207
Και στη Γερμανία, επιστήμονες της εταιρείας CureVac δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή εμβολίου | REUTERS/Andreas Gebert

Εγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για κορονοϊό σε 45 εθελοντές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 20:25
Και στη Γερμανία, επιστήμονες της εταιρείας CureVac δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή εμβολίου
|REUTERS/Andreas Gebert

Εγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για κορονοϊό σε 45 εθελοντές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 20:25

Ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η πρώτη πειραματική δόση θα χορηγηθεί τη Δευτέρα» (σήμερα), αναφέρει ο Guardian.

Η μελέτη γίνεται σε ερευνητικό ινστιτούτο του Σιάτλ και συμμετέχουν 45 νέοι, υγιείς εθελοντές, που θα πάρουν την πρώτη δόση του πολυπόθητου εμβολίου. Η είδηση διέρρευσε από το πρακτορείο Associated Press.

Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός της ασφάλειας και της πρώιμης αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία mRNA-1273.

Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, καθώς το νέο εμβόλιο δεν περιέχει, όπως τα κλασικά, τμήματα ή ολόκληρο τον ιό.

Το καινοτόμο εμβόλιο δρα με το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που περιέχει και κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S, η οποία είναι απαραίτητη για να εισβάλει ο κορονοϊός στα φυσιολογικά κύτταρα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για άλλους κορονοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS.

Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, ακόμη και αν πετύχει η παρασκευή του με την πρώτη δοκιμή, χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον ένας χρόνος για να βγει στην παραγωγή. Ωστόσο, λόγω της θνησιμότητας που έχει ο κορονοϊός, μπορεί και αυτό να αλλάξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...