754
Με υψωμένες γροθιές ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι υποστηρικτές του τραγουδούν την «Κόκκινη Σημαία», τον επίσημο ύμνο των Εργατικών | Christopher Furlong/Getty Images

Ενας κατακόκκινος Κόρμπιν έτοιμος να κυβερνήσει τη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 19:01
Με υψωμένες γροθιές ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι υποστηρικτές του τραγουδούν την «Κόκκινη Σημαία», τον επίσημο ύμνο των Εργατικών
|Christopher Furlong/Getty Images

Ενας κατακόκκινος Κόρμπιν έτοιμος να κυβερνήσει τη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 19:01

Ο ίδιος φορούσε μια κόκκινη γραβάτα η οποία έχει καταλήξει, το τελευταίο διάστημα, να αποτελεί σχεδόν υποχρεωτικό συμπλήρωμα της αμφίεσης των περισσότερων ανδρών που ανήκουν στην ηγετική ομάδα του κόμματός του. Το κόκκινο ήταν το χρώμα που κυριαρχούσε και μεταξύ πολλών από τις γυναίκες που παρευρέθησαν στην εκδήλωση. Κόκκινες ήταν και οι μπλούζες και οι σημαίες πάνω στις οποίες ξεχώριζε η φράση «Love Corbyn». Και, όπως συνηθίζεται εδώ και μια τριετία, από τότε, δηλαδή, που ο «κόκκινος» Τζέρεμι εκλέχτηκε αναπάντεχα στην ηγεσία των Εργατικών της Βρετανίας, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ανέβηκαν όλοι στην κεντρική σκηνή, για να τραγουδήσουν με μια φωνή την «Κόκκινη Σημαία» (Red Flag), τον επίσημο ύμνο των Εργατικών από το μακρινό 1900. Με υψωμένες, φυσικά, τις γροθιές.

Το σκηνικό ενδεχομένως να φαντάζει παλαϊικό. Αλλά αποτελεί γεγονός πως την Τετάρτη κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών που πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έδειξε ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Αγόρευση πρωθυπουργική» σχολίασε το BBC, ενώ οι Financial Times έκαναν λόγο για ρητορική η οποία αποδεικνύεται αποτελεσματική…

Ξαφνικά το σύστημα άρχισε να τον αποδέχεται, καθώς η κενού περιεχομένου πολιτική της συντηρητικής Τερέζα Μέι, αρχίζει να κλυδωνίζει την πίστη θεσμικών παραγόντων.

Δεν είναι εύκολη αυτή η αποδοχή. Μέσω των προτάσεών του ο Κόρμπιν επιδιώκει να φέρει τον αριστερό ριζοσπαστισμό στο κέντρο του πολιτικού φάσματος της Βρετανίας, μεταλλάσσοντας τον σοσιαλισμό σε μια πολιτική πρόταση που δεν θα τρομάζει αλλά θα καθησυχάζει και θα ωφελεί τους περισσότερους Βρετανούς. Το ότι ο Κόρμπιν θα επιτύχει τελικά τον στόχο του κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι, αλλά η καταφυγή στην «κόκκινη» ρητορική είναι πιθανό να αποτελεί την κατάλληλη στρατηγική για να περάσει κάποια στιγμή ο ηγέτης των Εργατικών το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, ακόμα και σε λίγους μήνες, στην περίπτωση που εξαιτίας του Brexit προκηρυχθούν στη Βρετανία πρόωρες εκλογές.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αγορεύει στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ (REUTERS/Hannah McKay)

«Τον ίδιο μήνα πριν από δέκα χρόνια, ολόκληρο το οικοδόμημα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού της απληστίας, που επαινούνταν για μια ολόκληρη γενιά ως ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης μιας σύγχρονης οικονομίας, κατέρρευσε με καταστροφικές συνέπειες» υπογράμμισε ο Κόρμπιν. «Αλλά αντί να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις (…) το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έκαναν τα πάντα για τη διάσωση και την ενίσχυση του συστήματος που οδήγησε στην κατάρρευση».

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο η οικονομική στασιμότητα, η δραματική μείωση των μισθών και η περικοπή των κρατικών δαπανών αλλά και η αναζωπύρωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ενώ ισχυρό πλήγμα δέχτηκε και η δημοκρατία, τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό. Εάν δεν σπεύσει η αριστερά να προσφέρει μια ριζοσπαστική λύση, προειδοποίησε ο 69χρονος Κόρμπιν, θα καλύψουν άλλοι το κενό «με την πολιτική των κατηγοριών και του διχασμού». Ο επικεφαλής των Εργατικών δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον λαϊκισμό, αλλά υπονόησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως ο λαϊκισμός είναι ο κύριος εχθρός, χαράσσοντας, έτσι, μια γραμμή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα (κεντρο)αριστερά κόμματα της Ευρώπης ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου για την ανάδειξη των νέων μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Την ώρα, οπότε, που από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωνε πως επιδιώκει να περικόψει τους φόρους στο κατώτατο επίπεδο μεταξύ των χωρών του G20, ο αρχηγός των Εργατικών υποσχόταν μια «εναλλακτική πρόταση στη λιτότητα», μια «ριζική μεταμόρφωση» της οικονομίας μέσω εθνικοποιήσεων και προσφοράς πακέτων μετοχών των μεγάλων επιχειρήσεων στους εργαζόμενους. Ο Κόρμπιν, όμως, εμφανίστηκε ενωτικός και όσον αφορά το πολύπαθο Brexit. Παρότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έδειξε πως εάν καταφέρει να κερδίσει την εξουσία, θα αποπειραθεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα «προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία».

Εάν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι καταλήξει τελικά σε μια καλή συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ο Κόρμπιν ενδεχομένως να τη στηρίξει. Στην αντίθετη περίπτωση οι Εργατικοί θα την καταψηφίσουν και, εάν απορριφθεί, θα ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στόχος του πρώην περιθωριακού πολιτικού να κερδίσει την εξουσία για να φέρει μια «πράσινη επανάσταση στην εργασία» με 400 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και το 60% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.

«Ο τρόπος με τον οποίο προκαλεί τον ενθουσιασμό είναι διδακτικός, παρότι οι ιδέες του δεν θα ήταν εφαρμόσιμες στην Ιταλία» ανέφερε στην La Repubblica o Μάσιμο Ουνγκάρο, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας που μετέβη στο Λίβερπουλ για να ακούσει από κοντά τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον άνθρωπο που δεν αποκλείεται, πλέον, κερδίσει την πρωθυπουργία, τραγουδώντας την «Κόκκινη Σημαία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...