447
. | ΙntimeNews

Ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 10:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2019 13:38
.
|ΙntimeNews

Ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 10:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2019 13:38

Με  προβλήματα που κυρίως εντοπίζονται στην έλλειψη των μελών των εφορευτικών επιτροπών άνοιξαν σήμερα στις 7 π.μ. οι κάλπες σε 39.063 εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Η μη προσέλευση μελών εφορευτικών επιτροπών σε αρκετά εκλογικά τμήματα της χώρας είναι το βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να εντοπιστεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών να το αναγνωρίζει αλλά να διαβεβαιώνει ότι είναι αντιμετωπίσιμο καθώς αποτελεί ένα «διαχρονικό πρόβλημα».

«Όλα βαίνουν κανονικά, δεν υπάρχουν προβλήματα, κάποιες μικρές καθυστερήσεις έχουν αντιμετωπιστεί», τόνισε ο Κώστας Πουλάκης και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απουσιών μελών εφορευτικών επιτροπών, έχει θεσμοθετήσει, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος να έχει δύο γραμματείς  για να συνδράμουν στο έργο του.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ υπάρχουν εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε οριακό βαθμό, καθώς τα προβλήματα στελέχωσης των εφορευτικών επιτροπών είναι πολύ σοβαρά, ενώ ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα τμήματα στα οποία ψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το ίδιο φαινόμενο, της έλλειψης μελών εφορευτικών επιτροπών, καταγράφεται και σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ετσι, φόβοι εκφράζονται ότι θα υπάρξουν έντονα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις μετά τη δύση του ηλίου στις 7μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Και αυτό, εκτός των άλλων, λόγω των πολλαπλών εκλογών που διεξάγονται και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Εχουν καλυφθεί τα κενά στις εφορευτικές επιτροπές

Σύμφωνα με τα στοιχεία δικηγόρων δικαστικών αντιπροσώπων και εφόρων, μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας. «Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν αναλάβει και εκτελούν τα καθήκοντά τους από την έναρξη της διαδικασίας και τα όποια περιορισμένης έκτασης κενά έχουν καλυφθεί από αναπληρωματικούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.

«Το πρόβλημα της μη εμφάνισης μερικών μελών κάποιων εφορευτικών επιτροπών έχει αντιμετωπισθεί με επιτυχία από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους δύο γραμματείς που προβλέφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τον ένα στα υπόλοιπα, και τους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι συνδράμουν στην εκλογική διαδικασία στα πλαίσια που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία», σημειώνει ο ΔΣΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η συμμετοχή στην ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες και σε όλα τα τμήματα είναι υποχρεωτική».

«Εφιστάται η προσοχή στους δικαστικούς αντιπροσώπους να επισημαίνουν στους εκλογείς την ανωτέρω υποχρέωσή τους να ψηφίζουν σε όλες τις κάλπες και στα δύο εκλογικά τμήματα (Α και Β), όπου αυτά υπάρχουν», καταλήγει η ενημέρωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτριος Βερβεσός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...