820
Οι Ελληνες του Τορόντο παρελαύνουν στο Greektown με την ευκαιρία εθνικής εορτής | John Tsiamouras / Greek Community Of Toronto / Facebook

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ελληνικό το Greektown του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 21:23
Οι Ελληνες του Τορόντο παρελαύνουν στο Greektown με την ευκαιρία εθνικής εορτής
|John Tsiamouras / Greek Community Of Toronto / Facebook

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ελληνικό το Greektown του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 21:23

Καθώς και δεύτερο θύμα της επίθεσης στο Greektown του Τορόντο υπέκυψε στα τραύματά του παρά τις ιατρικές φροντίδες -μια άτυχη νεαρή κοπέλα που ήταν μεταξύ των δεκατριών τραυματιών-, διαπιστώνεται ότι το ίδιο το Greektown ως γειτονιά εξακολουθεί να έχει μεν το (ελληνικό) όνομα, αλλά εδώ και πολύν καιρό δεν έχει τη (ρωμαίικη) χάρη: οι ομογενείς μας το έχουν εγκαταλείψει και πλέον είναι εγκατεστημένοι σε άλλα σημεία της καναδικής πόλης.

Οπως γράφει η συνεργάτιδά μας Σοφία Λαλιωτίτη, η οποία για λογαριασμό του Protagon επικοινώνησε με Ελληνες που ζουν στο Τορόντο, οι ομογενείς μας της διευκρίνισαν ότι «έχουν μετακομίσει εδώ και πολλά χρόνια από την περιοχή, και ζουν πλέον σε άλλα σημεία της πόλης».

Και της εξήγησαν γιατί η γειτονιά αυτή θεωρείται ακόμη και σήμερα ελληνική.

 «Επειδή όμως ιστορικά αυτό το μέρος της πόλης ήταν το πρώτο στο οποίο κατοίκησαν οι Ελληνες, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να ονομάζεται Greektown. Ετσι το ξέρουν όλοι στο Τορόντο εδώ και δεκαετίες. Στην περιοχή βρίσκονται πλέον ελάχιστοι Ελληνες ως κάτοικοι».

Σήμερα στο Greektown, κατά μήκος της Danforth Avenue από το ύψος της Coxwell Avenue μέχρι το East Lynn Park συναντά κανείς τη Βιβλιοθήκη του Τορόντο, αλλά και πλήθος ελληνικών ρεστοράν και καφέ, και υπό αυτή την έννοια διατηρεί ακόμη το χρώμα της ως ελληνική παροικία.

Το χρώμα της Ιστορίας

Παντού ακούς Ελληνικά, ενώ οι πινακίδες των οδών στην περιοχή είναι γραμμένες και στις δύο γλώσσες, Αγγλικά και Ελληνικά, ενώ σχεδόν σε κάθε κτίριο, μικρό ή μεγάλο, κυματίζει δίπλα στη σημαία του Καναδά και η Γαλανόλευκη.

Facebook
Η αψίδα στην είσοδο της γειτονιάς (Facebook)

To Greektown είναι γνωστό για τη νυκτερινή ζωή του και για το έντονο ελληνικό χρώμα του και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πάντα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται πολλά ελληνικά φεστιβάλ.

(Parikiaki Newspaper/Facebook)
Κόσμος περιδιαβαίνει στον κεντρικό δρόμο του Greektown (Parikiaki Newspaper/Facebook)

Η επίθεση αποτελεί σοκ για τους εναπομείναντες στην περιοχή Ελληνες. Οπως εξηγούσαν στο Protagon, «στην Danforth Street και ιδιαίτερα στο GreekTown ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τον ρυθμό της πόλης. Ποτέ δεν είχε χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία, ενώ ο κόσμος μπορούσε να κυκλοφορεί άνετα και ελεύθερα χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Το συμβάν αυτό», πρόσθεσαν, «μας προβληματίζει πολύ και πιστεύουμε πως μαζί με τις προσευχές για τα θύματα, πρέπει να στείλουμε και ένα ηχηρό μήνυμα στην πόλη μας, το Τορόντο, πως δεν υπάρχει τίποτε που να είναι ικανό να αλλάξει ή να επηρεάσει αρνητικά τη ζεστή και πάντα ξεχωριστή ελληνική φιλοξενία που απολαμβάνουν όλοι όσοι επισκέπτονται την Greektown».

Σόκαρε η επίθεση 

Οσον αφορά την επίθεση καθαυτή, έγινε γνωστό ότι ο 29χρονος πιστολέρο ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο επιτέθηκε στο πλήθος. Λίγο αργότερα όμως βρέθηκε νεκρός κοντά στην περιοχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Τορόντο ανέφερε ότι ακόμη συλλέγονται πληροφορίες και καταθέσεις για το συμβάν.

2018-07-23T171715Z_1708425953_RC19948BA990_RTRMADP_3_CANADA-SHOOTING
Αστυνομικές έρευνες στο σημείο της επίθεσης (REUTERS / Chris Helgren)
2018-07-23T171709Z_81465938_RC1CEAD12EA0_RTRMADP_3_CANADA-SHOOTING
Αστυνομικός επί το έργον της συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων (REUTERS / Chris Helgren)

Τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό ο οποίος σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε : «Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι έχουν πληγεί από την τρομερή τραγωδία στο Danforth. Εύχομαι οι τραυματίες να γίνουν γρήγορα καλά. Οι άνθρωποι του Τορόντο είναι ισχυροί, ανθεκτικοί και γενναίοι – και θα είμαστε όλοι εκεί για να τους υποστηρίξουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι από την πλευρά του δήλωσε για την επίθεση: «Είμαι εξοργισμένος. Ολο το Τορόντο είναι εξοργισμένο. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να πραγματοποιεί μια τόσο φοβερή επίθεση στην πόλη μας; Σε ανθρώπους που απλώς βγήκαν ένα κυριακάτικο βράδυ για μια βόλτα. Η πόλη μας το Τορόντο δεν θα υποκύψει σε τέτοιες ενέργειες. Ενας δειλός που πυροβολεί αδιάκριτα αθώες οικογένειες δεν είναι ικανός να μας κάνει να φοβηθούμε. Προσευχόμαστε όλοι μας για τα θύματα αυτής της τραγωδίας, για τις οικογένειές τους και για τους φίλους τους. Αναμένω από τον αρχηγό της Αστυνομίας άμεσα μια πλήρη αναφορά για το συμβάν».

Ωστόσο οι αναφορές είναι ακόμη συγκεχυμένες. Η Αστυνομία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο 29χρονος έριξε τουλάχιστον 30 σφαίρες από το πεζοδρόμιο προς τη βιτρίνα ενός ρεστοράν, από απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων.

«Στοχευμένες οι βολές»

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ ανέφεραν πως «δεν πυροβολούσε στα τυφλά, αλλά στόχευε που θα χτυπήσει», πρόσθεσαν δε πως «η εμφάνιση της Αστυνομίας υπήρξε άμεση, κάτι που απέτρεψε τον 29χρονο από το να συνεχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως μέσα στο μαγαζί».

«Ακουγα τους πυροβολισμούς και χωρίς να το πολυσκεφτώ έτρεξα στο σημείο» αναφέρει ένας 19χρονος. «Πίσω μου ακολουθούσε ο αδερφός μου. Πριν βρεθούμε εκεί μας προσπέρασαν περιπολικά και ασθενοφόρα. Οταν φθάσαμε κοντά ήδη οι αστυνομικοί είχαν ανταλλάξει πυρά με έναν άνδρα, ενώ τριγύρω ήταν πεσμένοι άνθρωποι»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...