853
|

Όλοι στην ίδια ουρά

Όλοι στην ίδια ουρά

“Αριστεροί” και “δεξιοί”, σε εισαγωγικά, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, ΝΑΙ και ΟΧΙ στην συμφωνία, Βόρεια και Νότια προάστια, συνταξιούχοι και άνεργοι, οργισμένοι και αισιόδοξοι… όλοι στην ίδια ουρά. Οι ουρές των ΑΤΜ μοιάζουν με την ελληνική κοινωνία. Σάββατο πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Η αγορά είναι ανοιχτή. Ο κόσμος ανεβοκατεβαίνει την Ερμού, φοβάται όμως να κάνει αγορές. Κοιτάζουν το πορτοφόλι τους και μετά τις ουρές στα ΑΤΜ και το ξανασκέφτονται. Στο γωνιακό κατάστημα, Σταδίου με Καραγιώργη Σερβίας, η ουρά ξεπερνά τα 30 άτομα.  

Οι τουρίστες μόλις έχουν ξυπνήσει, δεν έχουν καταλάβει πως οι Έλληνες πέρασαν μια δύσκολη νύχτα. Μαθαίνουν για το δημοψήφισμα και κάνουν το γνωστό συντονισμένο “ουάου!”. Μετά, στήνονται κι αυτοί στις ουρές. Οι πιο διαβασμένοι, έχουν έρθει με αρκετά μετρητά στα χέρια τους. Ένα γεροντάκι από τη Ρώμη βγάζει selfie με φόντο τις ουρές στα ΑΤΜ. “Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μου στην Ιταλία” μου λέει. “Είμαστε δύο βήματα πίσω αλλά αυτό που ζείτε έρχεται και σε εμάς. Βλέπετε, ξοδεύαμε και εμείς πολλά χρήματα…”, χαμογελά και φεύγει με την ιταλική φινέτσα του. Ένα ζευγάρι από την Αυστραλία δεν μπορεί να βγάλει λεφτά αλλά χαμογελά και συνεχίζει για το επόμενο ΑΤΜ. Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ανταποκριτές από Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία. Από ολόκληρο τον κόσμο. “Δεν έχει εξελιχθεί σε πανικό αλλά ένας σημαντικός αριθμός πολιτών δεν ρισκάρει τα λεφτά του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι καθησυχαστική, αλλά όσο οι Έλληνες φοβούνται.. οι τράπεζες βουλιάζουν», λέει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Barnaby Phillips. “Καλή ιδέα να ρωτάς τον λαό σε μια διχασμένη κοινωνία” λέει η ανταποκρίτρια των Δανών. “Το βάρος μετατέθηκε στις πλάτες του λαού” λέει ο ανταποκριτής των Ισπανών. Και συμπληρώνει: “Τα μάτια των Ισπανών στραμμένα στην Ελλάδα, αφού οι podemos στηρίζουν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης”. Οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο ευπρόσδεκτοι από τους Έλληνες. Στους Έλληνες αποδίδουν μέρος της ευθύνης και ξεσπούν. “Εσείς μας φέρατε εδώ…”, “Εσείς μας καταστρέψατε…”, “Εσείς τα φάγατε..”, “Είστε παπαγαλάκια. Λέτε ψέματα!” “Αν δεν φύγετε θα φωνάξω την αστυνομία”. Ναι, ακόμα και αυτό..

Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν… Για κάποιους φταίνε οι Αμερικανοί, για άλλους ήταν όλα κανονισμένα. Οι συντάξεις έχουν μπει αλλά οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να τις πάρουν. Κάποιοι επικροτούν τον δυναμισμό της κυβέρνησης. Άλλοι βρίζουν την κυβέρνηση. Άλλοι βρίζουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάποιοι λένε με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν ΟΧΙ, άλλοι, δεν μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ακόμα σε τι ακριβώς πρέπει να δώσουν απάντηση. Κάποιοι εξαντλούν το όριο ανάληψης. Άλλοι θέλουν να βγάλουν τα έξοδα των ημερών. Οι κυρίες που βλέπουν στις ειδήσεις τα γεροντάκια να κρύβουν τα λεφτά κάτω από το στρώμα και να πέφτουν θύματα διαρρηκτών, έχουν τρομοκρατηθεί. ”Πόσα λεφτά να βγάλουμε; Φοβόμαστε. Δεν θέλουμε να κυκλοφορούμε με πολλά μετρητά στην τσάντα”. “Οι πολιτικοί δεν έχουν ανάγκη. Έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω” λένε οι πιο αγανακτισμένοι. Οι νέοι δεν μιλούν. Τις εικόνες αυτές τις είχαν δει μόνο σε ταινίες. Στη Σεβαστουπόλεως φτάνει μία κυρία που έχει πάει σε 15 μηχανήματα ανάληψης. Όλα στεγνά. Κάποιοι περιμένουν 2 ώρες στην ουρά μέχρι να γίνει ο ανεφοδιασμός των μηχανημάτων. Ένας κύριος μου γυρίζει την τσέπη του, για να με πείσει ότι έχει μόνο 1 ευρώ. Ένας συνομήλικός του κυκλοφορεί με ένα χιλιάρικο και κάνει πλάκα ότι δήθεν το έβγαλε το μηχάνημα. Μαλώνουν μεταξύ τους. “Εσείς φταίτε που τους ψηφίσατε. Εμείς ή εσείς; Ποιος κατέστρεψε την χώρα; Αυτοί ή οι προηγούμενοι;”, “Εγώ θα πω ένα μεγάλο ΟΧΙ σ' αυτήν τη συμφωνία”, “Δεν θέλεις να δεις πως θα ζήσουμε αν βγούμε από το ευρώ…”, μια κοινωνία απόλυτα διχασμένη. Στην Κηφισιά οι ουρές ξεπερνούν τα 50 άτομα. Στη Νέα Ερυθραία οι αναλήψεις γίνονται παρουσία της αστυνομίας. Μερικοί γονείς περιμένουν στην ουρά με τα παιδιά τους. Είναι στο δημοτικό και μιλούν για τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Μάλλον θα ξέρουν τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ. Πιάνει βροχή. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Κυριακής ανακοινώνεται ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές τη Δευτέρα. Μετά από λίγο βγαίνει ανεπίσημα το πλαφόν των 50-60 ευρώ ημερησίως, και οι ουρές μεγαλώνουν…

Έχει πάει 1 μετά τα μεσάνυχτα και ο κόσμος ακόμα εκεί. Μαλώνουν… Αυτή τη φορά όχι γιατί κάποιος τους πήρε τη σειρά. Η λέξη «αξιοπρέπεια», δίχασε τους Έλληνες της ουράς. «Είναι μία τη νύχτα. Περιμένουμε ο ένας πίσω από το άλλον σε μια ατέλειωτη ουρά, μαλώνουμε μεταξύ μας και μας τραβάν τα κανάλια από όλον τον κόσμο. Έτσι παραμένουμε αξιοπρεπείς;». Κάποιοι λένε ναι… κάποιοι θλίβονται με την εικόνα που τους θυμίζει άλλες εποχές  και το ξανασκέφτονται. Οι ξένοι ανταποκριτές συνεχίζουν να μεταδίδουν εικόνες από το Σύνταγμα. Τα ΑΤΜ της πλατείας Συντάγματος παραμένουν κλειστά, με τα ρολά κατεβασμένα, από μια άλλη εποχή… Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανόρμου, Σεβαστουπόλεως, Κηφισίας οι ουρές μεγαλώνουν. Μια κυρία μονολογεί… «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κρατούσα τη θέση του γιου μου, για να μην χάσει τη σειρά του στο ΑΤΜ…»

Τα κακά νέα φτάνουν γρήγορα. Και αυτό το μηχάνημα στέρεψε. Κάποιοι φεύγουν απογοητευμένοι μετά από δύο ώρες αναμονής. Κάποιοι μένουν εκεί. Θα προσπαθήσουν. Δεν πρόκειται να φύγουν, αν δεν δουν με τα μάτια τους το μήνυμα στην οθόνη του μηχανήματος να λέει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Αθήνα, Ιούνιος 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News