816
Νικ Καλάθης - Βασίλης Σπανούλης. Αναμένεται να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των τελικών στο μπάσκετ | INTIMEsports

Ενας τίτλος που κανείς δεν αντέχει να χάσει

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2018, 11:24
Νικ Καλάθης - Βασίλης Σπανούλης. Αναμένεται να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των τελικών στο μπάσκετ
|INTIMEsports

Ενας τίτλος που κανείς δεν αντέχει να χάσει

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2018, 11:24

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μονοπωλούν τους τίτλους στην Α1 μπάσκετ από το 1993. Ενας φίλαθλος κάτω των 30 ετών δεν έχει άλλον πρωταθλητή να θυμάται. Το πρωτάθλημα του 2002, που κατέκτησε η ΑΕΚ, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κι όμως, η σειρά των τελικών που αρχίζει απόψε (19:00) στο «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ είναι αλλιώτικη από τις άλλες. Επειδή σε αυτήν παίζεται ένα τρόπαιο που κανένας από τους δυο φιναλίστ δεν αντέχει να χάσει. Γι’ αυτό και το πολεμικό κλίμα που είθισται να καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες πριν από το τζάμπολ, εφέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού μυρίζουν μπαρούτι, έτσι κι αλλιώς. Παντού και πάντα. Ακόμη και… στο τάβλι. Αλλά, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φτάσει στο σημείο να ζητείται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, μαζί με τη μετάκληση ξένων διαιτητών για να «σφυρίξουν» τα παιχνίδια. Είτε έχουν δίκιο που «χάλασαν τον κόσμο» είτε όχι, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόδωσαν με αυτή τους την κίνηση πόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η ομάδα τους την Κούπα. Την οποία, βεβαίως, έχει απόλυτη ανάγκη και ο Παναθηναϊκός.

Φταίει η (εξαιρετικά σπάνια) συγκυρία. Δυο σύλλογοι που έχουν καλομάθει στα ευρωπαϊκά μεγαλεία, που μετρούν -μαζί- εννέα Ευρωλίγκες, 15 τελικούς και 21 συμμετοχές σε Final-4, απέτυχαν στην Ευρώπη, έχασαν το Κύπελλο από την ΑΕΚ και, τώρα, βλέπουν το Πρωτάθλημα σαν την κολυμβήθρα που θα ξεπλύνει τις «αμαρτίες» μιας ολόκληρης σεζόν. Οποιος χάσει, θα έχει μείνει με άδεια χέρια. Για τον Ολυμπιακό το χτύπημα θα είναι ακόμη πιο βαρύ, επειδή και πέρυσι δεν πήρε τίποτα. Δύο χρονιές χωρίς ούτε το… κατσαρολάκι του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι κάτι που δεν αντέχεται. Και δεν δικαιολογείται. Τουλάχιστον όχι από τη νοοτροπία των οπαδών των δυο «αιωνίων» αντιπάλων, που για κάποιο λόγο πιστεύουν ότι οι δικές τους ομάδες εξαιρούνται από τον άγραφο νόμο της ακμής και της παρακμής.

Αλλά και για τον Παναθηναϊκό, η απώλεια του Πρωταθλήματος θα είναι σοβαρή ζημιά. Ιδίως από τη στιγμή που θεωρείται γκραν φαβορί, επειδή έχει πλεονέκτημα έδρας και το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Εάν χάσει, θα έχει ολοκληρώσει μια σεζόν χωρίς τρόπαιο, μεγάλο ή μικρό, για πρώτη φορά μετά το 1997.
Στο τέλος της σειράς, τον χαμένο τον περιμένει… η Κόλαση. Ακόμη και η φτωχούλα ΑΕΚ, με το ασημικό του Basketball Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε εφέτος, θα είναι πιο επιτυχημένη απ’ ό,τι ο ηττημένος των τελικών. Το ίδιο και ο ΠΑΟΚ, που στο δεύτερο μισό της σεζόν έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ και στο τέλος κατέλαβε την τρίτη θέση, παίζοντας με «αμούστακους» νεαρούς και μπάτζετ μόλις 700.000 ευρώ.

