401
Η εμβληματική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη, περιμένει και αυτή τουρίστες | REUTERS/Susana Vera

Διαμάχη Ισπανίας – Πορτογαλίας για τους έλεγχους Covid στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 09:01
Η εμβληματική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη, περιμένει και αυτή τουρίστες
| REUTERS/Susana Vera

Διαμάχη Ισπανίας – Πορτογαλίας για τους έλεγχους Covid στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 09:01

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας να απαιτεί όσοι θέλουν να περάσουν τα χερσαία σύνορα των δύο κρατών να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον SARS-CoV-2 είναι «λάθος».

Η Λισαβώνα ζήτησε διευκρινίσεις από τη Μαδρίτη για «αυτό που δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, ο Αουγκούστου Σάντους Σίλβα.

«Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τις ισπανικές αρχές και αναμένουμε να μας δοθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι εάν δεν είναι (σ.σ. λάθος), θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε ανάλογα μέτρα σε ανταπόδοση», διεμήνυσε ο Σάντους Σίλβα, σύμφωνα με τον οποίο «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ισπανία είναι επί του παρόντος χειρότερη από αυτή που βιώνουμε στην Πορτογαλία».

Και αυτό μοιάζει να είναι το πεδίο της αντιπαράθεσης: μια μάχη εντυπώσεων. Εως τώρα η Ισπανία παρέμεινε στην «πορτοκαλί λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου και η Πορτογαλία ήταν η μόνη που απολάμβανε την παρουσία της στην «πράσινη λίστα» υποδεχόμενη βρετανούς τουρίστες και φιλοξενώντας μεταξύ άλλων των τελικό του Champions League. Τώρα όμως και η Πορτογαλία έχει τεθεί στην «πορτοκαλί λίστα», και τώρα η Ισπανία εμφανίζεται να απαιτεί αυστηρούς ελέγχους στα δυτικά σύνορά της.

Τα χερσαία σύνορα των δύο γειτονικών κρατών της Ιβηρικής άνοιξαν την 1η Μαΐου, έπειτα από τρεις μήνες περιορισμών και ελέγχων, γεγονός που ανακούφισε τουριστικούς προορισμούς και στα δύο κράτη.

Το τρέχον διάστημα, η Μαδρίτη αξιώνει όλοι οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων είτε να έχουν υποβληθεί σε τεστ, είτε να έχουν εμβολιαστεί· η Λισαβόνα ζητεί από τους επιβάτες πτήσεων να προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Ωστόσο, ως εδώ καμία από τις δύο χώρες δεν απαιτούσε από όσους περνούν τα χερσαία σύνορα να προσκομίζουν αρνητικά τεστ.

Στον ιστότοπο του Γενικού Προξενείου της Ισπανίας στην Πορτογαλία αναρτήθηκε χθες Δευτέρα ανακοίνωση κατά την οποία οι πάντες άνω των 6 ετών όταν θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να παρουσιάζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό –μοριακό ή αντισωμάτων– με αρνητικό αποτέλεσμα, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας αναφέρεται πως όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου» πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR για να τους επιτρέπεται η είσοδος. Ο κατάλογος των χωρών «υψηλού κινδύνου» συμπεριλαμβάνει την Πορτογαλία, άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν όλα τα κράτη εκτός ΕΕ.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας της Ισπανίας για σχόλια.

Ο δείκτης επίπτωσης στην Ισπανία ανέρχεται στα 115 κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες Δευτέρα. Στην Πορτογαλία είναι 72,2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News