208
Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Murad Sezer

Διπλή υποβάθμιση της Τουρκίας από Standard & Poor’s και Moody’s

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 10:21
Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Murad Sezer

Διπλή υποβάθμιση της Τουρκίας από Standard & Poor’s και Moody’s

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 10:21

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν αργά την Παρασκευή το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το 2019.

Ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας σταθερή την προοπτική της.

Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει αυξήσει σημαντικά τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Στην ίδια βαθμίδα βρίσκεται και το ελληνικό αξιόχρεο.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον επίκειται και νέα υποβάθμιση.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά μία βαθμίδα το Μάιο, ενώ η Moody’s είχε υποβαθμίσει τη χώρα, επίσης κατά μία βαθμίδα το Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...