327
Στις παράπλευρες απώλειες του Brexit και το εργατικό ισοζύγιο | Reuters/FW1F/Alison Williams

Τα απόνερα του Brexit: 330.000 εργατικά χέρια λιγότερα στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 13:45
Στις παράπλευρες απώλειες του Brexit και το εργατικό ισοζύγιο
|Reuters/FW1F/Alison Williams

Τα απόνερα του Brexit: 330.000 εργατικά χέρια λιγότερα στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 13:45

Τα οικονομικά «παρατράγουδα» του Brexit συνεχίζονται, καθώς έκθεση του έγκυρου βρετανικού think tank CER (Centre for European Reform) αποκαλύπτει απώλεια 330.000 εργαζομένων στη χώρα από το 2020. Η εισροή κυρίως ανειδίκευτων εργατών από χώρες εκτός της ΕΕ στη Βρετανία από την υλοποίηση του Brexit ήταν σημαντική, αλλά όχι αρκετή ώστε να ισοσκελίσει το εργατικό ισοζύγιο της χώρας.

Οι υπολογισμοί της Δεξαμενής Σκέψης (που επιβεβαιώνονται από τον συγγενή οργανισμό UK in a Changing Europe) βασίζονται σε στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία  540.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν απ’ το νησί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Για να είναι αντιπροσωπευτική, η έρευνα της CER συνυπολόγισε μαζί με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα και την πιθανή κατάσταση του βρετανικού εργατικού δυναμικού αν η ελεύθερη κυκλοφορία ευρωπαίων εργαζομένων ίσχυε ακόμα εν έτει 2022.

Το σύστημα μετανάστευσης που ισχύει για την «εισαγωγή» εργατικού δυναμικού στη χώρα από το 2021 δημιουργεί από τη φύση του κολλήματα στην εισαγωγή ανειδίκευτων ευρωπαίων εργατών.  Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 450.000 ανειδίκευτοι εργάτες από την ΕΕ είχαν εγκαταλείψει τις δουλειές τους και τη χώρα.

Η άφιξη 130.000 εργατών από χώρες εκτός της ΕΕ κάθε άλλο παρά έλυσε το πρόβλημα. Αντιθέτως, δημιουργήθηκαν κενά σε τουλάχιστον έξι εργασιακούς κλάδους. Ο κλάδος της μετακίνησης και της αποθήκευσης χτυπήθηκαν χειρότερα από όλους με 280.000 ευρωπαίους εργάτες, που αντιπροσωπεύουν το 8% του κλάδου, να αποχωρούν. Ένα 3% των ευρωπαίων υπαλλήλων στο εμπόριο λιανικής και ένα 4% εκείνων στη φιλοξενία και στα τρόφιμα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Σε πιο εξειδικευμένους κλάδους της βρετανικής οικονομίας, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, η αύξηση των εργαζομένων από χώρες εκτός της ΕΕ, ισοφάρισαν τις αποχωρήσεις των Ευρωπαίων. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα του υποδιευθυντή της CER, καθηγητή οικονομικών Τζόναθαν Πόρτις: «Σε γενικές γραμμές, το σύστημα μετανάστευσης λειτουργεί με τον τρόπο που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ».

Πολλοί αναλυτές της βρετανικής αγοράς εργασίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης, αν δεν υπάρξουν άμεσες προσαρμοστικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...