442
«Η αναποφασιστικότητα του Μακρόν έχει γίνει παροιμιώδης», έγραψε η Le Monde | REUTERS/Benoit Tessier

«Εξαντλημένος» ο Μακρόν μετά το «χαστούκι» των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 21:19
«Η αναποφασιστικότητα του Μακρόν έχει γίνει παροιμιώδης», έγραψε η Le Monde
|REUTERS/Benoit Tessier

«Εξαντλημένος» ο Μακρόν μετά το «χαστούκι» των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 21:19

Η δεύτερη θητεία του ως προέδρου της Γαλλίας, μίας χώρας ολοένα και περισσότερο διχασμένης, κατά την οποία στερείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε προηγουμένως, λέγεται πως έχει καταβάλει σωματικά αλλά και ψυχικά τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εικασίες ότι ο 44χρονος Μακρόν είναι κουρασμένος και σε κατάθλιψη αυξάνονται. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το «χρυσό αγόρι» –κάποτε– της ευρωπαϊκής πολιτικής φαίνεται να έχει χάσει τον δρόμο του από τότε που επανεξελέγη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους Times. Η Le Monde σχολίασε ότι οι φίλοι του Μακρόν τον περιέγραψαν ως «ζαλισμένο», «μπλοκαρισμένο» και «απόντα». Φέρεται να πιστεύει ότι ο μεταρρυθμιστικός ζήλος που επέδειξε κατά την πρώτη του θητεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχές βάσει του τωρινού κλίματος ενώ εμφανίζεται αβέβαιος και ως προς το πώς να αντιμετωπίσει την ακρίβεια χωρίς να επιδεινώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στα 2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Γνωστός από καιρό για την ικανότητά του να εργάζεται μετά από ύπνο τριών, μόλις, ωρών, ο Μακρόν φαίνεται να υποφέρει, πλέον, από «σωματική εξάντληση» ή «ψυχολογική κούραση», έγραψε το κεντροαριστερό περιοδικό L’Obs. Το συντηρητικότερο Le Point συμπλήρωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος έχει χάσει την ενέργειά και τη διαύγειά του – πάσχει από «μετεκλογική κατάθλιψη» διαπίστωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό.

Ο Μακρόν, ο οποίος έγινε ο νεότερος αρχηγός του γαλλικού κράτους μετά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη όταν κέρδισε την προεδρία το 2017, φαινόταν αρχικά ικανός να κυριαρχήσει στην ΕΕ αφότου εξασφάλισε άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο, οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές εκλογές τον «προσγείωσαν» καθώς ο κεντρώος συνασπισμός του έχασε την πλειοψηφία λόγω της στροφής του εκλογικού σώματος προς τη Μαρίν Λεπέν και την αριστερή συμμαχία Nupes.

Τις έδρες τους έχασαν στην ίδια εκλογική αναμέτρηση ακόμη και υπουργοί του Μακρόν, οι οποίοι κλήθηκαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους Times, οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσαν να φέρουν τον γάλλο πρόεδρο πιο κοντά με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, τους οποίους χρειάζεται για να μπορεί να περνάει νόμους από την Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, κοντινοί άνθρωποι του Μακρόν λένε ότι φαίνεται αβέβαιος, ανάμεσα σε άλλα, και ως προς το κατά πόσο θα πρέπει να στραφεί προς τη Δεξιά για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Παλεύει να καθορίσει ποια θα είναι η νέα περιπέτεια», είπε ένας υπουργός στη Le Monde, που συνέκρινε τον Μακρόν με τον Λουδοβίκο Φίλιππο, του οποίου η βασιλεία από το 1830 έως το 1848 χαρακτηρίστηκε από μια μάταιη προσπάθεια συμφιλίωσης ρεπουμπλικανών και μοναρχικών. «Η αναποφασιστικότητα του Μακρόν έχει γίνει παροιμιώδης», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ακόμη και η Λεπέν, της Εθνικής Συσπείρωσης, εξέφρασε παρόμοια άποψη αφότου συνάντησε τον πρόεδρο για να συζητήσουν το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο. «Eχω την εντύπωση ότι δεν ήξερε προς τα πού ήθελε να στραφεί», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...