1047
Κωνσταντίνος Ζούλας και Νάσος Ηλιόπουλος στο στούντιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ | YouΤube

Ντιμπέιτ για το ντιμπέιτ μεταξύ Ηλιόπουλου – Ζούλα στην ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 14:18
Κωνσταντίνος Ζούλας και Νάσος Ηλιόπουλος στο στούντιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ
|YouΤube

Ντιμπέιτ για το ντιμπέιτ μεταξύ Ηλιόπουλου – Ζούλα στην ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 14:18

Ντιμπέιτ για το ματαιωθέν ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών έγινε το πρωί στην ΕΡΤ, με «μονομάχους» τους εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, Νάσο Ηλιόπουλο και Κωνσταντίνο Ζούλα αντίστοιχα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος  μίλησε για «φόβο της ΝΔ στον προγραμματικό διάλογο». «Είναι απολύτως κατανοητός. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει, μέσα σε μια εβδομάδα, να ακυρώσει το φορολογικό του πρόγραμμα, έχει καταφέρει να πει ότι θα εφαρμόσει πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών, το να ακυρώσει τα ντιμπέιτ, δεν μας κάνει να πέφτουμε από τα σύννεφα», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ενώ στο ερώτημα αν «είναι τελειωμένη υπόθεση το ντιμπέιτ», απάντησε λέγοντας:

«Εμείς και στις ημερομηνίες που έχουν προταθεί, δεχόμαστε να πάμε στο ντιμπέιτ και καλούμε και τη ΝΔ να προσέλθει», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζούλας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξ αρχής έθετε μαξιμαλιστικούς όρους, προσβλητικούς για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

«Να μην λέμε ψέματα. Η προγραμματισθείσα ημερομηνία ήταν η 1η Ιουλίου. Σε αυτήν είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα. Αιφνιδίως, μεταξύ μας αντηλλάγη ένα τηλέφωνο και κατανοήσαμε ανθρωπίνως ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν κουρασμένος λόγω της Συνόδου Κορυφής. Διαπίστωσα από την αρχή των συζητήσεων μια απροθυμία και θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε ένα ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση», σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Ηλιόπουλο πρόσθεσε:

«Ξαφνικά, χθες προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας μπορούσε την 1η Ιουλίου. Εμείς είπαμε ναι, είπαμε ναι και στην 27η και στην 28η Ιουνίου. Οπότε να μας καταλογίζετε την ευθύνη της ακύρωσης δεν ευσταθεί».

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ επέμεινε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προσέλθει στο ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών, παρά την επικείμενη Σύνοδο:

«Ο κ. Τσίπρας γνώριζε, κάποια στιγμή, ότι θα γίνει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Προφανώς θα επέστρεφε κάποια στιγμή το πρωί ή αργά το βράδυ. Δεν συναρτάται από τον κ. Τσίπρα το νέο πρόσωπο της Κομισιόν, μην γελιόμαστε. Θα μπορούσε να αφήσει κάποιον στο πόδι του, όταν θα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, εννοώ δεν θα κρέμονταν όλοι από τα χείλη της Ελλάδος για το ποιος θα οριστεί. Μπορούσε κάλλιστα να φύγει όταν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και να αφήσει τον αντιπρόεδρο στη θέση του. Σας λέω απλά ότι δεν εξαρτάται από τη χώρα ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος».

Στο ερώτημα αν για τη ΝΔ έχει τελειώσει η υπόθεση ντιμπέιτ, ο κ. Ζούλας απάντησε καταφατικά: «Πιστεύω πως ναι. Δεν είναι δυνατόν πια να βρεθεί κοινή ημερομηνία. Διότι την τελευταία στιγμή, όταν προτάθηκε ξανά η 1η Ιουλίου, εμείς είπαμε ‘ναι’, το ΚΙΝΑΛ είπε ‘ναι’, η Ένωση Κεντρώων είπε ‘ναι’ αλλά θα έπρεπε να αλλάξει 3η φορά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης το ΚΚΕ και γι΄αυτό αντέδρασε. Μην ευτελίσουμε μια διαδικασία. Εχουν βγάλει και πρόγραμμα, έχουν βγάλει αφίσες οι άνθρωποι, εγώ τους καταλαβαίνω απολύτως, διότι εξαιτίας αυτών πισωγυρισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε όλη αυτή η συζήτηση και όλη αυτή η διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες».

«Εξ αρχής», επανέλαβε, «διέγνωσα και κατάλαβα ότι υπάρχει μια απροθυμία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε μαξιμαλιστικούς όρους διεξαγωγής του debate. Θα έλεγα ότι ήθελε να μετατρέψει το ντιμπέιτ των πέντε σε ένα ντιμπέιτ των δύο. Και σε αυτό αντέδρασαν και τα μικρότερα κόμματα και θα έλεγα ότι ορθώς αντέδρασαν διότι είναι προσβλητικό, ένα ντιμπέιτ των πέντε να το μετατρέπεις σε ντιμπέιτ των δύο».

