1093
Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης στην Place de la Republique του Παρισιού | REUTERS/Bart Biesemans

Ενα εκατ. Γάλλοι στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 18:39
Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης στην Place de la Republique του Παρισιού
|REUTERS/Bart Biesemans

Ενα εκατ. Γάλλοι στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 18:39

Οι μαζικές απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία δεν θα πλήξουν την οικονομία της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Δεν νομίζω ότι οι απεργίες θα έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία», είπε ο Λεμέρ από το Νταβός, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και προσέθεσε ότι η γαλλική οικονομία «πάει καλά».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τη Γαλλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε περισσότερη ευημερία για τον γαλλικό λαό», ανέφερε ο γάλλος υπουργός, παρότι σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά συνομιλίες για το σχέδιό της θα είναι «ανοιχτή».

Περισσότεροι από ένα 1,1 εκατ. Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ στο Παρίσι ήταν περισσότεροι από 80.000. Τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.

Αστυνομικοί ακινητοποιούν διαδηλωτές στο Παρίσι (Alexandros Michailidis / SOOC)

Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει στα 64 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μαζικότερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.

Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και περίπου το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.

Στο Παρίσι, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας, ενώ περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Μπορεί ο Λεμέρ να επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων, όμως στο Ελιζέ επικρατεί προβληματισμός, καθώς τα πανίσχυρα γαλλικά συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη κινητοποιήσεις, μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο. Ηδη, έχει εξαγγελθεί νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique στο Παρίσι, την Πέμπτη (Alexandros Michailidis / SOOC)

Από την απεργία της Πέμπτης παρέλυσαν οι τοπικές και περιφερειακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Γαλλία, καθώς και μεγάλο μέρος των αστικών συγκοινωνιών, ενώ μειώθηκε και η παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, πολλά σχολεία έκλεισαν, καθώς οι Αρχές εκτιμούν ότι το 40% των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω από το 30% των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία. Συνδικαλιστικοί φορείς ανέφεραν ότι η συμμετοχή ήταν υψηλότερη και έφτασε το 70% στα δημοτικά σχολεία. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στα δημόσια ΜΜΕ, ενώ επίσης έκλεισαν θέατρα και μουσεία.

Οπως σημείωσε ο Guardian, η 24ωρη απεργία και οι διαδηλώσεις σε 200 πόλεις και κωμοπόλεις ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Μακρόν μετά την επανεκλογή του έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, την περασμένη άνοιξη.

Στιγμιότυπο από την πορεία στο Παρίσι (REUTERS/Benoit Tessier)

Ο Μακρόν έχει δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα των συντάξεων, στο πλαίσιο του σχεδίου του να μεταμορφώσει τη Γαλλία και να αναθεωρήσει το κοινωνικό μοντέλο της χώρας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι θα υλοποιήσει τη βασική προεκλογική δέσμευσή του για αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης για τους περισσότερους σε 64 από 62 έτη και αυξάνοντας τα έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στις προτάσεις αυτές και τις θεωρούν άδικες, ακόμα και αν πολλοί συμφωνούν με την ανάγκη για αλλαγή.

Στην πρόσφατη γαλλο-ισπανική σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη ο Μακρόν υπερασπίστηκε αυτό που αποκάλεσε μια «δίκαιη και υπεύθυνη μεταρρύθμιση» και είπε ότι ελπίζει πως οι διαμαρτυρίες δεν θα είναι βίαιες.

Γάλλοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στο Παρίσι (Adrien AdcaZz via REUTERS)

Το βασικό ερώτημα για τον Μακρόν και την κυβέρνησή του είναι αν τα συνδικάτα, που ενώθηκαν σε ένα σπάνιο και ιστορικό ενωμένο μέτωπο για την 24ωρη απεργία τους, θα καταφέρουν να μετατρέψουν την οργή του κοινού σε ένα ευρύτερο κίνημα κοινωνικών διαμαρτυριών, συνεχίζοντας παράλληλα τις απεργίες.

Η κυβέρνηση φοβάται και την αντίδραση των νέων σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς ήδη την Πέμπτη κάποιοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέκλεισαν τα λύκεια.

Το 2019, ο Μακρόν είχε προσπαθήσει ξανά να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, αλλά τον σταμάτησαν οι μεγαλύτερες σιδηροδρομικές απεργίες στη Γαλλία από τον Μάιο του 1968 και τα σχέδιά του μπήκαν στο συρτάρι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στη διαδήλωση στο Παρίσι, η 48χρονη Ναταλί Ράμος, μέλος του αριστερού συνδικάτου CGT και εργαζόμενη στο μουσείο Πικάσο, δήλωσε: «Μια απεργία πάντα σημαίνει ότι υπήρξε μια αποτυχία από την κυβέρνηση. Ελπίζουμε να το ακούσουν αυτό».

Νταλίκες ακινητοποιημένες στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Καλαί, καθώς τα φέρι-μπόουτ για το Ντόβερ δεν έκαναν δρομολόγια (REUTERS/Yves Herman)

Ο 52χρονος Φρεντερίκ Ντορτόμπ, εργαζόμενος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, είχε ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής του Μακρόν. Δήλωσε στον Guardian: «Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι αυτές οι αλλαγές στις συντάξεις ήταν προεκλογική του δέσμευση. Αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων δεν ψήφισαν τον Μακρόν για το μανιφέστο του, τον ψήφισαν για να κρατήσουν εκτός τη Λεπέν. Ο Μακρόν είπε ότι θα επανεξετάσει τις προτάσεις του υπό αυτό το πρίσμα, αλλά δεν το έχει κάνει. Αυτές οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, ούτε έχουν μπει σε δημόσια διαβούλευση».

Η 61χρονη Βερονίκ, δασκάλα σε γυμνάσιο στο νότιο Παρίσι, σημείωσε: «Η διδασκαλία είναι σωματικά και πνευματικά πολύ κουραστική, οι μισθοί μας έχουν ουσιαστικά συρρικνωθεί λόγω του πληθωρισμού και τώρα ανησυχούμε ότι θα γεράσουμε και θα αρρωστήσουμε πριν σταματήσουμε να εργαζόμαστε».

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη αλλαγή στις συντάξεις «συσπειρώνει τη δυσαρέσκεια όλων» για την κυβέρνηση. Προσέθεσε ότι το σπάνιο ενωμένο μέτωπο μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων έδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και χαρακτήρισε τις αλλαγές στη σύνταξη «άδικες, δογματικές και ιδεολογικές».

Ο Λοράν Μπεργκέ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT, είπε ότι «υπάρχει πολύ θυμός» στους πολίτες.

Οι αλλαγές στις συντάξεις πρέπει να περάσουν από το Κοινοβούλιο, όπου η κεντρώα ομάδα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία της. Η κυβέρνηση ελπίζει να ψηφίσει το νομοσχέδιο γρήγορα με την υποστήριξη των δεξιών Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι επιθυμεί να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες. «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και δίκαιη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και η παράταση της περιόδου ασφαλιστικών εισφορών θα απέφερε επιπλέον 17,7 δισ. ευρώ σε συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει μέχρι το 2027.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς τονίζουν ότι οι αλλαγές είναι άδικες και θα βλάψουν τους εργαζομένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...