1938
Δεύτερη ημέρα στο μαρτυρικό Μάτι - και δεύτερη ημέρα που οι πυροσβέστες ανακαλύπτουν σορούς | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Εφιάλτης: 83 νεκροί, τρόμος με τους αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 02:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2018, 12:00
Δεύτερη ημέρα στο μαρτυρικό Μάτι - και δεύτερη ημέρα που οι πυροσβέστες ανακαλύπτουν σορούς
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Εφιάλτης: 83 νεκροί, τρόμος με τους αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 02:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2018, 12:00

Πώς είναι να μετράς πτώματα; Τον Νοέμβριο ήταν πτώματα πνιγμένων στη Δυτική Αττική. Τώρα είναι απανθρακωμένα πτώματα στην Ανατολική Αττική. Η φρίκη ίδια, ο εφιάλτης επαναλαμβανόμενος και ως εκ τούτου το χειρότερο είδος εφιάλτη.

Οι πολίτες που βρήκαν φρικτό θάνατο, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φωτιά, μετρώνται πλέον σε δεκάδες, τουλάχιστον 81 όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, αν και υπάρχουν φόβοι ότι και αυτό το νούμερο θα αυξηθεί. Αλλωστε οι αγνοούμενοι είναι πολλοί και σοροί ανακαλύπτονται συνεχώς στα εκατοντάδες καμένα σπίτια και στα καρβουνιασμένα οικόπεδα. «Θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί» προεξόφλησε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη το ξημέρωμα της Τρίτης: ανακαλύφθηκαν 26 πτώματα ανθρώπων οι οποίοι δεν πρόλαβαν να φύγουν από μια ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή για να μεταβούν στο Κόκκινο Λιμανάκι μπας και σωθούν πέφτοντας στη θάλασσα· μια ασύλληπτη τραγωδία από μόνη της που ήρθε να σφραγίσει μια εθνική τραγωδία και να περιγράψει τι συνέβη τελικά με δεκάδες συμπολιτών μας στο Μάτι: προσπάθησαν να φύγουν αλλά ήταν αργά, εγκλωβίστηκαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Η περιγραφή του Νίκου Οικονομόπουλου, προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για τους 26 που βρέθηκαν στη μοιραία ταβέρνα, σοκαριστική, θυμίζει Πομπηία: «Πρόκειται για οικογένειες που βλέποντας ότι χάνονται ενστικτωδώς το μόνο που έκαναν ήταν να αγκαλιαστούν (…) Η στάση που τους βρήκαμε δείχνουν ότι ήταν μια αντίδραση της τελευταίας στιγμής: «χανόμαστε, αγκαλιαζόμαστε”». Τα πτώματα βρέθηκαν 15 μέτρα από την ακτή. «Δεν τα κατάφεραν» ψέλλισε ένας διασώστης.

Σε μια άλλη περίσταση ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε από έναν βράχο για να σωθεί από τις φλόγες. Σκοτώθηκε…

Η Πυροσβεστική έδωσε το πρωί της Τετάρτης έναν ανανεωμένο προς τα πάνω αριθμό θυμάτων: 79 νεκροί και 187 τραυματίες. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι κατέληξε στο Θριάσιο ένας 84χρονος εγκαυματίας ενώ  εντοπίστηκε νεκρή και μια 82χρονη γυναίκα στο σπίτι της. Την Πέμπτη η λίστα μεγάλωσε κατά ακόμη δύο βαριά τραυματίες. Κάπως έτσι, οι νεκροί είναι πλέον 83.

Το απόγευμα της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι 60 ενήλικες παρέμεναν νοσηλευόμενοι, καθώς πολλοί έλαβαν εξιτήριο από το «Σισμανόγλειο» και τον «Ευαγγελισμό». Ωστόσο 11 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παρέμεναν τέσσερα παιδιά.

