606
Κουκουλοφόροι εν δράσει στο Σύνταγμα | ΙΝΤΙΜEnews

Eκτεταμένα επεισόδια (ξανά) στην Αθήνα – Εγιναν 10 προσαγωγές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 13:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2023 18.10
Κουκουλοφόροι εν δράσει στο Σύνταγμα
|ΙΝΤΙΜEnews

Eκτεταμένα επεισόδια (ξανά) στην Αθήνα – Εγιναν 10 προσαγωγές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 13:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2023 18.10

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 13.00 στο κέντρο της Αθήνας, σε Σύνταγμα, Πανεπιστημίου και πλατεία Κλαυθμώνος, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν ομάδες ταραξιών που έδρασαν και πάλι πετώντας μολότοφ, εκμεταλλευόμενες την «ευκαιρία» των απεργιακών συγκεντρώσεων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επειτα από ένα επεισοδιακό κυνηγητό –το οποίο έλαβε χώρα προτού ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη αποχώρηση των διαδηλωτών προς πάσα κατεύθυνση– από την κάτω πλατεία Συντάγματος στην πάνω και από εκεί μέχρι τα Προπύλαια, οι κουκουλοφόροι υποχώρησαν στο τμήμα της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια. Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, οι νεαροί προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα, σπάζοντας βιτρίνες και ανάβοντας φωτιές.

Μικροεντάσεις σημειώθηκαν επίσης στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πατησίων.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η κατάσταση είχε εξαμολυνθεί και είχαν ανοίξει μερικώς οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε νέος γύρος έντασης έξω από την Προπύλαια.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία έγιναν τουλάχιστον 10 προσαγωγές ατόμων, 6 από τους προελέγχους και 4 από τα επεισόδια.

Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας διεξαγόταν κανονικά λίγο μετά τις πέντε, οπότε και άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω των κινητοποιήσεων και της έντασης που επικράτησε.

Εσπασαν με βαριοπούλες το συνοδευτικό της Ολγας Γεροβασίλη

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άγνωστοι επιτέθηκαν με βαριοπούλες στο συνοδευτικό αυτοκίνητο της ασφάλειας της βουλευτή (και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη) του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην οδό Ακαδημίας, περιμένοντας την κυρία Γεροβασίλη που εκείνη την ώρα ήταν στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ομάδα ατόμων αντιλήφθηκε την ιδιότητα του αστυνομικού φρουρού που παρέμενε στο αυτοκίνητο και επιτέθηκε με μένος σπάζοντας το όχημα με βαριοπούλες.

Ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες.

Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά με αίτημα την απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ακούστε τις φωνές» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», επεσήμανε στη σχετική ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλα εργατικά σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία.

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ καθώς και πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές.

Με κεντρικό σύνθημα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή ενώ πορεία πραγματοποιήθηκε και μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train.

Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού των σωματείων και των φορέων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, είναι το νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν στο Σύνταγμα τη Δευτέρα και η σύσκεψη στην οποία καλούν την Τετάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όπου επίσης προκλήθηκαν εντάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...