459
|

Γιατί τους ψηφίσαμε;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 29 Νοεμβρίου 2014, 00:07

Γιατί τους ψηφίσαμε;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 29 Νοεμβρίου 2014, 00:07

Τις τελευταίες ημέρες η ομάδα του Avaaz καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν στο διαδίκτυο το παρακάτω ψήφισμα το οποίο απευθύνεται στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου:

«Ως πολίτες, ανησυχούμε βαθύτατα για τα άστεγα προσφυγόπουλα πολέμου απ΄ τη Συρία που κοιμούνται στην πλατεία Συντάγματος από την Τετάρτη 19/11. Σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας και τη θέση ισχύος σας ως περιφερειάρχης για να παρέχετε σε αυτά και τις οικογένειές τους προσωρινό κατάλυμα για το χειμώνα και να βοηθήσετε να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημά τους».

Στο email-κάλεσμα επίσης του Avaaz αναφέρεται πως η «Ρένα Δούρου έχει προασπισθεί επανειλημμένα τα δικαιώματα των προσφύγων και τώρα έχει τη δύναμη να προστατεύσει αυτές τις οικογένειες απ΄ το κρύο και να βοηθήσει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά τους. Την Κυριακή μάλιστα, επισκέφτηκε τους πρόσφυγες και φάνηκε πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν ενέργησε αναλόγως. Αν της δώσουμε μια ισχυρή, λαϊκή εντολή για δράση, θα μπορέσει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να βοηθήσει τον Αλί και τους φίλους του.
Πριν μερικές βδομάδες, η Δούρου εξαπλασίασε τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιφέρεια. Μπορεί λοιπόν να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες – ας της δείξουμε πόσο δημοφιλής θα είναι μια τέτοια της κίνηση. Υπόγραψε τώρα και μοιράσου το με τους πάντες πριν περάσουν κι άλλη μια νύχτα στους δρόμους».

Αυτό που δεν μπορώ προσωπικά να κατανοήσω όμως είναι γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρένα Δούρου, ή οποιοσδήποτε άλλος εκλεγμένος αρμόδιος, έχει την ανάγκη των υπογραφών μας.

Εφόσον η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης έχει τη «δύναμη» και έχει «εξαπλασιάσει τις δαπάνες για την ανθρωπιστική κρίση στην περιφέρεια» γιατί δεν το κάνει και χρειάζεται το συγκεκριμένο ψήφισμα; Εφόσον «φάνηκε πρόθυμη να βοηθήσει», τι έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα για να τελειώσει η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των προσφύγων στο Σύνταγμα; Γιατί, άραγε, η Ρένα Δούρου, ή οποιοσδήποτε άλλος εκλεγμένος αρμόδιος, να χρειάζεται μια επιπλέον «ισχυρή λαϊκή εντολή για δράση»; Αυτή η εντολή για δράση δεν δόθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου; Τι θα αλλάξει με τις υπογραφές όταν επισήμως δήλωσε πως η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα να κινηθεί προς εύρεση καταλύματος για τους πρόσφυγες; Γιατί χρειάζεται να υπογράψουμε για το αυτονόητο, τη συνεργασία δηλαδή όλων των αρμόδιων και… αναρμόδιων φορέων;

Δεν έχουμε ανάγκη από υπογραφές και ψηφίσματα. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι επιτέλους να δούμε έργα και πράξεις. Τίποτα άλλο.

Το δράμα των Σύρων προσφύγων συνολικά δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Απασχολεί ολόκληρη την ΕΕ. Το πρόβλημα δεν έχει φτάσει μόνο στις νότιες χώρες της ΕΕ, έχει φτάσει μέχρι και την Γερμανία.  Στο ίδιο έργο θεατές, μαζί με τους Αθηναίους, είναι και οι κάτοικοι του Μονάχου. Περίπου τριάντα Σύροι πρόσφυγες ζητούν από το Γερμανικό κράτος και τις τοπικές αρχές, το αυτονόητο. Λίγη ανθρωπιά και έργα. Όχι  φτηνά λόγια συμπαράστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News