Αυτό που ζούμε είναι πλέον ένα χολιγουντιανό θρίλερ καταστροφής. Μόνο που έγινε δίπλα μας, σε έναν παραθεριστικό παράδεισο, στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού. Η φωτογραφία με τους ανθρώπους να έχουν βουτήξει στα νερά για να γλιτώσουν από τις φλόγες εικονογραφεί το δράμα.

37725408_1750427868344808_3742821405826220032_n
Φωτογραφία αγνώστου που δείχνει τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας

Οι αρχικές πληροφορίες για «ύπαρξη νεκρού ή νεκρών» από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική επιβεβαιώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Αλλά τα χειρότερα, δυστυχώς, ακολούθησαν, όσο περνούσε η ώρα· και συνεχίζουν με απίστευτους ρυθμούς.

Αρχικά η δημόσια τηλεόραση είχε αναφέρει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι στα αυτοκίνητά τους στη μεγάλη φωτιά στον Νέο Βουτζά. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστή μια φρικτή τραγωδία και μάλιστα την περιέγραψε με τρεμάμενη φωνή ο ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης: έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, βρέθηκαν απανθρακωμένοι έξω από το φλεγόμενο σπίτι τους στο Μάτι· προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια πυρκαγιά που άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση. Εφιάλτης.

Λίγο μετά τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα ένας κάτωχρος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε την εμφάνισή του στην οθόνη:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για επιβεβαιωμένους νεκρούς που «υπερβαίνουν τους 20» και πάνω από 80 τραυματίες. Ηταν αυτό που οι Αγγλοσάξονες χαρακτηρίζουν understatement: οι νεκροί έφτασαν τους 79, οι ενήλικες τραυματίες ανήλθαν στους 164 –δέκα εξ αυτών διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ– και το πρωί της Τετάρτης 11 παιδιά παρέμεναν για νοσηλεία στο Παίδων. Τα θύματα αυτής της τραγωδίας ξεπέρασαν τους 67 νεκρούς της Ηλείας το 2007.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για ένα «ανυπέρβλητο εμπόδιο» και τρία μέτωπα που περικύκλωσαν «ταυτόχρονα» την Αττική, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση στο θέμα του συντονισμού της κρίσης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σχέδιο εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι δεν υπήρχε ή αν υπήρχε δεν εφαρμόστηκε ποτέ. «Δεν μπορούμε να συντονιστούμε σαν χώρα. Αντίθετες οδηγίες, άλλα μας έλεγε κάθε Δημόσια Υπηρεσία. Δεν γίνεται να θρηνούμε νεκρούς λόγω έλλειψης συντονισμού» είπε η αντιδήμαρχος Μαραθώνα…

«Αύριο, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Αμυνας στις ΗΠΑ, θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικό μη επανδρωμένο σκάφος επιτήρησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Ολα κατόπιν εορτής, που λένε, μετά την τραγωδία και μολονότι η ίδια περιοχή είχε χτυπηθεί και πέρυσι από καταστροφικές πυρκαγιές. Πάντως σε νεότερη ανακοίνωση είπε ότι τα θύματα θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη…

Το μακάβριο χρονικό

Με το ξημέρωμα της Τρίτης, ο επίσημος απολογισμός είχε ήδη ανέβει στους 24: τρεις γυναίκες και ένα παιδί που ανασύρθηκαν από τη φρεγάτα «Ελλη» που έχει σπεύσει στην περιοχή (τα θύματα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν και παρασύρθηκαν από τα κύματα). Για να ακολουθήσει έπειτα η ανακάλυψη δεκάδων ανθρώπων στην ταβέρνα της Αργυρής Ακτής και ο επίσημος απολογισμός να ανέλθει στους 49 νεκρούς… Λίγο μετά της 10 π.μ. της Τρίτης, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι ανέσυρε μία ακόμη σορό από τη θάλασσα στην ακτή της Αρτέμιδας. Ετσι, φτάσαμε στους 50, αριθμό που ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος σε νεότερη ενημέρωση το πρωί.

