339
Ο ιδρυτής της Αmazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Δικαστήριο δικαίωσε τον Μπέζος: πάγωσε το συμβόλαιο $10 δισ. του Τραμπ προς τη Microsoft

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 09:13
Ο ιδρυτής της Αmazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Δικαστήριο δικαίωσε τον Μπέζος: πάγωσε το συμβόλαιο $10 δισ. του Τραμπ προς τη Microsoft

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 09:13

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας να αναστείλει την υλοποίηση ενός τεράστιου συμβολαίου αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος (cloud), ύψους 10 δισ. δολαρίων, την απονομή του οποίου στη Microsoft, τον περασμένο Οκτώβριο, αμφισβητεί η Amazon.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμα μάχη στον πόλεμο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ως ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της εφημερίδας Washington Post αποτελεί τον σφοδρότερο ίσως επικριτή του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Η υπόθεση είχε ως εξής. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου και μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι επηρέασε την απόφαση του υπουργείου Αμυνας, χωρίς να λάβει υπόψη του τα αντικειμενικά στοιχεία. Η Amazon θεωρεί ότι θα έπρεπε να της δοθεί αυτό το κολοσσιαίο συμβόλαιο επειδή έχει μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία από τη Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δικαστής εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ της Amazon, απαγορεύοντας στο Πεντάγωνο να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure).

Απογοητευμένη από την απόφαση, αλλά αισιόδοξη ότι τελικά θα δικαιωθεί, εμφανίστηκε από την πλευρά της η Microsoft.

Το πρόγραμμα JEDI, διάρκειας 10 ετών, έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό όλων των πληροφοριακών συστημάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σε ένα σύστημα διαχειριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Amazon έκανε γνωστό ότι σκόπευε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αφορμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε το υπουργείο Αμυνας τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας η εταιρεία επιτέθηκε μάλιστα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, απαιτώντας να δώσουν εξηγήσεις για ποιον λόγο ανέλαβε το έργο η Microsoft. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει άπειρες φορές ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του ως αρχηγός του στρατού για να παρέμβει στη λειτουργία της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της απονομής ομοσπονδιακών συμβολαίων, για προσωπικούς σκοπούς», επισήμανε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ομίλου.

Ως παράδειγμα ανέφερε δηλώσεις του Τραμπ που μετέφερε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο πρόεδρος του είχε πει «να ξεφορτωθεί» την Amazon, σε μια συζήτηση που είχαν για το συγκεκριμένο έργο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...