303
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος | IntimeNews

Λιβάνιος: «Το δίλημμα υγεία ή οικονομία δεν είναι πραγματικό»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 17:07
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος
|IntimeNews

Λιβάνιος: «Το δίλημμα υγεία ή οικονομία δεν είναι πραγματικό»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 17:07

Δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα μεταξύ υγείας ή οικονομίας, γιατί καμία οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα μέσα σε μια υγειονομική κρίση, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη-συζήτηση του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι, όπως έγινε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα «είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε νικητές», τονίζοντας ότι από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δοκιμάζονται τα συστήματα σε όλο τον κόσμο. Επίσης υπογράμμισε ότι ο ρόλος της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ήταν και είναι καθοριστικός στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

«Θα προχωρήσουμε σε ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, με την αρχή της εγγύτητας, κυρίως σε μία γενναία μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες και τους δήμους» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να έχει την ευθύνη χάραξης των εθνικών στρατηγικών και να μην αναλώνεται στη μικροδιαχείριση τοπικών ζητημάτων.

Το οριστικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τόνισε ο κ. Λιβάνιος, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αλλά και τη διαφάνεια, καθώς, όπως σημείωσε, «η πολυπλοκότητα των διαδικασιών είναι εκείνη που κυρίως ευνοεί την αδιαφάνεια».

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «η διαχείριση της πανδημίας έδωσε και την ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές, καθώς μόνο από την ψηφιακή εξουσιοδότηση, μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο οι επισκέψεις πολιτών στα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να μπορεί να ασχολείται με πιο σημαντικές διαδικασίες».

Η συζήτηση διοργανώθηκε από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο πρόεδρος των περιφερειών της Γαλλίας Ρενό Μοσελιέ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη.