1235
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή | INTIMEnews

Ενόχληση Μητσοτάκη για τις τράπεζες: «Βάλτε πλάτη για να μην έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων»

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 12:56
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή
|INTIMEnews

Ενόχληση Μητσοτάκη για τις τράπεζες: «Βάλτε πλάτη για να μην έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων»

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 12:56

Νέο (αυστηρό) μήνυμα στις τράπεζες –μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών– να προστατεύσουν-στηρίξουν ιδίοις πόροις τους ευάλωτους δανειολήπτες, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε «να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

«Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν»

«Καθώς μπαίνουμε πια στον μήνα των γιορτών ήθελα να σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της οικονομίας όπου έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί και αποδίδει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές με ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα πλησιάσει το 6% για το 2022, η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων ξένων αλλά και εγχώριων με μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και η γενικότερη εικόνα η οποία υπάρχει στο εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη αρχή της συνάντησης.

«Από την άλλη μεριά –συνέχισε– εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, με ένα πληθωρισμό ο οποίος βαίνει μεν μειούμενος αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από αυτή την εισαγόμενη εισβολή ακρίβειας και αυτό καθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακόμα πιο επιβεβλημένη και αυτό ακριβώς κάνουμε.

»Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εκταμιεύσουμε κάτι παραπάνω από €800 εκατ. για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, αλλά και με τα €300 εκατ. τα οποία θα διαθέσουμε στο επίδομα θέρμανσης.

»Εκεί τα νέα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία περιμέναμε διότι μαζί με το επίδομα θέρμανσης έχουμε και τιμές οι οποίες ευτυχώς βαίνουνε πτωτικές. Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας αναρωτιόμασταν για το που θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, αν θα είναι στο 1,3 , στο 1,4, τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτω από το 1,2 ευρώ το λίτρο και ελπίζουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Και περνώντας στη συνέχεια στο μήνυμά προς τις τράπεζες είπε:

«Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια».

«Υπάρχουν όμως – σημείωσε- και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».

Γι’ αυτό –υπογράμμισε– «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε με τη σειρά της:

«Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν με αφορμή την αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με την Πρόεδρο, ότι αποτελεί δείγμα της έντονης ενόχλησής του για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες στο θέμα των δανειοληπτών και τον νέο «Γολγοθά» που καλούνται να ανέβουν μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Και σημείωναν ότι στην τρέχουσα συγκυρία οφείλουν οι τράπεζες να βάλουν και αυτές πλάτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα όποια –αναγκαία– μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να καλυφθούν από τα ιδιαίτερα υψηλά τα τελευταία χρόνια κέρδη τους, και όχι από τον Προϋπολογισμό, δηλαδή και πάλι τον έλληνα φορολογούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα έχει νομοθετήσει το «στοπ» στα bonus των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών για το 2022.

Τσίπρας: Αδιάφορος ο Μητσοτάκης -οι κυβερνήσεις είναι για να νομοθετούν

Στο σχόλιό του για τις επαναλαμβανόμενες προτροπές της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, είπε ότι ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί για την κατάσταση που βιώνουν οι δανειολήπτες, ζητώντας -αντί συζητήσεων με τις διοικήσεις- συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση.

Ο κυβερνήσεις νομοθετούν, παρατήρησε σε δηλώσεις του κατά την περιοδεία του στο Κιλκίς, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας. Δεν μπορεί απλά να συζητούν με τους τραπεζίτες.

«Βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη οι τράπεζες πάνω από 1 δισ. μέσα στο χρόνο η καθεμία, ακριβώς γιατί αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. ευρώ η καθεμία και να κυνηγάνε τους δανειολήπτες, να τους “πιάνουν από το λαιμό”. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Ετσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...