376
Ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ | Facebook

Ένας Τουρκοκύπριος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 11:08
Ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ
|Facebook

Ένας Τουρκοκύπριος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 11:08

Σε μια πρωτοφανή πολιτική -και συνάμα ιστορικής σημασίας- κίνηση προχώρησε το ΑΚΕΛ που συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στο ευρωψηφοδέλτιό του έναν Τουρκοκύπριο, τον καθηγητή στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1995, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ένας Τουρκοκύπριος να είναι υποψήφιος μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε αυτές τις εκλογές καθώς στόχος του είναι να αγωνιστεί για μία ειρηνική συμβίωση ανάμεσα σε Εληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, κάτι για το οποίο παλεύει εδώ και χρόνια, όπως τόνισε.

«Ως Ευρωπαίος πολίτης, αφού έχω ζήσει στην Ευρώπη, θέλω να αγωνιστώ για μία Ευρώπη που απειλείται από ακροδεξιές καταστάσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η υποψηφιότητά του – εξαιρετικά προοδευτικού και ευρωπαϊστή – Κιζίλγιουρεκ εξασφαλίζει τόσο μεγάλη στήριξη στον κόσμο της κυπριακής Αριστεράς, όσο και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους που ζουν στα Κατεχόμενα και η εκλογή του στην Ευρωβουλή ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή προκειμένου να κινητοποιηθεί ξανά μια διαδικασία συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αν εκλεγεί, θα είναι μια στιγμή ιστορικής σημασίας για όλη την Κύπρο», σημειώνει από την πλευρά του, μιλώντας στον Guardian, ο Χούμπερτ Φάουστμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

«Κανείς Τουρκοκύπριος δεν έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής στην Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία μετά το 1963 και η εκλογή του θα είναι μια πράξη συμβολικής σημασίας», καταλήγει με νόημα ο καθηγητής Φάουστμαν.

Ποιος είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γεννήθηκε το 1959, στην Ποταμιά της Κύπρου και το 1964 κατέφυγε στην Λουρουτζίνα λόγω των διακοινοτικών ταραχών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομία το 1983.

Το διδακτορικό του αφορούσε στο Κυπριακό ζήτημα.

Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ “Ο Τοίχος μας”, με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Ειρήνης Αμπντί Ιπεκσί το 1997.

Το 1995 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως λέκτορας.

Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις από εθνικιστές και ΜΜΕ, και αντιμετώπισε μια εκστρατεία για να εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο. Αντιστάθηκε και με την βοήθεια των συναδέλφων του και του πανεπιστημίου, παρέμεινε.

Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων.

Το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το 2014 έγινε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την Τουρκία στο Geostrategic Advisory Council.

Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία.

Γράφει στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα «Yeni Düzen» και στην δεξιά ελληνοκυπριακή «Σημερινή».

Μιλά πέντε γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...