369
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του, η Ελίζαμπεθ Μπορν, φθάνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό | Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Χωρίς εκπλήξεις ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 20:59
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του, η Ελίζαμπεθ Μπορν, φθάνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό
|Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Χωρίς εκπλήξεις ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 20:59

Ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα, μία αναμενόμενη κίνηση δεδομένου ότι τρείς υπουργοί του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, και καλούνται επομένως να παραιτηθούν. Επίσης μια υπουργός που εξελέγη βουλευτής ανακοίνωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην Εθνοσυνέλευση και συνεπώς αποχωρεί και αυτή από την κυβέρνηση, αφού στη Γαλλία υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα και βουλευτής που γίνεται μέλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του αντικαθίσταται.

Παράλληλα με την αντικατάσταση των παραπάνω υπήρξαν αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ πληρώθηκαν και κάποιες κυβερνητικές θέσεις που έως τώρα ήταν κενές. Η νέα κυβέρνηση έχει 42 μέλη, με ισάριθμους τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, δηλαδή στις δύο νευραλγικές θέσεις αυτές παραμένουν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων αναλαμβάνει η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η εφημερίδα Libération επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν μέσω της καταιγίδας της κρίσης του δημοσίου χρέους.

Στο ίδιο υπουργείο, παραμένει εξάλλου στη θέση της η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική (περισσότερα εδώ).

Αντιθέτως ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως θα αποδείξει την αθωότητα του, αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με αντικείμενο τις μεθαυριανές προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή αν θα την αποφύγει, όπως έχει δικαίωμα. Αν δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με πρόταση μομφής εκ μέρους της αριστερής αντιπολίτευσης, που για να εγκριθεί ωστόσο θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από την άκρα δεξιά, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News