656
Η Κολάου, συγκινημένη, την ημέρα που ανέλαβε τη δημαρχία της Βαρκελώνης, τον Μάιο του 2015 | David Ramos/Getty Images/Ideal Image

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης συσπείρωσε 300.000 διαδηλωτές υπέρ των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 14:29
Η Κολάου, συγκινημένη, την ημέρα που ανέλαβε τη δημαρχία της Βαρκελώνης, τον Μάιο του 2015
|David Ramos/Getty Images/Ideal Image

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης συσπείρωσε 300.000 διαδηλωτές υπέρ των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 14:29

Η πορεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Βαρκελώνης στο όνομα των προσφύγων έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά γιατί είναι «viral» η είδηση μίας κινητοποίησης που θα έπρεπε να είναι σχεδόν συστημική σήμερα, στην Ευρώπη της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού; Γιατί δεν είναι περισσότερες οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής που τελικά «φρενάρει» τη ροή προσφύγων αντί να εφαρμόζει αυτό που έχει άλλωστε συμφωνηθεί, δηλαδή την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ με ποσοστώσεις που αναλογούν στον πληθυσμό και τις δυνατότητες της κάθε χώρας;

scosa
Κεντρική λεωφόρος της Βαρκελώνης γεμάτη διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες (Facebook/Casa nostra, casa vostra)

Γιατί ξεσηκώθηκε μόνο η Βαρκελώνη κατά της πολιτικής που αφήνει εκατοντάδες αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους σε hotspots στης Ελλάδας και της Ιταλίας, εκτοπισμένους σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ή στην επαρχία της Σερβίας και παγιδευμένους σε άγνωστες συνθήκες στα τουρκικά παράλια;

Επειδή η Βαρκελώνη έχει την Αντα Κολάου. Η 42χρονη δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας είναι αυτή που κάλεσε τους κατοίκους της Βαρκελώνης να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης για να δηλώσουν ότι «θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες» («volem acollir»).

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν σχεδόν 300.000 άτομα -160.000 σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Ισπανίας- τα οποία ξεχύθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική λεωφόρο Λαγιετάνα φωνάζοντας «τέρμα οι δικαιολογίες, φιλοξενήστε τους τώρα». Τελικός προορισμός της πορείας που διοργανώθηκε από την ομάδα Casa Nostra, Casa Vostra («Το σπίτι μας είναι σπίτι σας»), ήταν το λιμάνι της πόλης που βρέχεται από τη θάλασσα της Μεσογείου –μία συμβολική τοποθεσία καθώς περισσότεροι από 5.000 μετανάστες πνίγηκαν στη θάλασσα αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη το 2016.

Σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη υπάρχουν νέοι και μεγαλύτεροι που θέλουν –και θα στηρίξουν με πανό και μεγάφωνα- να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες και να υποδεχθούν οι κυβερνήσεις τους τους αιτούντες άσυλο.

Αλλά η δήμαρχος της Βαρκελώνης είναι η μοναδική δήμαρχος που προσπάθησε και κατόρθωσε να συσπειρώσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα -σε μία πόλης 1,6 εκατ. κατοίκων- και να τους καθοδηγήσει σε μία δυναμική πορεία διαμαρτυρίας κατά της ξενοφοβίας που σαρώνει τη Γηραιά Ηπειρο.

sd
«Τέρμα οι δικαιολογίες, φιλοξενήστε τους τώρα», φωνάζουν οι διαδηλωτές στο κέντρο της Βαρκελώνης (Facebook)

Η Κολάου έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ίδια είναι πρώην ακτιβίστρια, αγωνίστηκε σκληρά κατά των πλειστηριασμών στην πόλη της και σήμερα δίνει έναν αγώνα για την αναδιαμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας της Βαρκελώνης. Οταν ανέλαβε δήμαρχος, το 2015, μείωσε τον ετήσιο μισθό της από τα 140.000 ευρώ στα 28.600 ευρώ, μείωσε τους μισθούς των αξιωματούχων, πούλησε το ακριβό αμάξι του προηγούμενου δημάρχου και αγόρασε ένα πιο οικονομικό, έκανε ξανά διαθέσιμα τα δωρεάν γεύματα για τους φτωχούς μαθητές στα σχολεία και επέβαλε πρόστιμα στις τράπεζες που διέθεταν μη αξιοποιήσιμες ακίνητες περιουσίες.

Αυτό είναι το πρόσωπο που συσπειρώνει τους κατοίκους μίας πόλης και τους προτρέπει να βγουν στους δρόμους για τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων που δεν γνωρίζουν, αλλά θέλουν να βοηθήσουν. Η Βαρκελώνη σηματοδοτεί την ελπίδα «σε μια Ευρώπη γεμάτη αβεβαιότητα, όπου η ξενοφοβία βρίσκεται σε άνοδο», δήλωσε η ίδια.

casa
Μέλη της ομάδας Casa nosta, casa vostra, που διοργάνωσε την πορεία

«Οι άνθρωποι είναι συγχυσμένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ειδικά κάτω από τη σκιά του ακροδεξιού λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνέβαλε στη διοργάνωση της διαδήλωσης. «Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε στους δρόμους, για να δείξουμε ότι υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να υποδεχθούν αυτούς που μας περιμένουν στα σύνορα της Ευρώπης», είπε πριν διαπιστώσει ότι τελικά στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 160.000 άτομα.

Βάσει των δεσμεύσεων της Μαδρίτης προς την ΕΕ, η Ισπανία έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 αιτούντες άσυλο μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015. Μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη χώρα μόλις 1.100 πρόσφυγες. Και η Βαρκελώνη υπενθυμίζει στην κυβέρνησή της ότι περιμένουν στα σύνορα της Ευρώπης άλλα 15.000 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...