370
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης |

Εξι μήνες gov.gr: Ηλεκτρονικά 614 υπηρεσίες – Ποιες νέες έρχονται

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης
|

Εξι μήνες gov.gr: Ηλεκτρονικά 614 υπηρεσίες – Ποιες νέες έρχονται

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε θέσει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, για ένα κράτος κοντά στον πολίτη, με λιγότερη γραφειοκρατία, τεχνολογικά έτοιμο να απαντήσει στις ανάγκες της καθημερινότητάς του.

Η ψηφιακή επανάσταση που συντελέστηκε στον πρώτο χρόνο της θητείας Πιερρακάκη στο υπουργείο –και επιταχύνθηκε λόγω αντικειμενικής ανάγκης την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού– ίσως να μην έγινε αντιληπτή από την πλειονότητα των πολιτών, μια ματιά όμως στα πρώτα στοιχεία του gov.gr, της πολυχρηστικής διαδικτυακής πύλης-«βιτρίνας» του νέου ψηφιακού κράτους, αποδεικνύει το μέγεθος και τη σημασία της αλλαγής που έχει συντελεστεί.

Kyriakos Pierrakakis on Twitter: "Συνέντευξη στη Real News για το https://t.co/9kYTgMYkKh και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. https://t.co/jpPtbfBGpU… https://t.co/g7ERKqlirk"

Μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 501 σε 614. Ανάμεσα σε αυτές που προστέθηκαν, βρίσκονται πολλές που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα όλων: βεβαίωση γνησίου υπογραφής, άυλη συνταγογράφηση, ληξιαρχικές πράξεις και δημοτολογικά πιστοποιητικά, συναλλαγές με ΚΕΠ και Εφορίες μέσω τηλεδιάσκεψης, προσωρινές άδειες οδήγησης και εγγραφές στα νηπιαγωγεία είναι οι κυριότερες εξ αυτών.

Οι υπηρεσίες αυτές καθημερινά εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με εκατομμύρια έγγραφα να έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος ή μεταξύ ιδιωτών. Σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών για τα γεγονότα ζωής, πολίτες και επιχειρήσεις κερδίζουν χρόνο και χρήμα, εξυπηρετούμενοι με ένα κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σύντομα το gov.gr θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο σε ένα site, με ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία, με διαδικασίες απλές και φιλικές προς τους χρήστες. Οπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το κράτος είναι ένα και οφείλει να λειτουργεί ως ένα.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες:

-Το gov.gr έχει δεχτεί 6.105.671 συνολικές επισκέψεις.

-Εχουν εκδοθεί ψηφιακά 781.414 υπεύθυνες δηλώσεις και 358.419 εξουσιοδοτήσεις.

-Εχουν εκδοθεί συνολικά 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά.

-556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές.

-Εχουν διεξαχθεί 680 τηλεδιασκέψεις για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ.

-Διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά 83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία.

-Εκδόθηκαν ψηφιακά 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης.

– 380.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...