483
Η Μπάουερσμιντ απευθύνεται στα media των ΗΠΑ ως διοικητής του «Λίνκολν» λίγο πριν αυτό αποπλεύσει – φωτογραφία της 3ης Ιανουαρίου | U.S. Navy/Handout via REUTERS

Εϊμι Μπάουερσμιντ, η πρώτη γυναίκα-κυβερνήτης αεροπλανοφόρου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 20:31
Η Μπάουερσμιντ απευθύνεται στα media των ΗΠΑ ως διοικητής του «Λίνκολν» λίγο πριν αυτό αποπλεύσει – φωτογραφία της 3ης Ιανουαρίου
|U.S. Navy/Handout via REUTERS

Εϊμι Μπάουερσμιντ, η πρώτη γυναίκα-κυβερνήτης αεροπλανοφόρου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 20:31

Πέρσι τέτοια εποχή γράφαμε μία ξεχωριστή είδηση, όχι μόνο για τις ΗΠΑ: αφορούσε την αμερικανίδα στρατιωτικό του Ναυτικού Εϊμι Μπάουερσμιντ η οποία έχει την ειδικότητα του πιλότου επιθετικού ελικοπτέρου, περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της και μεγάλη εμπειρία από πολεμικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ο λόγος της αναφοράς μας ήταν σημαντικός γενικότερα: εντός των… χωρικών υδάτων του, το Αμερικανικό Ναυτικό κρατούσε άπαρτο ένα από τα τελευταία ανδρικά κάστρα, όμως εκείνες τις ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι εντός του 2022 θα τοποθετηθεί η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης σε κάποιο από τα έντεκα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Το μόνο που δεν γνωρίζαμε τότε ήταν ποιο «σκαρί» θα αναλάβει η «καπετάνισσα». Πλέον το γνωρίζουμε και αυτό: ανέλαβε τα ηνία στο «Λίνκολν», στο αεροπλανοφόρο όπου η ίδια ήταν το Νο 2 στην ιεραρχία.

Λοιπόν, «καπετάνισσα» η Μπάουερσμιντ εστέφθη σε ένα πυρηνοκίνητο πολεμικό σκάφος-πόλη που γνωρίζει πολύ καλά καθώς υπηρετεί εκεί από το 2016. Η γυναίκα από το Μιλγουόκι θα διοικήσει περισσότερους από 5.000 άνδρες πεζοναύτες, ναύτες και αεροπόρους.

Η είδηση του παρόντος αφορά τον πλου του «Λίνκολν». Το αμερικανικό μεγαθήριο απέπελυσε από τους ντόκους του Σαν Ντιέγκο υπό τη διοίκηση της Μπάουερσμιντ και πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό με κατεύθυνση προς τα δυτικά, δηλαδή προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – ένταση που οξύνεται με αφορμή την Ταϊβάν βέβαια, αλλά με κύρια αιτία τον μόνιμο διαγκωνισμό των δύο υπερδυνάμεων για τον γεωπολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής Απω Ανατολής και Ωκεανίας.

Ο απόπλους του «Λίνκολν» από το Σαν Ντιέγκο στις 3 Ιανουαρίου (REUTERS/Mike Blake)

Η Μπάουερσμιντ είναι μία από τις κυρίες της πρώτης σειράς αποφοίτησης μαχίμων γυναικών αξιωματικών από τη Ναυτική Ακαδημία, γεγονός για το οποίο η ίδια αλαζονεύεται: «Ο νόμος του 1994 που επέτρεψε τη μάχιμη υπηρεσία γυναικών άλλαξε τη ζωή μου. Εμείς ήμασταν η πρώτη τάξη που αποφοίτησε, γνωρίζαμε και νιώθαμε την τιμή να μπορούμε να υπηρετούμε δίπλα στους άνδρες συναδέλφους μας» είχε πει η σημερινή διοικητής του «Λίνκολν» σε κάποια συνέντευξή της το 2018.

Το 1996 η Μπάουερσμιντ έλαβε και το πτυχίο του πιλότου του Ναυτικού, μάλιστα γρήγορα ανέλαβε τη διοίκηση μοίρας επιθετικών ελικοπτέρων σε απαιτητικές αποστολές στο Ιράκ στην εισβολή που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...