Ωστόσο λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική σε έλεγχο ενός καμένου σπιτιού εντόπισε τις απανθρακωμένες σορούς μιας γυναίκας και ενός μικρού κοριτσιού. Σε αυτό το μακάβριο χρονικό ήταν η ώρα που ο (ανεπίσημος) απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 52. Αργότερα, πάλι στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε άλλη μία γυναίκα νεκρή, σε άλλο σπίτι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 53. Ακολούθησε η γνωστοποίηση από το Λιμενικό για ένα ακόμη πτώμα που βρέθηκε να επιπλέει ανοιχτά της Λούτσας, 54. Μετά δεν είχε νόημα καν να μετράς, στις εκατοντάδες καμένες οικίες ήταν αναμενόμενο να εντοπίζονται κάθε τόσο και νέα θύματα.

Ηδη από αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, είχε αναφέρει ότι το Κέντρο είχε δέχθηκε κλήση για ένα απανθρακωμένο άτομο στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Στη συνέχεια μίλησε για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους από τις πυρκαγιές. Τα χειρότερα ακολούθησαν λίγο αργότερα όταν βρέθηκαν οι έξι σοροί στην οδό Θήρας στο Μάτι, έναν συνοικισμό που κάηκε ολοσχερώς. Τότε υποψιαστήκαμε τι είχε συμβεί.

Αυτή η πρώτη μακάβρια ανακάλυψη επιβεβαίωσε τους φόβους ότι τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα εξαιτίας της ταχύτητας της φωτιάς η οποία μέσα σε λίγες ώρες κατέβηκε από το βουνό ως τη θάλασσα: τα απανθρακωμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά ακόμα στη μηχανή στέκονται ως μάρτυρες ότι κάποιοι κάτοικοι δεν πρόλαβαν καν να φύγουν από την περιοχή. Το ερώτημα είναι πλέον, το πόσοι ήταν αυτοί…

Οι αγνοούμενοι

Πολλοί άνθρωποι έψαχναν τους δικούς τους, γιοι τους πατεράδες τους, μάνες τις κόρες τους. Οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 100 όπως έχουν δηλωθεί στις σχετικές κλήσεις στο 199, αν και για τον αριθμό τους επικράτησε σύγχυση καθώς τρεις διαφορετικές υπηρεσίες Πυροσβεστική, Λιμενικό και Αστυνομία είχαν διαφορετικά στοιχεία!

Η εικόνα πάντως μιας γυναίκας να δείχνει τη φωτογραφία ενός κοριτσιού που αγνοείται, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

309771

Τι συνέβη και υπήρξε τέτοια καταστροφή; Η φωτιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης, αρχικά κινήθηκε προς τον Διόνυσο, όμως οι άνεμοι άλλαξαν και κατευθύνθηκε με ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά. Τόσα χρόνια λέγαμε ότι η λεωφόρος Μαραθώνος είναι η μεγάλη αντιπυρική ζώνη της Ανατολικής Αττικής και ευχόμασταν οι πυρκαγιές «να μην περάσουν την Μαραθώνος». Τώρα όμως η φωτιά πέρασε το εμπόδιο. Και οι φόβοι για το τι θα βλέπαμε το ξημέρωμα έγιναν τρομακτικοί. Και επαληθεύτηκαν…

Το θρίλερ με τους Δανούς

Τουλάχιστον, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους εννέα τουρίστες από τη Δανία που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το Μάτι με βάρκα στον Ευβοϊκό καθώς πανικοβλήθηκαν όταν είδαν την φωτιά να τους πλησιάζει στην παραλία όπου είχαν εγκλωβιστεί. To Λιμενικό ξεκίνησε επιχείρηση προκειμένου να τους εντοπίσει. Λίγες ώρες μετά βρέθηκαν στη θάλασσα οι πέντε και βγήκαν με βάρκα, ενώ στην συνέχεια βρέθηκαν και οι υπόλοιποι.

