378
Ο μάρτυρας Αλεξ Σιφουέντες (αριστερά) και ο Ελ Τσάπο στο δικαστήριο, σε ένα από τα χαρακτηριστικά σκίτσα των αμερικανικών ΜΜΕ | REUTERS/Jane Rosenberg

Δωροδόκησε ο Ελ Τσάπο με $100 εκατ. τέως πρόεδρο του Μεξικού;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 15:08
Ο μάρτυρας Αλεξ Σιφουέντες (αριστερά) και ο Ελ Τσάπο στο δικαστήριο, σε ένα από τα χαρακτηριστικά σκίτσα των αμερικανικών ΜΜΕ
|REUTERS/Jane Rosenberg

Δωροδόκησε ο Ελ Τσάπο με $100 εκατ. τέως πρόεδρο του Μεξικού;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 15:08

Αποκαλύψεις που (εφόσον επιβεβαιωθούν) καίνε τον τέως πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο έγιναν στη δίκη του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν, του διαβόητου Ελ Τσάπο, που είναι πλέον στα χέρια των αμερικανικών Αρχών και δικάζεται στη Νέα Υόρκη.

Μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Ελ Τσάπο δωροδόκησε τον Πένια Νιέτο με το ιλιγγιώδες ποσό των 100 εκατ. δολαρίων. Και αυτό μόνο μετά από συμβιβασμό, επειδή, κατά τον μάρτυρα, ο πρόεδρος είχε ζητήσει 250 εκατ. δολάρια πριν δεχτεί τα μισά.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Κολομβιανό Αλεξ Σιφουέντες, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελ Τσάπο από το 2007 ως το 2013, όσο ο βαρόνος των ναρκωτικών κρυβόταν από τις μεξικανικές Αρχές.

Ο Σιφουέντες ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος ήταν αυτός που προσέγγισε τον Ελ Τσάπο ήδη από τα τέλη του 2012 (μόλις είχε εκλεγεί) και ζήτησε 250 εκατ. δολάρια για να τερματιστεί το ανθρωποκυνηγητό των Αρχών κατά του βαρόνου. Το μήνυμα ήταν ότι «ο Ελ Τσάπο δεν χρειάζεται να κρύβεται πια», είπε ο μάρτυρας.

Η παράδοση του ποσού έγινε στην Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 2012 από έναν φίλο του Ελ Τσάπο, ισχυρίστηκε ακόμη ο Σιφουέντες.

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει αναφορές σε δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ή υψηλόβαθμων αστυνομικών από τον Ελ Τσάπο. Η ταρίφα, όπως είπε ο Σιφουέντες, ήταν 10-12 εκατ. δολάρια. Επιπλέον ο μάρτυρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι άλλος βαρόνος δωροδόκησε και τον προκάτοχο του Πένια Νιέτο, τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν.

Οι δικηγόροι του Ελ Τσάπο, γράφουν οι New York Times, άφησαν ανοικτό να καταθέσει και ο ίδιος ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών, κάτι που ίσως φέρει στη δημοσιότητα ακόμη περισσότερες αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες του καρτέλ.

Ο μάρτυρας κρυβόταν για δύο χρόνια από τις Αρχές μαζί με τον Ελ Τσάπο στα βουνά του Μεξικού. Συνελήφθη στο Μεξικό το 2013 και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του για τη διακίνηση ναρκωτικών έπειτα από συμφωνία που έκλεισε με εισαγγελείς. Ο αρχηγός του καρτέλ συνελήφθη το 2016. Σε ερώτημα αν είχε αποκαλύψει το 2016 στους Αμερικανούς ότι ο Ελ Τσάπο κανόνισε τη δωροδοκία, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Ο Ελ Τσάπο κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από το καρτέλ Σιναλόα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ενώ στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας του Μεξικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...