455
Ο Κυριάκος Μητστοτάκης χαιρετά τους ψηφοφόρους της ΝΔ που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από τα γραφεία της Πειραιώς για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη | INTIMEnews

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – στις 18.00 η ανακοίνωση των υπουργών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 11:33
Ο Κυριάκος Μητστοτάκης χαιρετά τους ψηφοφόρους της ΝΔ που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από τα γραφεία της Πειραιώς για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη
|INTIMEnews

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – στις 18.00 η ανακοίνωση των υπουργών

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 11:33

Λίγο μετά τις 11.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον θριαμβευτή των εκλογών, Κυριάκο Μητσοτάκη, και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Προηγουμένως, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επέδωσε στον κ. Παυλόπουλο τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος και το άρθρο 11 του Κανονισμού της Βουλής.

H ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Νίκο Βούτση και την ανακοίνωση από αυτόν της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά το άρθρο 37 παρ.2 του Συντάγματος. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα, 8 Ιουλίου 2019 και ώρα 13.00.

«Είχαμε μια άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας. Στα αποτελέσματα αποτυπώνεται σαφέστατα, σχεδόν στο 100%, η δύναμη των κομμάτων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και βεβαίως αποτυπώνονται και οι έδρες των κομμάτων στη 18η Περίοδο της Βουλής, που τυπικά θα ξεκινήσει με την ορκωμοσία των βουλευτών στις 17 Ιουλίου», ανέφερε ο κ. Βούτσης στη σύντομη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που του απάντησε λέγοντας:

 «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για την άψογη τήρηση της διαδικασίας του Συντάγματος, πράγμα που αποδεικνύει πόσο, κατά το πνεύμα του Συντάγματος, λειτουργεί το ίδιο άψογα η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Τέτοιες ώρες να το θυμόμαστε, γιατί η Δημοκρατία, το ξέρετε, είναι ένα αγαθό, που πρέπει να το προστατεύουμε πάντοτε. Και κυρίως, όσοι -και λόγω ηλικίας- έχουμε βιώσει παλιές πικρές εμπειρίες, όπου η Δημοκρατία ήταν ζητούμενο».

Η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για τη μία μετά το μεσημέρι και στις 18.00 αναμένεται η ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης θα γίνει από τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος τελικά αναλαμβάνει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις τελευταίες αλλαγές, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναλαμβάνει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Κώστας Τσιάρας, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή.

Στο υπουργείο Οικονομικών ακλόνητος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και στο υπουργείο Υποδομων και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, με τον απερχόμενο εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας, Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης – Επενδύσεων, Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, Τάκης Θεοδωρικάκος στο Εσωτερικών, είναι ονόματα που έχουν «κλειδώσει» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν επτά έως οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Στη συνέχεια -και σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ- οι συνεδριάσεις του θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...