350
Ο Τσάπλιν δεν έκρυβε την καταγωγή του από τους Ρομά, από την πλευρά του εκ πατρός παππού του. | Max Munn Autrey/Imagno/Getty Images

Εκθεση: Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν (και) υπερήφανος Ρομά

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 19:45
Ο Τσάπλιν δεν έκρυβε την καταγωγή του από τους Ρομά, από την πλευρά του εκ πατρός παππού του.
|Max Munn Autrey/Imagno/Getty Images

Εκθεση: Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν (και) υπερήφανος Ρομά

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 19:45

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, που δεν έκρυβε την τσιγγάνικη καταγωγή του και ο Τζάνγκο Ράινχαρτ είναι δύο από τους 53 διάσημους ευρωπαίους Ρομά, τους οποίους τιμά μία μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Μασσαλία.

Το μουσείο αποφάσισε να διοργανώσει την έκθεση όταν ο Τζόνα Στάινμπεργκ, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ των ΗΠΑ, επεσήμανε στους αρμόδιους ότι δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στα εκατομμύρια Ρομά (γνωστοί επίσης ως Ρομάνι) που ζουν στη Μεσόγειο και αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη Γηραιά Ηπειρο.

Το μουσείο ζήτησε από τον Στάινμπεργκ, που είχε κάνει έρευνα για τους Ρομά στην περιοχή της Προβηγκίας, να συν-επιμεληθεί την έκθεση που ετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια και συνδιοργανώνεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνών και Πολιτισμού των Ρομά.

Περισσότερα από 200 έργα τέχνης, έγγραφα και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της κιθάρας του Ράινχαρντ, έχουν συγκεντρωθεί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές για την έκθεση, που έχει τίτλο «Barvalo» (© Julie Cohen/Mucem)

«Εχουν υπάρξει κάποιες εκθέσεις που επικεντρώνονται στους Ρομά, αλλλά ήταν ελάχιστες και σχεδόν ποτέ σε αυτή την κλίμακα σε ένα μουσείο τέτοιας προβολής», δήλωσε ο ίδιος στους Times.

«Οι Ρομά έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν με υποτιμητικό τρόπο. Οι διακρίσεις εναντίον τους έφτασαν στην πιο φρικτή τους έκφανση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το Ολοκαύτωμα (όταν σκοτώθηκαν από μισό εκατομμύριο έως δύο εκατομμύρια αθίγγανοι), κάτι που ωστόσο δεν έβαλε τέλος σε αυτές τις τάσεις», είπε ο καθηγητής.

Περισσότερα από 200 έργα τέχνης, έγγραφα και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της κιθάρας του Ράινχαρντ, έχουν συγκεντρωθεί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές για την έκθεση, που έχει τίτλο «Barvalo», μια λέξη στη γλώσσα Ρομανί, που σημαίνει πλούσιος, υπερήφανος.

Ο Τσάπλιν δεν έκρυβε την καταγωγή του από τους Ρομά, από την πλευρά του εκ πατρός παππού του. Η 45χρονη εγγονή του, Κάρμεν Τσάπλιν, δήλωσε πρόσφατα για τον παππού της: «Γνώριζε πολύ καλά τις Ρομά ρίζες του και μιλούσε στον πατέρα μου και στα άλλα παιδιά του γι’ αυτές. Ηταν κάτι για το οποίο ήταν περήφανος». Πρόσθεσε όμως, ότι η πληροφορία αυτή δεν αναφερόταν δημοσίως όταν μιλούσαν για τον Τσάπλιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...