425
| photo: asdash

Εξαρθρώθηκε δίκτυο τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2015, 18:19

Εξαρθρώθηκε δίκτυο τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2015, 18:19

Αστυνομικές δυνάμεις από Ιταλία, Νορβηγία και Φινλανδία συντόνισαν τις δράσεις τους και προχώρησαν σε 15 συλλήψεις αντρών που φέρονται να είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, με ισχυρούς δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα. Με βάση τα όσα ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες το απόγευμα της Πέμπτης, σκοπός των τζιχαντιστών δεν ήταν άλλος από την απαγωγή διπλωματών, ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Η συντονισμένη επιχείρηση έγινε την Πέμπτη και όπως τόνισε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Ιταλίας, Φράνκο Ρομπέρτι, πρόκειται για την «πιο σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας στην Ευρώπη, τα τελευταία 20 χρόνια».

Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Operation JWeb», ενώ οι τζιχαντιστές που συνελήφθησαν εικάζεται πως είχαν επιτελικό ρόλο στις οργανώσεις τους. Σε όλους αναμένεται να απαγγελθούν καταγγελίες και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι κι ο μουλάς Κρεκάρ, κουρδικής καταγωγής και εκ των συνιδρυτών του Ανσάρ Αλ Ισλάμ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης Σουνιτών. Ο Κρεκάρ ζει από το 1991 και μετά στη Νορβηγία, με τις Αρχές της χώρας να έχουν διατάξει κατά το παρελθόν την απέλασή του για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πώς έγινε η επιχείρηση

Η τελική φάση της εκτέλεσης του «Operation JWeb» άρχισε το πρωί της Πέμπτης, όταν και συνελήφθησαν τα 15 άτομα από τα 17 συνολικά που καταζητούνταν. Επτά εξ αυτών έπεσαν στα χέρια των Αρχών στην Ιταλία, τέσσερα στη Μεγάλη Βρετανία, τρια στη Νορβηγία κι ένα στη Φινλανδία, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και άντρες από την Ελληνική Αστυνομία. Οι υπόλοιποι δύο ύποπτοι που καταζητούνται έχουν εντοπιστεί σε Ιράκ και Ελβετία, ωστόσο, δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το πότε αναμένεται να συλληφθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός της όλης επιχείρησης έχει γίνει από την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία που συντονίζει τις δράσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κι οι πρώτες βάσεις μπήκαν το 2010.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι απίστευτα δύσκολος και περίπλοκος. Κι οι έρευνες αυτές ήταν ακριβώς έτσι. Για πέντε ολόκληρα χρόνια ψάχναμε τα πάντα», τόνισε ο Ρομπέρτι.

Ποιος είναι ο Κρεκάρ

Πίσω στο 1991, ο γεννημένος ως Ναϊμουντίν Φαράτζ Αχμάντ φτάνει στη Νορβηγία, όντας πρόσφυγας. Μέσα σε λίγα χρόνια στήνει το δικό του δίκτυο και στις αρχές της χιλιετίας μπαίνει στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής ως ύποπτος. Ωστόσο, το Όσλο δεν επιτρέπει την έκδοσή του στο Ιράκ, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη ζωή του.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο μουλάς Κρεκάρ καταδικάζεται σε 18 μήνες φυλάκισης για επιδοκιμαστικά σχόλια που έκανε για το μακελειό στο Charlie Hebdo, ενώ ο δικηγόρος του αρνείται την οποιαδήποτε σχέση του πελάτη του με τους τζιχαντιστές, τονίζοντας πως είναι «απίθανο να έχει αναπτύξει διόδους επαφής», αφού «στη φυλακή δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Περιστατικό από παλαιότερη σύλληψή του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...