήταν λειτουργικός και αποτελεσματικός, είχαν κάνει την μισή δουλειά και τώρα με το νομοσχέδιο μας, πιστεύω ότι δίνουμε πραγματική λύση για να προσχωρήσουν πολλές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Βλέποντας λοιπόν ότι τότε έκανα λάθος και ότι τελικά πρέπει όχι να κάνουμε λιγότερα αλλά περισσότερα για ένα προϊόν που βοηθά τους ασθενείς, φέρνει επενδύσεις και γεννά θέσεις εργασίας τί θα έπρεπε να πω; Τί ωραία που τα λέγαμε τότε; 

Αν και γενικά πολλοί με θεωρούν απλώς έναν καυγατζή, μένοντας κυρίως στην τηλεοπτική μου εικόνα, όσοι με γνωρίζουν και έχουν δουλέψει μαζί μου ξέρουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στις Υπουργικές μου θητείες πάντα με ένοιαζε το αποτέλεσμα και ποτέ δεν καπηλεύτηκα την δουλειά των προκατόχων μου. Για μένα η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία και όλοι μας εργαζόμαστε, προφανώς με τις ιδεολογικές μας διαφορές, για το κοινό καλό. Κάτι θα κάνει ο προηγούμενος, κάτι εγώ κάτι ο επόμενος και αν όλοι κάνουμε σωστά την δουλειά μας ο Ελληνικός Λαός θα ζει καλύτερα.

Έτσι πάντα έλεγα πχ για το Νόμο Διαμαντοπουλου και με κοίταζαν περίεργα οι δικοί μου ή για τον Λοβέρδο και τον ΕΟΠΥΥ ή για την Κυβέρνηση Παπανδρέου και την Διαύγεια  κλπ Δεν πιστεύω ότι στην πολιτική είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί (εξαιρώ αυτούς που πήγαν να μας κλείσουν στην Φυλακή με την Σκευωρία Novartis) 

Επίσης δεν θαύμαζα και δεν θαυμάζω αυτούς που ποτέ δεν αλλάζουν καμμία πολιτική τους θέση. Αυτή η συζήτηση περί κωλοτούμπας είναι εύκολη αλλά λανθασμένη. Το μόνο κόμμα που δεν έχει αλλάξει καμμία του θέση από όσο ξέρω είναι το ΚΚΕ….καλό είναι αυτό νομίζετε;  Η πιο γνωστή «κωλοτούμπα» του Τσίπρα το 2015 μετά το δημοψήφισμα, ήταν μάλλον η πιο σοβαρή πολιτική του πράξη εξαιτίας της οποίας σωθήκαμε από την άτακτη Έξοδο μας από το €, θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μήν την είχε κάνει; 

Το μείζον στην πολιτική δεν είναι να μένεις σταθερός σε μια θέση, το μείζον είναι να μένεις σταθερός στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και να είσαι έτοιμος και να αλλάξεις θέση, εάν συνειδητοποιείς ότι έτσι θα το εξυπηρετήσεις καλύτερα. 

Άρα τί θα έπρεπε να κάνω με την Φαρμακευτική Κάνναβη, να ξέρω ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον και να κάνω άλλα ή ειδικά σε αυτό να αποκρύψω την θετική συμβολή του κ. Καρανίκα διότι διαφωνώ μαζί του σε όλα τα άλλα; 

Το πρώτο θα ήταν κακό για την Ελλάδα και τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων, το δεύτερο πιστεύω άδικο και για τον κ. Καρανίκα και για μένα και την έως σήμερα πολιτική μου διαδρομή. 

Το ότι αναγνωρίζω την θετική του συμβολή σε αυτό δεν σημαίνει ότι δέχομαι όλες τις πολιτικές του θέσεις ή γενικά την πολιτική του διαδρομή προφανώς. 

Τώρα κάποιοι μπορεί να ενοχλήθηκαν αλλά έτσι τα βλέπω εγώ και η μεγάλη μας διαφορά με τον Σύριζα είναι αυτή ακριβώς, εμείς δεν βρίσκουμε πάντα δικαιολογίες για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, ούτε δικαιολογούμε κάθε μας λάθος για πάντα. Αυτό δεν είναι δείγμα ιδεολογικής αδυναμίας αλλά δυνάμεως και κυρίως είναι για το καλό του Ελληνικού Λαού που μας έχει εμπιστευθεί τις Τύχες του και στον οποίον λογοδοτούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News