Στο Μάτι πολλοί κάτοικοι και τουρίστες εγκλωβίστηκαν, κυρίως στις δύσβατες ακτές, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δραματικές εικόνες (φωτογραφίες του Νίκου Καλογερίκου της «Καθημερινής») μετέδωσε η ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι τα πλοία της γραμμής που εκτελούν δρομολόγια από και προς Ραφήνα έσπευσαν να περισυλλέξουν πολλούς που στον πανικό τους είχαν ανοιχτεί με βάρκες μεσοπέλαγα.

Di0rsg1X0AQoMpQDi0rsg2W0AAqiVk

Di0rIc8X0AYpiVhDi0rGHTWwAwzJKN

Διάσωση από τη θάλασσα

Παράλληλα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Η φρεγάτα «Ελλη» περισυνέλεξε 72 άτομα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, αρκετοί μάλιστα βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης.

Το λιμάνι της Ραφήνας έγινε σημείο επαναπροώθησης των ανθρώπων που είτε εγκλωβίστηκαν στις παραλίες στο Μάτι είτε είχαν βρεθεί περιπλανώμενοι στη θάλασσα. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είπε λίγο μετά τις 3 π.μ. ότι περισσότεροι από 680 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τις ακτές χάρη στη δράση του Λιμενικού και έφθασαν στη Ραφήνα. Συνολικά 710 άνθρωποι διασώθηκαν δια θαλάσσης.

Αυτό το σκηνικό μαρτυρά την τρομακτική ταχύτητα του φαινομένου: η πυρκαγιά εκδηλώθηκε και αμέσως άρχισε να κατακαίει οικίες και αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι διέφυγαν στις παραλίες. Κάποιοι άλλοι όμως…

«Οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 60»

Ηδη από το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1: «Υπάρχουν νεκροί από την φωτιά, ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός τους». Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι είδε με τα μάτια του τέσσερις ανθρώπους νεκρούς και εξέφρασε τον φόβο ότι με το ξημέρωμα ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Και δυστυχώς ήταν. Μάλιστα, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ευχήθηκε ο αριθμός «να μην είναι τριψήφιος»… Στις 12.40 μ.μ., μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπουρνούς είπε ότι οι νεκροί «έχουν ήδη φτάσει τους 60».

Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον 1.200 σπίτια καταστράφηκαν καθώς και 300 ΙΧ. Αλλες 1.000 κατοικίες καταστράφηκαν στον Δήμο Νέας Μάκρης.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Κινέτας, το ενθαρρυντικό ήταν ότι κόπασαν οι άνεμοι μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές. Τουλάχιστον άνοιξε η κυκλοφορία στη Νέα και την Παλαιά Εθνική Οδό, η οποία είχε διακοπεί από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Ωστόσο υπήρξε αναζωπύρωση το μεσημέρι της Τρίτης. Μάλιστα χρειάστηκε να εκκενωθεί προληπτικά ο οικισμός Λεοντάρι Αγ. Θεοδώρων στην Κορινθία επειδή η φωτιά από την Κινέττα πέρασε στην περιοχή της Κορίνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Κορινθίας.

Τσίπρας: «Ασύμμετρο φαινόμενο»

Εχοντας επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη με την Πυροσβεστική αργά τη νύχτα της Δευτέρας και έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο», θυμίζοντας τα περί «ασύμμετρων απειλών» που είχαν εκστομίσει από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή στις φονικές πυρκαγιές του 2007.

rfQYK2Jf
Ο Αλ. Τσίπρας καταφθάνει στη Διυπουργική.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι προτεραιότητα είναι να διασωθούν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στον Βουτζά και στις παραλίες, μολονότι και στην Κινέτα η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές και όχι οι περιουσίες, καλώντας τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα», δήλωσε για να προσθέσει ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό: η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε.

Λίγο μετά τη 1 π.μ. ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης γνωστοποίησε ότι εκκενώθηκαν επιτυχώς οι κατασκηνώσεις του Δήμου στη βορειοανατολική Αττική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...