374
Από αριστερά, Τζέιν Φόντα, Τζούλιαν Μουρ και Εμα Τόμσον, τρεις από τις ηθοποιούς που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή. Δεξιά ο Κίλιαν Μέρφι ως Οπενχάιμερ, στην ομώνυμη ταινία | CreativeProtagon

Εκκληση από σταρ του Χόλιγουντ: Να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 17:27
Από αριστερά, Τζέιν Φόντα, Τζούλιαν Μουρ και Εμα Τόμσον, τρεις από τις ηθοποιούς που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή. Δεξιά ο Κίλιαν Μέρφι ως Οπενχάιμερ, στην ομώνυμη ταινία
|CreativeProtagon

Εκκληση από σταρ του Χόλιγουντ: Να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 17:27

Αστέρες του κινηματογράφου όπως η Τζούλιαν Μουρ, η Τζέιν Φόντα και η Εμα Τόμσον υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από τους παγκόσμιους ηγέτες τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό.

Αφορμή για την πρωτοβουλία υπήρξε η επιτυχημένη βιογραφική ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε την ατομική βόμβα. Η ταινία προβλέπεται να κυριαρχήσει στα Οσκαρ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή υπενθυμίζει ότι εννέα χώρες έχουν στην κατοχή τους 13.000 πυρηνικά όπλα, έκαστο 80 φορές πιο ισχυρό από εκείνα που κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

«Ως καλλιτέχνες, θέλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι ενώ το «Oppenheimer» είναι ιστορία, τα πυρηνικά όπλα δεν είναι», αναφέρει η επιστολή. «Σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, ακόμη και ένα πυρηνικό όπλο –στην ξηρά, κάτω από τη θάλασσα, στον αέρα ή στο Διάστημα– είναι περισσότερο από όσα πρέπει να υπάρχουν. Για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τις κοινότητές μας και τον κόσμο μας, πρέπει να απαιτήσουμε από τους παγκόσμιους ηγέτες να εργαστούν για να γράψουν ιστορία και να οικοδομήσουν ένα λαμπρότερο μέλλον», γράφουν σε απόσπασμα της επιστολής τους που δημοσιεύει ο Guardian.

Ο εγγονός του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Τσαρλς, πρόσθεσε επίσης την υπογραφή του στην επιστολή, μαζί με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, όπως ο Τόνι Γκόλντγουιν και ο Μάθιου Μόντιν.

«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν την απίστευτη καταστροφική δύναμη των πυρηνικών όπλων», είπε ο Μόντιν. «Η κατανόηση της απειλής φωτίζει έναν απαραίτητο δρόμο προς την εξάλειψή τους».

Ο Μάικλ Ντάγκλας, ο Αλαν Κάμπινγκ, ο Μπιλ Νάι, η Λίλι Τόμλιν, ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Ανι Λένοξ υπογράφουν επίσης την επιστολή.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος μιας νέας καμπάνιας με την ονομασία Make Nukes History (Ας κάνουμε τα πυρηνικά παρελθόν), η οποία ξεκίνησε από τη Nuclear Threat Initiative. Η καμπάνια περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων και μια εικαστική εγκατάσταση. Με αφορμή τα Οσκαρ, την Κυριακή θα τοποθετηθούν περίπου 1.000 αφίσες σε όλο το Λος Αντζελες, που με όχημα την επιτυχία της ταινίας, θα στρέψουν την προσοχή στο συνεχιζόμενο πρόβλημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Nuclear Threat Initiative, Ερνεστ Μόνιζ, ο οποίος ήταν κάποτε υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, είπε σχετικά: «Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ προειδοποίησε κατά της ανάπτυξης ακόμη πιο ισχυρών όπλων και προέβλεψε ότι θα ακολουθούσαν επικίνδυνες κούρσες εξοπλισμών. Είχε δίκιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...