580
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Paco Chuquiure

ΔΝΤ: Με πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 θα χρειαστούν νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 18:40
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Paco Chuquiure

ΔΝΤ: Με πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 θα χρειαστούν νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 18:40

Ολοι, η ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, οι βουλευτές του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος CDU, αναμένουν την απόφαση του ΔΝΤ: θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα; Η απόφαση θα ληφθεί αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, άρα αφού αλλάξει η χρονιά. Αλλά ένα πράγμα κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις: Αν παραμείνουν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% και μετά το 2018, για να συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς το σημερινό μείγμα που προβλέπει το μνημόνιο δεν αρκεί για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προτιμά τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, από το 3,5% στο οποίο επιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το χάσμα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει.

«Ο στόχος που προτιμάμε θα ήταν το 1,5%. Πιστεύουμε ότι σημαίνει λιγότερη λιτότητα, είναι πιο ρεαλιστικός και πιο αξιόπιστος. Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν ένα υψηλότερο πλεόνασμα, τότε η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το χρέος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τη Δευτέρα, ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και ζήτησε βαθύτερες παρεμβάσεις. «Πιστεύουμε ότι (η συμφωνία) είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι επαρκές για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα», τόνισε ο ίδιος.

Αλλωστε, το ΔΝΤ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για το χρέος, ακόμα κι αν η εφαρμογή τους έλθει αργότερα. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να μεταθέσουν τξ συζήτηση για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018.

Το Ταμείο αρχικά αναμενόταν να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους, όμως ο κ. Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο δημοσιοποίησης της Εκθεσης Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους. Οπως εξήγησε, η έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.

Η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για νέα δάνεια στην Ελλάδα ουσιαστικά παραμένει στον αέρα, μαζί με τη στρατηγική του οργανισμού ως προς το ελληνικό πρόγραμμα.

«Κλείνει η αξιολόγηση»

Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν. Ωστόσο, δεν φάνηκε εξίσου αισιόδοξος για τα εργασιακά.

«Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...