406
O Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,3% του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό | SOOCC / George Vitsaras/CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 15,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 11:03
O Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29,3% του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό
|SOOCC / George Vitsaras/CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 15,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 11:03

Την πολιτική ισχύ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα μάλιστα από ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο κυβερνητικών αστοχιών, απογοήτευσης των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown και χιλιάδων νεκρών από την πανδημία, δείχνει να πιστοποιεί μια νέα δημοσκόπηση, αυτή που έγινε από τη Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ότι η κόπωση των ψηφοφόρων και η δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ έχουν ανασχεθεί, καθώς τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζουν, για πρώτη φορά ύστερα από μήνες, βελτίωση (είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, η ΝΔ κατέγραφε ως τον περασμένο Μάρτιο απώλειες 7,5%!).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία με 39,3% διατηρεί προβάδισμα 16,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει μόλις 22,7%. Και όλα αυτά ύστερα από 22 μήνες διακυβέρνησης και 14 μήνες διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.

Χωρίς την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά είναι στο 15,4%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% (από 36,1%), έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως κερδίζει 0,5% από την προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου. Σε ελαφριά άνοδο είναι και τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής (6,8% από 6,5% τον Μάρτιο) καθώς και του ΚΚΕ (5,4% από 5,2%). Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,3% (4,2%), ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι εκτός ορίων κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 2,9% (από 2,8% τον Μάρτιο).

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, το πολιτικό πρόβλημα φαίνεται να εξακολουθεί να το έχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ η ΝΔ είναι σταθερά κοντά στην εκλογική της επίδοση του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εξαγγελίες περί διεύρυνσης και δημιουργίας «αντιδεξιού» μετώπου, μετριέται πολύ μακριά από τα ποσοστά που είχε στις κάλπες πριν δύο χρόνια. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελπίζει σε ψηφοφόρους του που τον εγκατέλειψαν, όμως η πράξη από τη θεωρία έχουν συνήθως πολύ μεγάλη απόσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της Marc, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 51,3% έναντι μόλις 22% του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται σε απόσταση με μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καθώς το 77,3% (περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους) κρίνουν αρνητικά την όλη στάση του. Στον αντίποδα, το 53,4% των πολιτών κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...