Τσάβι Πασκουάλ αριστερά) και Γιώργος Σφαιρόπουλος την ημέρα της συνέντευξης Τύπου για τους τελικούς φωτό: INTIMEsports)
Τσάβι Πασκουάλ αριστερά) και Γιώργος Σφαιρόπουλος την ημέρα της συνέντευξης Τύπου για τους τελικούς (φωτό: INTIMEsports)

Ο Παναθηναϊκός έχει το μομέντουμ με το μέρος του. Εδώ και δυο τρεις μήνες παίζει καταπληκτικό μπάσκετ, έχει τον Νικ Καλάθη σε δαιμονισμένη φόρμα και έφτασε ως εδώ αήττητος. Αυτό το 31-0 είναι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, όχι μόνον επειδή δεν έχασε από τον Ολυμπιακό (στο Πρωτάθλημα), αλλά και γιατί ο ανταγωνισμός στην Α1 ήταν πιο έντονος εφέτος. Χάρη στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Προμηθέα, αλλά και το Λαύριο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το rotation του Τσάβι Πασκουάλ στα play-offs φρόντισε να ενεργοποιήσει κάποιους παίκτες (π.χ. τον Παππά και τον Μήτογλου) και να ξεκουράσει κάποιους άλλους (Καλάθη, Γκιστ, Σίνγκλετον). Ο «Εξάστερος» δείχνει αγωνιστικά και ψυχολογικά πανέτοιμος για τη σειρά των τελικών.

Ο Ολυμπιακός, πάλι, ποτέ δεν ήταν τόσο… αουτσάιντερ όσο εφέτος. Είτε λόγω των τραυματισμών που τον χτύπησαν αλύπητα, είτε γιατί οι ξένοι του προσέφεραν ελάχιστα, παρουσιάστηκε ευάλωτος και ασταθής ακόμη και σε «ελληνικά» του παιχνίδια. Κι όμως, πήγε και κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (για την Ευρωλίγκα), κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Επειδή οι καλοί παίκτες δεν του λείπουν. Αλλά και γιατί, όταν ο Ολυμπιακός βλέπει απέναντί του τον Παναθηναϊκό (και αντιστρόφως), το ματς αρχίζει από το μηδέν. Ο,τι έχει προηγηθεί, σβήνεται. Ξεχνιέται. Ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας εξουδετερώνεται. Τρεις φορές την τελευταία πενταετία (2013, 2014, 2017) οι «ερυθρόλευκοι» ετοίμαζαν φιέστες, όμως την Κούπα την πήρε ο Παναθηναϊκός. Οι πρασινοκόκκινοι τελικοί είναι πάντοτε μια tabula rasa, ένας άγραφος πίνακας.

Τούτο το καλοκαίρι προμηνύεται «καυτό» για τον Ολυμπιακό. Τα συμβόλαια του Σπανούλη, του Παπαπέτρου και του Παπανικολάου λήγουν, ο Μιλουτίνοφ κάνει όνειρα για το ΝΒΑ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αμφισβητείται εντόνως, ακόμη και για τους Αγγελόπουλους ακούγονται (και γράφονται) πολλά. Ολα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός της επόμενης σεζόν, ούτε που θα μοιάζει στον εφετινό. Κι όμως, με τρεις νίκες στους τελικούς όλα μπορεί να αλλάξουν.

Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι η αθλητική μας κουλτούρα. Στην ανάλυσή του για το Game 1 των τελικών Ουόριορς – Καβαλίερς, το ίδιο το ΝΒΑ παραδέχτηκε ότι στα τελευταία 12″ της κανονικής διάρκειας οι διαιτητές του αγώνα έκαναν δυο σοβαρά λάθη -και τα δυο σε βάρος των Καβαλίερς- που οδήγησαν το ματς στην παράταση και τους φιλοξενούμενους στην ήττα. Κανένας, όμως, δεν ζήτησε τη διαγραφή των διαιτητών, την παραίτηση του κομισάριου Ανταμ Σίλβερ, ή… την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ.

* Οι τελικοί θα διεξάγονται Κυριακή – Πέμπτη – Κυριακή, με ώρα έναρξης τις 19:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...