575
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες | U.S. Senate TV/Handout via Reuters

Δίκη στη Γερουσία: Με βίντεο-κατηγορητήριο σφυροκοπούν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 00:05
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες
|U.S. Senate TV/Handout via Reuters

Δίκη στη Γερουσία: Με βίντεο-κατηγορητήριο σφυροκοπούν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 00:05

Ενα μήνα και τρεις ημέρες έπειτα τα δραματικά και αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δικάζεται από τη Γερουσία για υποκίνηση εξεγερσης.

Ο ίδιος ήταν φυσικά απών από τη διαδικασία που άρχισε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Όπως ήταν απών και κατά την πρώτη δίκη του, πριν από ένα χρόνο, όσο ήταν ακόμη πρόεδρος.

Είναι μια ιστορική και ιδιόμορφη δίκη. Ιστορική γιατί για πρώτη φορά ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται με το ερώτημα της καθαίρεσης αφού έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο· για πρώτη φορά παραπέμπεται πρόεδρος για δεύτερη φορά σε δίκη.

Και ιδιόμορφη δίκη, γιατί οι δικαστές, το σώμα των γερουσιαστών, ήταν μάρτυρες των γεγονότων της εισβολής. Ενα σοκαριστικό βίντεο με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, όπως προβλήθηκε στη δίκη, έδειξε καθαρά πού εδράζονται οι κατηγορίες κατά του Τραμπ.

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε μια συζήτηση γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης. Η κάθε πλευρά είχε στη διάθεσή της δύο ώρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της πριν γίνει ψηφοφορία.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας των συνηγόρων του Τραμπ, του Ντέβιντ Σόεν και του Μπρους Κάστορ, βρίσκεται το επιχείρημα ότι είναι «παράλογο και αντισυνταγματικό» να διεξάγεται μια δίκη για την καθαίρεση ενός απλού πολίτη. Αυτό επαναλαμβάνουν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Αντιθέτως, για τους Δημοκρατικούς «εισαγγελείς» υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για την ενοχή του Τραμπ, ο οποίος κατ’ αυτούς ευθύνεται για «τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει διαπραχθεί ποτέ από αμερικανό πρόεδρο». Υπενθυμίζουν ότι επί μήνες αρνείτο να παραδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και μιλούσε, χωρίς αποδείξεις, για «μαζική εκλογική νοθεία». Και τέλος, υπενθυμίζουν την ομιλία του προς τους χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον την ώρα που η Γερουσία και η Βουλή συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Με βάση το Σύνταγμα, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να καταδικαστεί ένας πρόεδρος. Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν επικρίνει ανοιχτά τον ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ στις ταραχές, μοιάζει απίθανο οι 17 από αυτούς να ενώσουν τις φωνές τους με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και να καταδικάσουν τον Τραμπ, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Αλλά ακόμη και αν το αποτέλεσμα της απαλλαγής μοιάζει μαθηματικά προδιαγεγραμμένο, οι δύο πλευρές συμφωνούν -για διαφορετικούς λόγους- στο ότι η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επειδή δεν θέλουν να επικεντρωθούν σε μια υπόθεση που διχάζει το κόμμα τους, οι Δημοκρατικοί επειδή θέλουν να ασχοληθούν με άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η έγκριση των νόμων και η επικύρωση των διορισμών των νέων υπουργών του Τζο Μπάιντεν.

Εμφανώς συγκινημένος, ένας από τους κατηγόρους, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζέιμι Ράσκιν κατά την παρέμβάση του στη δίκη του Τραμπ | U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Γιατί σιωπούν Τραμπ και Μπάιντεν

Εύλογο είναι, σε αυτό το πλαίσιο, το ότι ο κατηγορούμενος και ο πρόεδρος Μπάιντεν ως τώρα σιωπούν για τη διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε την Τρίτη ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Εξίσου διακριτικός είναι και ο Τραμπ, ο οποίος παραμένει στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Στερήθηκε, βέβαια, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του το αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του με τους Αμερικανούς, το Twitter, αλλά, αν και θα μπορούσε να επιλέξει άλλους διαύλους επικοινωνίας, όπως τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα, σιωπά και αφήνει τους δικηγόρους του να μιλούν για λογαριασμό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...