704
Αντι Γουόρχολ (ΗΠΑ 1928–1987), λεπτομέρεια από αρνητικά | Stanford University / Gift of The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc., 2014.43.2893

Διασημότητες, χλιδή, σεξ: άγνωστες φωτογραφίες του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 18:24
Αντι Γουόρχολ (ΗΠΑ 1928–1987), λεπτομέρεια από αρνητικά
|Stanford University / Gift of The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc., 2014.43.2893

Διασημότητες, χλιδή, σεξ: άγνωστες φωτογραφίες του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 18:24

Δεκάδες χιλιάδες αδημοσίευτες φωτογραφίες του… φωτογράφου Αντι Γουόρχολ, ενσταντανέ που ο ίδιος τράβηξε και στα οποία εμφανίζονται φίλοι του και γνωστοί του σαν την Μπιάνκα Τζάγκερ, τη Λάιζα Μινέλι, την Ντέμπι Χάρι, θα δημοσιοποιηθούν πρώτη φορά, όπως γράφει ο Guardian.

Περισσότερα από 130.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα παραχωρήθηκαν από το Ιδρυμα Αντι Γουόρχολ με σκοπό την έκδοση ενός βιβλίου και την οργάνωση μιας έκθεσης φωτογραφίας, αλλά και για την ψηφιοποίηση γενικώς του υλικού – ενός άγνωστου υλικού κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

A post shared by Andy Warhol (@warholpopart) on


Στις φωτογραφίες εικονίζονται πρόσωπα από τον κοινωνικό κύκλο του Γουόρχολ αλλά και από το στενότερο περιβάλλον του. Σε μία φωτογραφία ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε τεντώνεται σε κάποιον καναπέ, σε ορισμένες άλλες, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τον φωτογράφο, ο τελευταίος εραστής του Γουόρχολ, ο Τζον Γκουλντ, εμφανίζεται πότε στην παραλία και στο σκάφος, πότε στα βουνά και στα χιόνια.

Οι καθηγητές Τέχνης στο καλιφορνέζικο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Πέγκι Φέλαν και Ρίτσαρντ Μέγιερ είναι οι επικεφαλής του όλου προγράμματος διάσωσης και κοινοποίησης του υλικού το οποίο παραδόθηκε στους επιμελητές από το Ιδρυμα Γουόρχολ.

Ο Μέγιερ παραδέχεται ότι το υλικό είναι πολύτιμο για την Ιστορία της Τέχνης διότι αφορά τον μεγαλύτερο αμερικανό εικαστικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα: «Είναι ο Γουόρχολ όπως δεν τον έχετε δει ποτέ σας, βλέπετε την καθημερινότητά του με έναν τρόπο καινούργιο για εσάς, αφού το υλικό ήταν αδημοσίευτο, εκτίθεται πρώτη φορά σε κοινή θέα».

A post shared by Andy Warhol (@warholpopart) on

Οπτικό ημερολόγιο λέει η Φέλαν ότι είναι οι φωτογραφίες του Γουόρχολ: «Μας δείχνουν, πέρα από τα άλλα, τι είδους θέματα απασχολούσαν, προβλημάτιζαν ή ανησυχούσαν τον Γουόρχολ τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του».

Μα, γιατί φωτογράφιζε ο Γουόρχολ; Διότι «φωτογραφία σημαίνει γνωρίζω πού ήμουν κάθε στιγμή» όπως έλεγε ο ίδιος. «Να ο λόγος που φωτογραφίζω».

Η συνουσία και ο έρως

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2019 στο Κέντρο Τεχνών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Το δε βιβλίο θα εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα προειδοποιούνται για το σεξουαλικό περιεχόμενο ορισμένων φωτογραφιών, το ανάρμοστο για ανηλίκους.

A post shared by Andy Warhol (@warholpopart) on

Κάποιες δείχνουν έναν φίλο και ομότεχνο του Γουόρχολ, έναν Βενεζουελάνο ονόματι Βικτόρ Ουγκό, που πέθανε από AIDS τo 1993, να συνουσιάζεται με πολλούς άνδρες – κατά την έκφραση του Guardian, φαίνονται όλα, «δεν μένουν και πολλά κρυφά ώστε να ασκήσει τη φαντασία του ο θεατής».

Τώρα πάντως, το 2018, τα πρόσωπα των εμπλεκομένων ανδρών σε αυτές τις προ 35 ετών ομοφυλοφιλικές συνουσίες θα είναι κρυμμένα, όπως εξήγησε η Φέλαν. Οσον αφορά τον εραστή του Γουόρχολ, τον Γκουλντ, η Φέλαν λέει ότι «οι εξαιρετικές φωτογραφίες του αποκαλύπτουν τον μεγάλο έρωτα του Γουόρχολ». Οι Μέγιερ και Φέλαν καταλήγουν: «Το βάθος και το εύρος του καλλιτεχνικού ταμπεραμέντου του Γουόρχολ φαίνεται σε αυτές τις φωτογραφίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...