443
Η Μέρι Πελτόλα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κογκρέσο. Επανεξελέγη θριαμβευτικά, κατατροπώνοντας την πολυδιαφημισμένη Σάρα Πέιλιν | REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Διπλή ήττα για τις εκλεκτές του Τραμπ στην Αλάσκα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 10:20
Η Μέρι Πελτόλα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κογκρέσο. Επανεξελέγη θριαμβευτικά, κατατροπώνοντας την πολυδιαφημισμένη Σάρα Πέιλιν
|REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Διπλή ήττα για τις εκλεκτές του Τραμπ στην Αλάσκα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 10:20

Τα πολιτικά πλήγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς από τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου συνεχίζονται. Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Μέρι Πελτόλα, βουλευτής των Δημοκρατικών, επικράτησε της γνωστής και μη εξαιρετέας Σάρα Πέιλιν, στη μάχη για τη βουλευτική έδρα της Αλάσκας –το Δημοκρατικό Κόμμα αριθμεί πλέον 213 βουλευτές έναντι 220 του Ρεπουμπλικανικού, το οποίο όμως ήλπιζε σε μια σαρωτική νίκη που δεν ήρθε.

Η 49χρονη Πελτόλα είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση τον περασμένο Αύγουστο, όταν κέρδισε την Πέιλιν στην ειδική εκλογική διαδικασία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε για να πληρωθεί η έδρα που έμεινε κενή μετά τον θάνατο του Ρεπουμπλικάνου Ντον Γιανγκ. Πέρα από το «flip», την αλλαγή δηλαδή της έδρας από το ένα στο άλλο κόμμα, η Πελτόλα είχε γίνει τότε η πρώτη ινδιάνα της Αλάσκας που ορκίζεται μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η έδρα όμως διακυβευόταν ξανά στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα άργησε να κριθεί επειδή ουδείς και ουδεμία από τους υποψήφιους —ο τρίτος στην κούρσα ήταν ο Ρεπουμπλικάνος Νικ Μπέγκιτς— δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Η Πελτόλα έλαβε 128.403 ψήφους (48,64%), η Πέιλιν 68.178 ψήφους (25,83%), ο Μπέγκις 62.404 ψήφους (23,64%) και ο Κρις Μπάι των Φιλελευθέρων 4.986 ψήφους (1,89%).

Η Πελτόλα έγινε η πρώτη βουλευτής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την Αλάσκα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, αφού ο Ντον Γιανγκ κατείχε την έδρα για 49 χρόνια.

Αλλά δεν είναι μόνο η νίκη της Πελτόλα που έχει σημασία. Είναι και η συντριβή της Πέιλιν, η οποία υπήρξε κυβερνήτης της Πολιτείας την περίοδο 2006-2009, υποψήφια αντιπρόεδρος με τον Τζον ΜακΚέιν στις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν ηττήθηκαν από το δίδυμο Μπαράκ Ομπάμα – Τζο Μπάιντεν και κυρίως ένα «τραμποειδές» πριν καν υπάρξει ο Τραμπ στο παιχνίδι.

Η Πέιλιν είναι αυτό το μείγμα ακραία συντηρητικής, αφόρητα απαίδευτης και τρομακτικά λαϊκίστριας πολιτικού που στις αρχές της περασμένης δεκαετίας πρέσβευε το Tea Party –για να έλθει μετά ο τυφώνας Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος υποστήριξε φυσικά την Πέιλιν η οποία έχασε κατά κράτος από την 49χρονη Πελτόλα.

Και δεν ήταν μόνο αυτή η ήττα του Τραμπ. Τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη Ρεπουμπλικανή Λίζα Μουρκάουσκι τη νίκη για τη μία θέση της Γερουσίας που κρινόταν για την Αλάσκα σε αυτές τις εκλογές. Η 65χρονη δικηγόρος, γερουσιαστής από το 2002, κέρδισε την Κέλι Τσιμπάκα, επίσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την οποία είχε υποστηρίξει δημόσια ο Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί αριθμούν 50 έδρες στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί 49, με μία να κρίνεται στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια τον Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Γερουσία, καθώς αν υπάρξει απόλυτη ισοψηφία, καθοριστικό ρόλο παίζει η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και προέδρου του Σώματος, Κάμαλα Χάρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...