258
Ο επικεφαλής του ECOFIN Τόμας Βίζερ (αριστερά) συνομιλεί με ευρωπαίο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2017 | Alexandros Michailidis / SOOC

«Προληπτικά» μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά ζητάει ο Βίζερ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:15
Ο επικεφαλής του ECOFIN Τόμας Βίζερ (αριστερά) συνομιλεί με ευρωπαίο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2017
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Προληπτικά» μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά ζητάει ο Βίζερ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:15

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ζητώντας να νομοθετηθούν εκ των προτέρων μέτρα για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα εργασιακά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές. Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στο σημείο εκκίνησης» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», η επιστροφή των Θεσμών είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018. Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Βίζερ τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει από σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Καθοριστική είναι και η συνάντηση των Μέρκελ και Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν μία προπαρασκευαστική συνάντηση χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Μονάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...