637
| EPA/ETIENNE LAURENT

Είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ο χειρότερος εργοδότης του 21ου αιώνα;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 11:15

Είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ο χειρότερος εργοδότης του 21ου αιώνα;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2018, 11:15

Ηταν αυτό που το δημοσιογραφικό κλισέ ονομάζει «παραιτήσεις-βόμβα». Και έσκασαν στην καρδιά της βιομηχανίας των social media. Οι συνιδρυτές του Instagram, Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ αποχώρησαν από τις θέσεις του εκτελεστικού διευθυντή και του υπεύθυνου τεχνικών υπηρεσιών αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Tο Ιnstagram, μια εταιρεία που σύμφωνα με το Bloomberg έχει αποτίμηση 100 δισ. δολαρίων, είχε πουληθεί το 2012 στην Facebook Inc. έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Οι Σίστρομ και Κρίγκερ δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους της αποχώρησής τους. Το μόνο που υπάρχει είναι μία ανάρτησή του πρώτου ότι σχεδιάζουν να έχουν κάποιο χρόνο εκτός εργασίας και να εξερευνήσουν την περιέργεια και την καινοτομία τους».

«Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο κεφάλαιο μας», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι θα δημιουργήσουν κάτι καινούριο.

Το Bloomberg ανέφερε ότι οι Σίστρομ και Κρίγκερ έφυγαν λόγω μιας αυξανόμενης έντασης σχετικά με την πορεία της επιχείρησης και ότι η παραίτησή τους σημαίνει ότι στο σύμπαν του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κανένας δεν δικαιούται να τον αμφισβητήσει.

Οι New York Times έκαναν λόγο για παρασκήνιο, υποστηρίζοντας ότι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά από πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις τους με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η Wall Street Journal με την σειρά της, έκανε ειδική μνεία σε μια σειρά από διαφωνίες των δύο ως προς την αυτονομία του Instagram σε σχέση με το Facebook, το αγαπημένο παιδί του 34χρονου μεγιστάνα των social media.

Το The Verge έδωσε ήδη την ετυμηγορία: «Το τέλος του Instagram όπως το ξέραμε, είναι εδώ».

Ευτυχισμένες ημέρες (από αριστερά): Μάικ Κρίγκερ, Mαρκ Ζάκερμπεργκ και Κέβιν Σίστρομ. Οι δρόμοι τους χώρισαν

Πέρα όμως από τις όποιες αλλαγές στη φυσιογνωμία και στο ύφος της δημοφιλούς πλατφόρμας, το ζήτημα είναι ότι ένας εκ αποδοτικότερων γάμων στην τεχνολογία της νέας εποχής –μια σύμπραξη από το 2010, οπότε και συνεργάστηκαν πρώτη φορά για ένα πρόγραμμα λογισμικού που μετατράπηκε στο Instagram– διαλύεται. Οι Κρίγκερ και Σίστρομ εκπαραθυρώθηκαν εκουσίως.

Θέατρο ή όχι, ο Ζάκερμπεργκ σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε τους δυο ιδρυτές της πλατφόρμας ως «εξαιρετικούς στη δουλειά τους».

«Εμαθα πολλά δουλεύοντας μαζί τους τα τελευταία έξι χρόνια και πραγματικά το απόλαυσα. Τους εύχομαι ό,τι καλύτερο και ανυπομονώ να δω τα επόμενα βήματά τους», ανέφερε.

Αναλυτές ωστόσο, παρατηρούν πως αυτή η τελευταία εξέλιξη πρέπει να βάλει σε βαθιές σκέψεις τον Ζάκερμπεργκ, καθώς δεν είναι οι πρώτοι (πιθανότατα ούτε και οι τελευταίοι…) που επιλέγουν να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει από το Facebook, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο Cambridge Analytica σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που στα διάφορα τεχνολογικά fora περί την Σίλικον Βάλεϊ «σέρνεται» η φήμη πως ο Ζάκερμπεργκ αποτελεί ίσως το χειρότερο παράδειγμα εργοδότη, καθώς πρόκειται _λένε_ περί ενός επηρμένου νεόπλουτου.

Απόδειξη ότι το Facebook αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση του στην δεκατετράχρονη ιστορία του αποτελεί και το ότι τον περασμένο Απρίλιο παραιτήθηκαν από το Facebook οι συνιδρυτές του (θυγατρικού) WhatsApp, Γιαν Κουμ και Μπράιαν Ακτον, μετά από (μαντέψτε) σύγκρουση με τον Ζάκερμπεργκ.

Ενας εκ των δυο, ο Κουμ, δήλωσε πρόσφατα πως «διαχωρίζει πλήρως τον τρόπο δράσης του από εκείνο που έχει επιλέξει το Facebook», ειδικά στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

Την ίδια –κακή- εμπειρία από τον Ζάκερμπεργκ φαίνεται να είχε και ο Πάλμερ Λάκι, ιδρυτής της Oculus, την οποία εξαγόρασε το 2014 το Facebook έναντι 2 δισ. δολαρίων. Ο Λάκι αποχώρησε από την εταιρεία τον Μάρτιο του 2017, εν μέσω εντεινόμενων φημών πως τσακώθηκε με τον απολυταρχικό Ζάκερμπεργκ, ο οποίος άλλωστε είναι το αφεντικό…

«Αυτό που έμαθα από την θητεία μου στο Facebook είναι πως πρέπει να είμαι προσεκτικός με αυτούς που εμπιστεύομαι», έγραψε με νόημα ο ίδιος πριν λίγους μήνες, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως οι τριβές του με τον Ζάκερμπεργκ ήταν αυτές που τον εξώθησαν σε αποχώρηση.

Το γεγονός παραμένει ένα: ένα-ένα τα ποντίκια πηδάνε από το καράβι του Facebook, εγκαταλείποντας τον καπετάνιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...