739
H Γκρέτα ξεκίνησε μόνη, αλλά πλέον έχει μυριάδες στο πλευρό της | Pontus Lundahl/TT News Agency/ via REUTERS

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το σύμβολο που είχε ανάγκη ο πλανήτης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 10:06
H Γκρέτα ξεκίνησε μόνη, αλλά πλέον έχει μυριάδες στο πλευρό της
|Pontus Lundahl/TT News Agency/ via REUTERS

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το σύμβολο που είχε ανάγκη ο πλανήτης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 10:06

«Δεν θα σταματήσω. Τουλάχιστον έως ότου οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πέσουν κάτω από το επίπεδο συναγερμού». Εάν η ανθρωπότητα καταφέρει τελικά να κερδίσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα οφείλεται και στην επιμονή της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης μαθήτριας από τη Στοκχόλμη η οποία κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές παρά τις άκρως ανησυχητικές μελέτες τους και τα ηχηρά συνθήματα τους.

Να ευαισθητοποιήσει, δηλαδή, την παγκόσμια κοινότητα, ενώπιον της πρωτόγνωρης περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, ενώπιον της ανάγκης για άμεση δράση με στόχο τον δραστικό περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και στην περίπτωση που αυτή η μάχη ζωής ή θανάτου χαθεί, το βλέμμα της θα μας υπενθυμίζει τη δολοφονική ανικανότητα ή την αδιαφορία όλων όσοι καθορίζουν με τις επιλογές τους τη μοίρα της Γης.

Ξεκίνησε να διαμαρτύρεται μόνη της, τον περασμένο Αύγουστο, έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση της πατρίδας της να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος. Μερικούς μήνες μετά, πέρα από υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης, είναι επίσης η αδιαμφισβήτητη και χαρισματική ηγέτιδα του παγκόσμιου κινήματος «Απεργία για το Κλίμα», κύριοι πρωταγωνιστές του οποίου είναι τα παιδιά όλου του κόσμου.

Ακολουθώντας το παράδειγμά της, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μαθητές σε πολλές χώρες απέχουν από τα καθήκοντά τους, συνήθως κάθε Παρασκευή, και πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας, ζητώντας από τους ενήλικες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σωτηρία του πλανήτη. Το μεσημέρι της Παρασκευής που μας πέρασε, ανάλογες πορείες οργανώθηκαν σε περισσότερα από 2.000 σημεία σε τουλάχιστον 123 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η Ελλάδα.

Κατά την παρέμβασή της στην τελευταία ετήσια σύνοδο των ισχυρών του μάταιου τούτου κόσμου στο Νταβός, η Γκρέτα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «το σπίτι μας φλέγεται». Αλλά δεν πιστεύει πως την πυρκαγιά θα τη σβήσουν τα παιδιά. «Όχι, δεν θα σώσουμε εμείς τον κόσμο. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να περιμένουμε να ενηλικιωθούμε και να έχουμε τη δυνατότητα δράσης. Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν άμεσα οι σημερινοί ενήλικες», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική La Repubblica.

Εμφανίζεται, όμως, ενθουσιασμένη με τη μαζική συμμετοχή μαθητών όλων των ηλικιών στις «απεργίες για το κλίμα». Γιατί «κινητοποιούμαστε όλοι μαζί για το μέλλον μας. Εάν υπάρξουν πολλά παιδιά που θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για αρκετό καιρό, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών. Για αυτό λέω σε όλους τους νέους: λάβετε μέρος, πείτε το στους φίλους σας και, σας παρακαλώ, μην υποχωρήσετε. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό”».

Σε όσους από τους συνομηλίκους της δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να κατέβουν στους δρόμους και τις πλατείες, προτείνει να ενημερωθούν για την περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, «να μελετήσουν το πρόβλημα ή, τουλάχιστον, να ακούσουν τους επιστήμονες. Γιατί πρόκειται για μια μάχη που ενδέχεται να ανατρέψει ριζικά τις ζωές μας. Αλλά και τις ζωές των παιδιών και των εγγονιών μας», υπενθύμισε η έφηβη μαθήτρια, τονίζοντας «πως πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ιδέα περί των πιθανών συνεπειών της ανικανότητάς μας να δράσουμε».

Η Γκρέτα σε ομιλία της στο Αμβούργο την 1η Μαρτίου (REUTERS/Morris Mac Matzen)

Το μήνυμα της Γκρέτα είναι απλό: «αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε και για όσο καιρό χρειαστεί». Γνωρίζει, ωστόσο, πολύ καλά πως αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία να αλλάξουν την πορεία προς την καταστροφή είναι οι πολιτικοί.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα των ισχυρών ηγετών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, παραδέχτηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ένας επικίνδυνος παράφρονας». Η ίδια, ωστόσο, θεωρεί πιο επικίνδυνους «εκείνους τους πολιτικούς που δηλώνουν πως κάνουν αρκετά για το κλίμα ενώ στην πράξη απλά αντιμετωπίζουν το ζήτημα επιδερμικά».

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, η Γκρέτα δηλώνει πως το μοναδικό για το οποίο είναι σίγουρη είναι το ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της «έως ότου οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν εγκαίρως ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει το όριο του 1,5 °C. Αλλά ο στόχος αυτός είναι τόσο μακρινός που δεν μπορώ ούτε καν να τον φανταστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, έχοντας επίγνωση της τραγικής κατάστασης. Και για τον λόγο αυτό την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται και πάλι έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. «Γιατί δεν βλέπω καμιά αλλαγή στον ορίζοντα. Αντιθέτως, οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοεί τις συνέπειες».