Οπως είπε, «με τους όρους που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαμε πει να είναι ένα ντιμπέιτ δύο ωρών, θα γινόταν ντιμπέιτ Μπεν Χουρ. Ένα ντιμπέιτ των δύο αρχηγών μέσα σε ένα ντιμπέιτ των πέντε, είναι προσβλητικό για τους υπολοίπους. Η φράση αυτή δεν είναι δική μου. Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι ντιμπέιτ δύο κομμάτων, δύο αρχηγών, είναι προσβλητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας. Το έλεγε όταν ήταν μικρότερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι η φράση».

Στα όσα δήλωσε ο κ. Ζούλας ανταπάντησε ο κ. Ηλιόπουλος με το ακόλουθο επιχείρημα:

«Η πολιτική δύναμη η οποία πηγαίνει στη συζήτηση και λέει ‘δέχομαι στις 26 Ιουνίου, δέχομαι τις 27, δέχομαι τις 28, δέχομαι τις 29, δέχομαι τις 2 ιουλίου και όταν δεν βρίσκεται καμία λύση σε αυτό, αναγκάζεται να κάνει πίσω, ακόμα και από το αρχικό της αίτημα, και λέει ακόμα και 1η Ιουλίου, στις 10 το βράδυ, σίγουρα δεν είναι μια δύναμη που αποφεύγει το ντιμπέιτ. Ή να το πω αλλιώς, έχω κάνει την μεγαλύτερη μπλόφα της ζωής μου, δηλαδή να προτείνω επτά ημερομηνίες».

«Η ΝΔ δεν δέχθηκε όλες τις ημερομηνίες», διευκρίνισε, ενώ  αντίθετα, «οποιαδήποτε ημερομηνία πρότεινε η ΝΔ, εμείς τη δεχθήκαμε. Οποιαδήποτε ημερομηνία πρότεινε το ΚΙΝΑΛ τη δεχθήκαμε. Οποιαδήποτε ημερομηνία πρότεινε το ΚΚΕ τη δεχθήκαμε, δεν ευθυνόμαστε εμείς που κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει ένα βήμα πίσω».

«Εσείς ευθύνεστε που αναβάλατε το προγραμματισμένο ντιμπέιτ κύριε Ηλιόπουλε. Μας είπατε για αντικειμενικούς λόγους και αυτοί οι αντικειμενικοί λόγοι εξέλιπαν χθες», επανήλθε ο κ. Ζούλας.

«Είμαστε οι μόνοι που κάναμε βήμα πίσω. Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε πως αντιμετωπίζει η ΝΔ τα εθνικά θέματα. Δηλαδή το γεγονός ότι έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής η οποία θα αποφασίσει τα κεντρικά πρόσωπα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, κατανοώ την πικρία σας γιατί χάσατε τον Βέμπερ, έναν άνθρωπο που έχει στοχοποιήσει τη χώρα, έναν άνθρωπο που έχει επιτεθεί στον ελληνικό λαό, η πολιτική δύναμη που έχει προτείνει πέντε ημερομηνίες, σίγουρα δεν πάει για μπλόφα», τού απάντησε εκ νέου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζούλας ρωτήθηκε για ένα ντιμπέιτ των δύο αρχηγών. «Ντιμπέιτ των δύο γίνεται σε προεδρικά συστήματα, όταν υπάρχουν δύο υποψήφιοι»,  σημείωσε στην απάντηση του, επιμένοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε όρους που θα παραβίαζαν την ίση μεταχείριση των πολιτικών αρχηγών, επεδίωκε μια προσβλητική διαδικασία, μέσω των όρων που ήθελε να θέσει. Η διαδικασία πρέπει να έχει ίσους όρους, αυτό σημαίνει δημοκρατία», είπε ο κ. Ζούλας και ενδεικτικά ανέφερε ότι ένας από τους όρους που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα παραβίαζαν την ισότιμη μεταχείριση, ήταν οι ελεύθερες ερωτήσεις που θα κατευθύνονταν, εκ των πραγμάτων, όλες στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη.

«Έναν άνθρωπο, ο οποίος λέει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα, δεν μπορείς να τον πάρεις σοβαρά. Η συζήτηση έχει γίνει 42 φορές στη Βουλή. Με έναν άνθρωπο που διαστρεβλώνει συστηματικά και ενσυνείδητα τις απόψεις τη ΝΔ, δεν έχει νόημα ο διάλογος. Ο κ. Τσίπρας συνειδητά και επαναλαμβανόμενα διαστρεβλώνει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη και λυπάμαι που το λέω ότι πολύ συχνά μετέχει και η ΕΡΤ σε αυτή τη διαστρέβλωση», συμπλήρωσε στην παρέμβασή του ο κ. Ζούλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...