523
Ενα σημείο της χωματερής πλαστικών που έχει δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό | OCEAN CLEANUP

Ειρηνικός Ωκεανός: H χωματερή πλαστικών απέκτησε ζωή!

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 22:16
Ενα σημείο της χωματερής πλαστικών που έχει δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό
|OCEAN CLEANUP

Ειρηνικός Ωκεανός: H χωματερή πλαστικών απέκτησε ζωή!

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 22:16

Αποκαλείται ο «Μεγάλος Σκουπιδοτενεκές του Ειρηνικού» αλλά και «Δίνη Απορριμμάτων του Ειρηνικού». Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων «χωματερή» που έχει δημιουργηθεί στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και αποτελείται από αμέτρητα πλαστικά σκουπίδια.

Η χωματερή αυτή τροφοδοτείται συνεχώς με νέες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ασίας και της αμερικανικής ηπείρου. Η συνολική έκταση της αγγίζει πλέον το ένα εκατ. τετραγωνικά χλμ. και είναι διαιρεμένη σε δύο περιοχές με επίκεντρο τη Χαβάη. Η μια περιοχή ανατολικά της Χαβάης υποδέχεται τα πλαστικά που προέρχονται από την Ασία και η άλλη στα δυτικά της Χαβάης υποδέχεται τα πλαστικά σκουπίδια από την Αμερική. Οι δύο περιοχές έχουν σημείο σύγκλισης τη ζώνη όπου τα θερμά νερά από τον Νότιο Ειρηνικό συναντούν τα πιο ψυχρά νερό από την Αρκτική. Εκεί δημιουργείται μια θαλάσσια ζώνη όπου τα σκουπίδια μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου , στην χωματερή έχει πλέον δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα αφού πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι την περιοχή έχουν αποικήσει θαλάσσια είδη πανίδας και χλωρίδας που συνήθως ζουν σε παράκτιες περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα στην χωματερή όχι μόνο ζουν αλλά και ακμάζουν κοινότητες από καβούρια, θαλάσσιες ανεμώνες, θαλάσσια σκουλήκια, αστερίες και θαλάσσιους σπόγγους. Για τα συγκεκριμένα είδη ο ανοικτός ωκεανός θεωρούνταν ένα είδος «ερήμου», μια περιοχή αφιλόξενη για να ζήσουν. Η εμφάνιση τους εκεί και μάλιστα παρουσία των σκουπιδιών είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

 

Μια από τις ερευνήτριες που μετέχουν στην αποστολή μελετά τα ευρήματα /Ocean Voyages Institute 2020 Gyre Expedition.

«Ο ανοικτός ωκεανός ανέκαθεν θεωρούνταν ένα φυσικό αλλά και ψυχολογικό φράγμα για τα περισσότερα παράκτια θαλάσσια είδη. Οπως φαίνεται αυτό δεν ισχύει πλέον αφού πολλά τέτοια είδη ζουν και αναπαράγονται στον ανοικτό ωκεανό δημιουργώντας αυτοσυντηρούμενες παράκτιες κοινότητες μακριά από την βάση τους» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Communications». Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα οι αποικίες αυτές να χαρακτηριστούν «νεοπελαγικές».

Πλαστική γέφυρα

Ανάμεσα στα άλλα το τεράστιο καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 είχε οδηγήσει εκατοντάδες παράκτια θαλάσσια είδη στον ανοικτό ωκεανό. Πολλά από αυτά, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, κατάφεραν να φτάσουν στην αμερικανική ήπειρο ταξιδεύοντας πάνω στα πλαστικά σκουπίδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρουσία των πλαστικών σκουπιδιών κάνει κατοικήσιμες για τα παράκτια είδη τις περιοχές του ανοικτού ωκεανού.

«Ο ανοικτός ωκεανός δεν ήταν κατοικήσιμος για τους παράκτιους οργανισμούς μέχρι σήμερα. Ενας λόγος ήταν η απουσία κάποιας δομής ή περιβάλλοντος που να μπορούν να χρησιμοποιούν τα είδη αυτά ως καταφύγιο, κενό που φαίνεται ότι καλύπτουν πλέον τα πλαστικά σκουπίδια. Ενας δεύτερος λόγος ήταν ότι πιστεύαμε ότι οι περιοχές αυτές δεν είχαν πηγές τροφής για αυτά τα είδη, κάτι που όπως φαίνεται μάλλον δεν ισχύει», σημειώνει ο Γκρεγκ Ρουίζ, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας του Smithsonian οι επιστήμονες του οποίου ήταν επικεφαλής στην έρευνα αυτή.

Στην αποστολή συμμετείχε και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Οcean Voyages Institute η οποία ασχολείται με τον καθαρισμό πλαστικών αντικειμένων από τις θάλασσες.

Στο γράφημα απεικονίζονται οι δύο περιοχές της μεγάλης χωματερής πλαστικών σκουπιδιών στον Ειρηνικό Ωκεανό / NATIONAL OCEANIC AND ATMOSPHERIC ADMINISTRATION

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...