689
Στιγμιότυπο από τη δίκη που συνεχίζεται στο Εφετείο | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με απειλούσαν ότι θα με σκότωναν αν δεν κατέθετα αυτά που ήθελαν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 14:52
Στιγμιότυπο από τη δίκη που συνεχίζεται στο Εφετείο
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με απειλούσαν ότι θα με σκότωναν αν δεν κατέθετα αυτά που ήθελαν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 14:52

Απειλές από στελέχη της Χρυσής Αυγής να πει συγκεκριμένα πράγματα στην αστυνομία, σε διαφορετική περίπτωση «θα σου κάνουμε τον βίο αβίωτο», είπε στο δικαστήριο ότι δέχτηκε ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Γιώργος Δήμου, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, απολογήθηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επαναλαμβάνοντας όσα έχει υποστηρίξει από την αρχή των ερευνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε βάρος συγκατηγορουμένων του.

Ο 58χρονος στην απολογία του αναφέρθηκε σε απειλές που, όπως λέει, δέχθηκε από στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, όταν αρνήθηκε να συναινέσει σε όσα του ζήτησε να καταθέσει στις Αρχές, προκειμένου να «σωθεί ο πυρήνας» μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

«Τώρα που θα «ανοίξουν» τα τηλέφωνα θα πεις στην αστυνομία ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα τα πεις έτσι γιατί αλλιώς θα σου κάνουμε τον βίο αβίωτο», του είπαν.

Τι συνέβη τη νύχτα της δολοφονίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Δήμου είχε τηλεφωνήσει τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος του είχε πει πως ήταν στο Τμήμα και να πάρει τον (κατά τη δικογραφία) πυρηνάρχη Γιώργο Πατέλη. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Δήμου είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση της ομάδας χρυσαυγιτών στα γραφεία της Τοπικής.

Οπως είπε στο δικαστήριο, μόλις έλαβε το μήνυμα, γύρω στις 11:00 τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, τηλεφώνησε στον Ρουπακιά για να δει τι αφορούσε η συγκέντρωση που ζητούσε η εντολή. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως πήγε στα γραφεία της Τοπικής με τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Σκάλκο με μηχανάκι.

Εκεί είδε μαζεμένα 7-8 μηχανάκια με τους αναβάτες να φορούν κράνη. Οπως ισχυρίζεται ο Δήμου, αναγνώρισε μόνο τον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη-Βασίλειο Κομιανό, που δεν φορούσε κράνος: «Μου είπε «πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και πάμε να τους απελευθερώσουμε» και ξεκίνησαν τα μηχανάκια και εξαφανίστηκαν», τόνισε ο Δήμου προκαλώντας την αντίδραση του Κομιανού.

Ο Δήμου ανέφερε στο δικαστήριο πως βλέποντας όλα αυτά είπε στον Σκάλκο να φύγουν γιατί «αυτοί πάνε για φασαρία». Ετσι δεν ακολούθησαν την πορεία και έφυγαν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ενώ είχαν απομακρυνθεί άκουσαν σειρήνες και κατάλαβαν πως «κάτι έχει γίνει».

Σε ερώτηση της προέδρου αν πήρε κάποιον όταν έφτασε στο σπίτι του, ο δήμου απάντησε ότι πήρε τον Ρουπακιά.

Αυτό του είπε ότι «με έχουν πιάσει, με έχουν στο Τμήμα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «τον ρώτησα αν θέλει κάτι και μου είπε να πάρω τον Πατέλη. Τηλεφώνησα στον Πατέλη και απάντησε η σύζυγός του, η οποία, όταν της είπα για τον Ρουπακιά μου απάντησε: “Ξέρουμε τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς, μη λες πολλά από το τηλέφωνο”».

Σύμφωνα με τον 58χρονο κατηγορούμενο, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τού τηλεφώνησε ο συγκατηγορούμενός του Χρήστος Τσακανίκας και του ζήτησε να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής κατ’ εντολή του βουλευτή Γιάννη Λαγού.

Τελικά, το ραντεβού έγινε στους Αγίους Αναργύρους, όπου, σύμφωνα με τον Δήμου, προσήλθε ο Τσακανίκας, ο οποίος του είπε πως είναι ανάγκη να μην «καταστραφεί ο πυρήνας» και πως αφού είναι ο μοναδικός που τηλεφώνησε στον Ρουπακιά, ο οποίος δεν εμφανίζεται να είναι κάτι στην Χρυσή Αυγή, θα του πει ο ίδιος τι θα πρέπει να πει: «Ο Τσακανίκας μου είπε «θα σου πω εγώ τι να πεις στην αστυνομία, όταν ανοίξουν τα τηλέφωνα. Θα πεις ότι βρέθηκες τυχαία στο Κερατσίνι, ότι είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα σου βρούμε εμείς δικηγόρους».

» Του είπα “τι λέτε ρε παιδιά; Μη με ανακατεύεις με τέτοια. Και να ανοίξουν τα τηλέφωνα εγώ θα πω την αλήθεια. Πάτε καλά θα με μπλέξετε σε μια δολοφονία;» και εκείνος άρχισε τις απειλές».

Η πρόεδρος τον ρώτησε τότε τι καταλάβαινε από την φράση του ότι «θα ανοίξουν τα τηλέφωνα».

Ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι «ο Τσακανίκας με πίεζε να πω ότι εγώ προέτρεψα τον Ρουπακιά να πάει να σκοτώσει το παλικάρι… Ο Τσακανίκας μου είπε ότι θα μου κάνουν τον βίο αβίωτο αν δεν πω αυτά που ζητούσε και ότι “θα παρακαλάς καλύτερα να μην είχες γεννηθεί”. Μου είπε να καταθέσω στις Αρχές ό,τι μου έλεγε γιατί διαφορετικά θα με έβρισκαν και θα με σκότωναν. Εγώ ήμουν απλό μέλος της Χρυσής Αυγής και γράφτηκα στην Τοπική της Νίκαιας για να παίρνω τρόφιμα».